Iată 3 situații pe care, cu siguranță, le-ai întâlnit la alți părinți sau poate chiar le-ai trăit personal:
1. Copilul este în primele sale zile la grădiniță și dimineața plânge foarte tare, refuzând să se desprindă de părinte. Pentru a nu mai prelungi plânsul copilului, părintele îi spune că iese până afară să dea un telefon sau să meargă până la magazin și revine. Copilul se liniștește pentru moment și se implică în activitățile cu colegii lui, pentru ca să constate, puțin mai târziu, că părintele nu a mai revenit.
2. Părintele trece cu copilul prin fața unui loc de joacă sau pe lângă magazinul cu jucării și cel mic se oprește și insistă să intre acolo. Părintele nu vrea să intre împreună cu copilul la locul de joacă sau în magazin și îi spune copilului că nu întră acum, dar vor veni mâine (weekendul viitor, săptămâna viitoare etc.), deși în realitate nu intenționează deloc să revină pe acolo prea curând. Poate chiar dimpotrivă, va evita locul respectiv.
3. Copilul vede o înghețată sau un alt aliment pe care îl dorește. Părintele îi spune că acel aliment are un gust oribil sau îi spune altceva ce l-ar putea convinge pe copil să renunțe pentru moment la dorința lui.
Iată cum, pentru a evita tensiunile și scandalurile, mulți părinți apelează în diferite situații la așa-numitele „minciuni nevinovate”. Desigur, obiectivul lor de moment, cel de a evita o ceartă, este atins. Însă, pentru că suntem părinți responsabili care ne gândim nu doar la beneficiile de moment, este firesc să ne întrebăm ce se întâmplă pe termen lung în asemenea situații?
Înainte de a discuta despre asta, hai să vedem care sunt cauzele pentru care părinții aleg să-și mintă copiii. Pentru că adevărul este o valoare importantă pentru marea majoritate a oamenilor, exclud din start varianta că părinții le spun copiilor lor minciuni pentru a-i învăța și pe ei să mintă.
Citește și:
„Dacă mă iubești, de ce te comporți așa urât?” Cum părinții își manipulează copiii prin iubire
Ce își va aminti copilul tău? Iată cum construim amintiri frumoase
Intențiile părinților când își mint copiii sunt, desigur, bune, și anume:
- Să evite o ceartă de moment, gândindu-se că vor vedea cum gestionează problema ulterior
- Să-l ferească pe copil de o suferință în acel moment. Părintele știe că celui mic nu îi va plăcea să se confrunte cu frustrarea de a renunța la ceva ce își dorește atunci, de aceea alege să îl mintă că va primi acel lucru mai târziu sau va primi altceva în loc.
- Teama de reacția copilului. De multe ori, părinții preferă să facă orice pentru a evita țipetele, plânsul sau chiar urletele, tăvălitul pe jos și mormăielile copilului, mai ales când sunt în public.
Ce se întâmplă când părinții își mint copiii
Pe termen scurt, toată lumea este mulțumită: părintele a evitat scandalul, copilul crede că va obține ceea ce își dorește și că realitatea este așa cum și-o dorește.
Citește și:
Parenting cu atașament sigur. 5 lucruri puternice pe care toți părinții trebuie să le aibă în minte
Psiholog Petronela Rotar: Să ne intre bine în cap, copiii nu pot să-și imagineze sau să proiecteze abuzuri sexuale. Ei nu mint despre așa ceva
Ce se întâmplă, însă, pe termen lung?
O consecință firească a acestui comportament al părinților este faptul că cel mic învață și el să mintă. În mod firesc, neadevărul iese la suprafață la un moment dat. Copilul va afla, mai devreme sau mai târziu, că a fost mințit, că părintele a încercat să-l ducă într-o realitate care nu există. Și, pentru că părinții reprezintă autoritatea supremă pentru copil, cel mic va învăța că este normal și firesc să mintă și el, la rândul lui. Doar că, atunci când o va face, va constata cu surprindere că părinții sunt foarte supărați și nemulțumiți…
Atunci când copilul este mic și mai ales când trece printr-o perioadă foarte sensibilă, cum este adaptarea la grădiniță sau la creșă, și părintele îl minte, el își pierde încrederea în părinte și nu doar în părinte, ci chiar în întreaga lume, pe care părintele o reprezintă. Un asemenea copil se va simți permanent în nesiguranță și va crește neputând avea încredere în nimeni și așteptându-se să fie mințit, păcălit și trădat de alte persoane.
Ceea ce fac mulți părinți este să aleagă binele de moment, sacrificând binele pe termen lung.
Citește și:
Psiholog Petronela Rotar: În lipsa acestor ingrediente, sistemul nervos al copilului rămâne blocat în modul „supraviețuire”
7 moduri în care trauma afectează copiii și adulții. Gáspár György: Trauma scade abilitățile de autoreglare
Cum îi spui copilului adevărul astfel încât să îl accepte
Înțelegem, așadar, cât este de important să le spunem copiilor adevărul, oricare ar fi acesta. Când suntem sinceri și deschiși cu copiii noștri, și ei învață să fie așa în raport cu noi. Asta înseamnă că nu va trebui să-ți controlezi și să-ți verifici mereu copilul nici acum și nici când va mai crește.
De asemenea, când părintele îi spune copilului adevărul, nu există riscul să se piardă în propriile sale povești și să spună lucruri care se contrazic între ele.
Și, desigur, nu vor apărea niciodată situații penibile în care adultul nu mai poate evita adevărul și trebuie să recunoască în fața copilului că l-a mințit.
Mai mult, un copil care este pus în fața adevărului învață de mic să facă față frustrărilor. În viață, o persoană nu poate avea mereu ceea ce-și dorește. Tocmai de aceea, e important să ne ajutăm copiii să învețe să facă față frustrărilor.
Una dintre regulile de bază pentru mine personal, în calitate de părinte, este să nu-mi mint copilul în nicio împrejurare. Și am făcut acest lucru de când fiul meu era bebeluș.
Citește și:
Greșeala pe care mulți părinți o fac în procesul de adaptare a copiilor la grădiniță
Cum să te cerți cu partenerul în prezența copilului. 9 sugestii pentru părinții stresați
Iată ce mă ajută pe mine să-i spun copilului adevărul:
1. Îmi respect copilul. Cred că el merită să știe adevărul, oricare ar fi acesta. Desigur, în multe situații, este nevoie să fac un efort pentru a-i prezenta situația pe înțelesul lui, pentru a sublinia detaliile care contează pentru el în acel moment.
2. Cred că cel mic este capabil să înțeleagă realitatea. Până la urmă, trăiește în această lume și, mai devreme sau mai târziu, se va confruntă cu toate aspectele pe care părinții încearcă să le ascundă pe moment. Am convingerea că toți copiii sunt capabili să înțeleagă lucrurile, în măsura în care părinții le explică.
3. Am încredere în copil. Am încredere că poate înțelege lucrurile pe care am să i le comunic.
4. Îmi asum ceea ce vreau să–i comunic. Atâta timp cât eu sunt convinsă că ceea ce vreau să fac/spun este cel mai bun lucru pe care îl pot face în acel moment, mi-l voi asuma și copilul va înțelege. De exemplu, dacă el vrea înghețată și eu știu că cea pe care o vede este de o calitate proastă, îi explic acest lucru, îi spun că îi voi cumpăra o înghețată de calitate și chiar fac asta. Sau, dacă este răcit, îi explic că va putea mânca înghețată după ce îi trece răceala.
Citește și:
Monstru manipulator sau ființă demnă de iubire? Copilul devine așa cum îl vede părintele
Când încep părinții să distrugă stima de sine a copilului
5. Îl ajut să facă față frustrării. Este, poate, cel mai dificil moment și, pentru a-l depăși cu bine, mă ajută următoarele:
- Mă pun în papucii copilului pentru a înțelege ce simte. Constat că îi este greu să treacă peste și îl înțeleg. Asta mă face să amân argumentele pe mai târziu.
- Îi arăt empatie, astfel încât să se simtă înțeles și acceptat în suferința lui de moment.
- Îi spun și motivele pe care le am pentru această decizie, după ce da semne că s-a liniștit.
Fiind mereu sinceră cu copilul, spunându-i adevărul în orice împrejurare, astfel încât el să înțeleagă, construiești o relație cu copilul bazată pe sinceritate și pe comunicarea autentică. Copilul se simte acceptat și înțeles și, de aceea, va continua să fie sincer cu tine și pe măsură ce crește.
Citește și:
Comunicarea cu copilul: 5 lucruri pe care nu trebuie să le spui
Cei 4 Călăreți ai Apocalipsei care distrug relația dintre părinți și copii
Copilul nu ascultă? 5 greșeli de comunicare ale părinților care provoacă neascultarea copiilor
La final, te invit să vizionezi și videoul pe care l-am înregistrat pe această temă:
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):
Canalul Whatsapp Parenting 2.0
Sursa foto: Vika Glitter, Pexels