Ministrul Educației explică de ce dispar notele la Educație Fizică, Muzică și Desen

Începând din 2023, dispar notele la Educație Fizică, Muzică și Desen. Acestea vor fi înlocuite cu calificative.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat, într-o postare pe contul său de Facebook, de ce a fost luată decizia de a se renunța la note la aceste materii și de a fi înlocuite de calificative.

Potrivit cifrelor prezentate de ministrul Educației, „96% dintre elevi au medii anuale de 9.00, 9.50 și 10.00, iar aproape 90% au media anuală 10.00 la disciplina Educație Fizică. La Educație Muzicală și Educație Plastică cca. 93% dintre elevi au medii anuale de 9.00, 9.50 și 10.00”.

Mai mult, dintre cele 192.843 de medii analizate, 162.052 sunt medii generale sau anuale de 10.00.

„Am participat la o dezbatere constructivă cu reprezentanți ai sindicatelor din învățământul preuniversitar și profesori de Educație Fizică, întâlnire în cadrul căreia am prezentat o sinteză realizată prin agregarea unor seturi de date din SIIIR (Sistemul Integrat Informatic al Învățământului din România). Studiul a fost realizat la nivel național, pe o eșantionare reprezentativă (220 școli din toate județele; 64.281 de elevi/min 4 școli/județ, cu o distribuție echilibrată între mediile de rezidență: urban – rural)”, a scris Sorin Cîmpeanu.

Potrivit ministrului, în foarte multe școli nu există nici măcar o medie diferită de 10.00 la aceste discipline. Este vorba de 37 de școli din eșantionul de 220 școli. „Practic, situația reală ne arată că mediile sunt distribuite pe 4 paliere, 10.00, 9.50, 9.00 și mai puțin de 9.00”.

Calificative pe 4 nivele

Fundamentat pe această situație, propunerea este de acordare a calificativelor pe 4 paliere:

 • Foarte bine
 • Bine
 • Suficient
 • Insuficient

Pentru învățământul vocațional și pentru clasele cu profil sportiv va fi păstrat sistemul de notare de la 1 la 10, a subliniat ministrul Educației.

„Ne exprimăm convingerea că acest sistem de evaluare, care ia în considerare realitățile din sistemul de învățământ romanesc, va încuraja participarea elevilor la aceste discipline, fără a simți presiunea notei”, a mai spus oficialul.

În plus, a precizat că numărul de ore alocat săptămânal acestor discipline nu va fi diminuat. Dimpotrivă, există posibilitatea de creștere a numărului de ore prin noile planuri cadru care vor fi aplicate începând cu septembrie 2023.

 

Citește și:

Elevii nu vor avea note la Educația Fizică și Desen. Lista schimbărilor din Legea Educației

 

Sursa foto: Guvernul României

 

Abonează-te GRATUIT

la newsletterul nostru și primești articole exclusive, soluții la provocările părinților, invitații la evenimente gratuite și reduceri la cursurile noastre

  Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

  Articole similare

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  INTRĂ ÎN COMUNITATE

  120,220FaniÎmi place
  216CititoriConectați-vă
  0AbonațiAbonați-vă

  Ultimele articole