Dr. Mihai Craiu: Fără „fever fobia”, vă rog frumos. Nu ajută nici copilul și nici medicul

În toiul toamnei, cunoscutul medic pediatru Mihai Craiu le recomandă părinților să nu se sperie de febra copiilor lor, deoarece nu ajută nici copilul, nici medicul care se ocupă de copil.

Mihai Craiu este Conferențiar universitar, Doctor în Științe Medicale, medic pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului.

„Vine iarna și ar fi bine pentru copiii noștri să ne speriem mai puțin de febră. Fără „fever fobia”, vă rog frumos. Căci nu ajută nici copilul și nici medicul… iar acesta, om fiind și el, va aplica o strategie de medicină defensivă, dacă este foarte „presat”. Va prescrie analize care nu sunt necesare sau antibiotice fără dovezi solide…”, a avertizat medicul pediatru, într-o postare pe contul de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Postarea sa, scrisă în urma cursului despre febra copiilor, susținut în fața studenților, atrage atenția asupra faptului „cât suntem de subiectivi cu toții”, referindu-se „atât la părinții copilului febril, cât și la cadrele medicale solicitate să dea soluții”.

Citește și:

Dr. Mihai Craiu: Paracetamolul, medicamentul obișnuit cu cea mai gravă toxicitate asupra ficatului copiilor!

De la ce temperatură vorbim de febră la copii? Răspunsul pediatrului Mihai Craiu

Care este temperatura normală a unui copil

Dr. Mihai Craiu spune că, în ultimii 40 de ani, lucrurile nu s-au schimbat prea mult în ceea ce privește concepțiile greșite ale părinților despre febra la copii.

„Acum mai mult de 40 de ani, în 1980, un medic numit B. D. Schmitt publica un articol în American Journal of Diseases of Children, intitulat „Fever fobia: misconceptions of parents about fevers”. Nimic nou în 2023 – suntem în continuare speriați, la modul puțin constructiv, atunci când are copilul febră”, scrie medicul pediatru.

Dar care este temperatura normală?

„Veți spune 37°C, probabil”, spune specialistul. Și continuă citând un studiu „foarte interesant publicat recent în JAMA” care „ne arată că 37 grade nu este numărul corect”, atrage atenția Mihai Craiu.

Citește și:

Antitermice naturale. 11 moduri să scazi febra copilului dacă nu ai Nurofen sau Panadol

Lista medicamentelor antitermice pe care să le cumperi dacă nu găsești Nurofen și Panadol

De unde vine acest număr „magic” – 37?

Iată explicația oferită de ce specialist:

„În 1851, un medic german, numit Carl Reinhold August Wunderlich, a măsurat temperatura unui grup de 25.000 germani aparent sănătoși, folosind un termometru clasic, căruia ii trebuiau circa 20 minute, ca să realizeze o citire corectă. Vă dați seama ce muncă titanică a fost depusă pentru a realiza cele peste un milion de măsurători… Apoi a facut media acestor măsurători. Da, ați ghicit – a fost exact 37°C”.

Doar că pacienții germani de la 1851 nu sunt chiar identici din punct de vedere medical cu un grup similar din orice altă țară, în anul 2023, continuă specialistul.

Ce arată un studiu recent

Ca urmare, spune Mihai Craiu, „un grup de cercetători de la Stanford din SUA au utilizat o inteligență artificială numită LIMIT (Laboratory Information Mining for Individualized Thresholds) care a analizat 724.199 valori de temperatură din fișele medicale ale unor pacienți prezentați la un centru ambulatoriu, timp de 6 ani. Nu pacienți spitalizați! Și au aplicat un algoritm interesant de eliminare a tuturor pacienților care aveau maladii sau comorbidități care erau suprareprezentate în grupul valorilor foarte mari sau foarte mici de temperatură”.

Din studiu au fost excluse toate persoanele cu diabet, precum și cu alte maladii, rămânând în final cu 396.195 valori măsurate. „Știți cât a fost media? 36,64° Celsius sau 98° Fahrenheit”, răspunde medicul pediatru Mihai Craiu.

Citește și:

Uită de răceli! 9 remedii naturiste pentru creșterea imunității la copii

De ce răcesc copiii când încep grădinița? 10 soluții ca să tratezi cauzele fizice și emoționale ale răcelilor

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu: „Părinți, vă rog să vorbiți cu copiii voștri! Putem să-i ajutăm!”

 

Sursa foto: Captură YouTube Lucian Mindruta

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

  Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

  Articole similare

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  INTRĂ ÎN COMUNITATE

  121,172FaniÎmi place
  260CititoriConectați-vă
  0AbonațiAbonați-vă

  Ultimele articole