Ministrul Justiției, Alina Gorghiu: Cel mai tânăr consumator de droguri din România are 8 ani

Informații șocante pentru părinții din România, făcute publice de ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

Ea a declarat că vârsta consumatorilor de droguri din România scade alarmant, aducând exemplul unui copil de doar 8 ani care a ajuns la spital din cauza consumului de substanțe interzise. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „LIVE cu Rotaru și Kiss” de la Digi24, despre traficul de droguri de mare risc. În acest context, Alina Gorghiu a recunoscut că fenomenul drogurilor nu a fost tratat de statul român „foarte pragmatic”.

Numărul consumatorilor de droguri din România a crescut de 10 ori

Potrivit celui mai recent raport al Agenției Naționale Antidrog, consumul de droguri din România a crescut constant începând cu anul 2007. Până în 2019, numărul consumatorilor din populația cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani a crescut de 10 ori. Datele Agenției indică faptul că peste un milion de români au încercat cel puțin o dată o substanță interzisă.

Situația este deosebit de alarmantă în ceea ce privește vârsta consumatorilor, aflată în continuă scădere. Copii cu vârste tot mai mici ajung în stare gravă la spital din cauza consumului droguri.

Citește și:

Alina Gorghiu: „Vârsta consumatorilor de droguri a scăzut până la 10-11 ani”

Droguri în școli. Gabor Maté: “Dependența este un răspuns la suferința traumei”. Care e soluția pe care o propune

„Fenomenul drogurilor n-a fost tratat întotdeauna foarte pragmatic de statul român. Haideți să spun că n-am fost extrem de realiști atunci când ne-am raportat la o vulnerabilitate extrem de serioasă. Am văzut cifrele pe care le-ați prezentat, sunt absolut convinsă că dinamica trebuie să ne pună în permanență pe gânduri. Da, avem consumatori tineri și din ce în ce mai tineri. Am discutat cu diverși specialiști și am aflat că cel mai tânăr român care a consumat droguri are 8 ani și a fost dus la spital”, a precizat ministrul Justiției.

Potrivit acesteia, copii din ce în ce mai mici consumă nu doar canabis, ci și substanțe psihoactive:

„Din păcate, vârsta aceasta scade nu doar la consumul de canabis, care este cel mai întâlnit drog în România și cel mai întâlnit drog de risc în Europa, ci vorbim și de substanțele psihoactive. Aceste substanțe care cresc de la o săptămână la alta, pentru că în laboratoarele criminalității organizate se investesc milioane de euro”.

Citește și:

Copiii încep să consume droguri de la 10 ani. Le pot cumpăra cu 10 lei/doză. „Situația e disperată”

Psiholog Mihai Copăceanu: Copiii au nevoie de abilități de a refuza consumul drogurilor atunci când sunt la risc!

Ce măsuri a luat statul român în lupta antidrog

Ministrul Justiției a prezentat cele mai noi măsuri aplicate de autoritățile statului în lupta cu fenomenul drogurilor în țara noastră: „Am mărit numărul de procurori de la secția antidrog cu 25, mai mult decât dublu, vorbesc de secția centrală, vor fi și mai mulți. Dar am atribuit și la Constanța, București-Ilfov va fi un birou stradal care se va ocupa de consumul și traficul de droguri stradal. Vor fi 8 procurori care vor monitoriza traficul de droguri stradal din București-Ilfov”.

Conform Alinei Gorghiu, „sunt 26 de mii și vreo trei sute de dosare legate de ilicitul de droguri înregistrate de DIICOT anul trecut, dintre care vreo 14.000 sunt noi. Sigur că din ele sunt soluționate. Au fost capturi relevante, tone de droguri de risc și de mare risc și peste 270.000 de comprimate. Sunt demersuri făcute de Poliția Română, în Parlament și unul singur vreau să-l menționez: vestea bună este că traficanții, când sunt condamnați de instanțele de judecată, nu vor mai avea posibilitatea, ca până acum, să fie suspendată pedeapsa, ci vor executa strict în penitenciar pedeapsa. Asta e Legea 2 Mai și cred că este elementul de noutate important pe scena asta a drogurilor”.

Citește și:

Adolescență fără dependență. Petronela Rotar: Rușinea și vinovăția, emoțiile ce constituie eșafodajul pe care cresc dependențele

Psiholog Corina Lupău: Drogul care a ucis-o pe fata de 16 ani e la un click distanță de copiii noștri

Ce face ministrul Alina Gorghiu ca mamă pentru a-și feri copiii de consumul de droguri

Fiind mamă a doi copii, ministrul Alina Gorghiu a prezentat și perspectiva sa de părinte asupra problemei consumului de droguri: „Nu am o spaimă și am să vă spun de ce. Eu încerc, ca orice alt părinte sănătos la cap, să discut cu copilul de acum. Și le povestesc despre efectele nocive atât ale fumatului, ale drogurilor, ale jocurilor de noroc”.

În opinia ministrului, este important ca și instituțiile de învățământ să se alăture acestui scop al părinților, ceea ce nu se întâmplă în multe cazuri: „Sigur că, întotdeauna, este foarte important ca alături de familie să ai și factorul educațional de partea ta, și profesorul care să explice. De multe ori, din păcate, în școlile din România, au fost situații întregi în care s-a ascuns gunoiul sub preș. Îl vedeau cu ochii injectați la școală și nu se întrebau de ce este agitat, de ce este violent, de ce nu stă la ore. Profesorul s-a temut de reacția părintelui.”

„Nu suntem o societate așa de pregătită cum ne place nouă să credem, în care să mărturisim direct că, în familia noastră, există un consumator de droguri. Nu e o plăcere pentru nimeni să spună acest lucru. Noi nu avem centre în care să tratăm această dependență de droguri”, a mai afirmat Alina Gorghiu.

Referitor la acest lucru, ea a precizat că există un proiect de lege în Camera Deputaților pentru înființarea a 8 centre regionale pentru tratament. „Aștept să văd legea prima dată votată, pentru că resurse găsim”, a spus ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

Citește și:

Psihologul Diana Stănculeanu prezintă simptomele tulburărilor emoționale la copii și adolescenți

11 semnale de alarmă pentru părinți care ar putea indica depresia la copii

Vizionează înregistrarea emisiunii difuzate de postul de televiziune Digi24, cu participarea ministrului Justiției, Alina Gorghiu:

 

La final, iată o carte scrisă de medicul canadian de origine maghiară Gabor Maté, specialist în adicții, care te va ajuta să înțelegi mai bine fenomenul dependențelor:

 

 „Pe tărâmul fantomelor înfometate. Prizonieri în lumea dependenței”

În bestsellerul său, Dr. Gabor Mate ne introduce în lumea promiscuă, greu accesibilă a dependenței, în suburbiile lumii, printre dependenții de droguri. Prezentându-ne această lume, el ne arată că nu este vorba o condiție medicală ce poate fi tratată în clinici și spitale. De la formele sale mai benigne, dependențele comportamentale, la cele mai maligne, care cauzează ravagii în viața intimă și socială și în corp, dependența este mai degrabă un continuum, fiecare dintre noi căzându-i pradă sub diverse forme. Este rezultatul unei istorii de viață în care mediul a influențat genetica mai mult decât vrem să acceptăm ca societate. Împletind detalii din povestea personală cu poveștile pacienților săi și cu concluziile studiilor științifice din domeniul neurobiologiei adicției, Mate invită la compasiune, flexibilitate și acceptare. El ne vorbește despre durere, despre traumă, dar și despre puterea autenticității și a relației umane.

O lucrare de o luciditate extremă, în care atât specialiștii din domeniul sănătății mintale, cât și cei implicați la nivel social în politicile de sănătate vor descoperi multă inspirație. Familiile celor afectați de dependențe severe vor găsi multe răspunsuri edificatoare.

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Captură video Digi24

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    121,292FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole