Schimbarea locurilor elevilor în bănci în fiecare modul este una dintre soluțiile pe care le propun reprezentanții Ministerului Educației cu scopul reducerii discriminării.
Propunerea face parte din proiectul de metodologie pentru monitorizarea, identificarea, evaluarea, prevenirea și combaterea segregării școlare în învățământul preuniversitar, postat pentru consultare publică.
Rotirea periodică a elevilor în bănci o dată pe modul ar fi necesară în clasele unde băncile sunt aranjate pe șiruri și învață peste 24 de elevi. În felul acesta, va fi evitată situația în care doar unii elevi stau în ultimele bănci.
De asemenea, conform documentului, cadrele didactice trebuie să evite așezarea elevilor care aparțin grupurilor vulnerabile în ultimele două bănci. Pentru a evita discriminarea, este recomandată aranjarea băncilor în cerc, semicerc, amfiteatru sau salon.
Citește și:
Copilul e dezinteresat de școală? Cu ce să înlocuiești criticile astfel încât să-ți asculte sfaturile
Cum pot școlile să-i ajute pe copii să învețe mai ușor. 3 recomandări de la Gabor Maté
Cum este definită segregarea
Segregarea este definită ca fiind „o formă gravă de discriminare și are drept consecință accesul inegal al copiilor la o educație de calitate, încălcarea exercitării în condiții de egalitate a dreptului la educație, precum și a demnității umane”.
Proiectul de act normativ prevede anumite condiții pentru școlile care nu vor aplica măsura mutării elevilor în băncile aranjate pe șiruri:
„Unitățile de învățământ preuniversitar care au săli de clasă ce păstrează aranjarea spațială pe șiruri de bănci, au minim 25 elevi înscriși în respectiva clasă și nu asigură rotirea elevilor în bănci cel puțin o dată pe modul educațional, au obligația de a distribui în mod echitabil elevii în bănci; acolo unde este posibil, elevii care aparțin grupurilor vulnerabile nu vor fi plasați în ultimele două bănci din sala de clasă”.
Citește și:
Primul proces pentru bullying în școli din România s-a încheiat după 2 ani. Ce verdict a dat instanța
Studiu Salvați Copiii România: Jumătate dintre elevi sunt victime ale bullying-ului
Ce spun reprezentanții școlilor despre propunerea Ministerului Educației
Nici reprezentanții școlilor, nici specialiștii în educație nu sunt în totalitate de acord cu propunerile Ministerului Educației.
Alexandru Croitoru, director adjunct al Colegiului Național „Mihai Viteazul” din București, afirmă că această propunere poate fi aplicată doar punctual și mai degrabă la elevii din școala primară și la începutul gimnaziului.
„Este o nouă idee, interesantă, dar probabil aplicabilă punctual. Dacă ne raportăm la elevii de ciclu primar, sau poate primii ani de gimnaziu, poate fi o variantă fezabilă. Dacă urcăm spre liceu deja, nu cred că dirigintele mai are putere să impună elevului să stea în banca a doua un modul și apoi să se mute în banca a treia de pe un alt rând. La noi, la Colegiul Mihai Viteazul, nici nu poate fi aplicată, pentru că elevii se mută în fiecare oră în funcție de disciplina pe care o au în orar”, a declarat reprezentantul colegiului din Capitală, pentru Digi24.
La rândul său, specialistul în educație Ovidiu Pânișoară a atras atenția asupra principalului dezavantaj al rotirii elevilor în bănci: „Ca orice pat al lui Procust, este prost. Pentru că nu poți să îi iei și să îi bagi pe toți elevii în același sistem, pe toți profesorii. Rotirea obligatorie în bănci, în condițiile în care dacă studiem un pic de psihologie, știm că există fenomenul de posesie. Păi, eu am banca mea, eu am locul meu unde mă obișnuiesc, și să se întrebe telespectatorii dacă acasă nu au locul lor unde stau, un scaun al lor, partea patului pe care dorm, și să-mi spună cineva: du-te-n partea cealaltă mâine.”
Citește și:
„Mai întâi fă-ți temele, apoi te joci”. De ce acest îndemn este distructiv
Copiii victime ale violenței școlare vor face terapie gratuit. Planul național de combatere a violenței școlare a fost aprobat de Guvern
5 moduri prin care îți poți ajuta copilul să învețe de două ori mai repede
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):
Canalul Whatsapp Parenting 2.0
Sursa foto: Freepik.com