Modificările Codului Fiscal lovesc puternic afacerile mamelor antreprenor

Noile modificări aduse Codului Fiscal pun o mare presiune asupra mediului economic. Printre cele mai vulnerabile companii sunt micile afaceri ale mamelor, pornite din hobby, pentru care antreprenoriatul este singura soluție pentru a produce un venit.

În România sunt zeci de mii de femei aflate în situații de incertitudine și instabilitate financiară și pentru ele este esențial să poată avea un venit sigur pentru creșterea și educația copiilor.

Sunt mame care nu își găsesc un loc de muncă în orașe mai mici sau în sate. Alte mame  au copii mici pe care nu au cu cine să îi lase ca să meargă 8 ore la muncă. Mai sunt și mame care suferă de boli cronice ce le împiedică să se angajeze. Sau mame care au copii bolnavi sau sunt divorțate ori au partenerul în incapacitate de muncă și trebuie să se descurce singure cu toate cheltuielile casei.

Pentru aceste mame, antreprenoriatul este soluția care le permite să-și transforme abilitățile în produse și servicii. Mamele își administrează micile afaceri de acasă, în ritmul familiei lor, le promovează online și astfel obțin un venit decent care echivalează cu un salariu.

Pe de altă parte, sunt mame care au început deja o mică afacere și s-au împotmolit, se află în impas financiar ca urmare a pandemiei, a războiului din Ucraina sau a creșterii prețurilor. Odată cu introducerea noilor modificări ale Codului Fiscal, viitorul acestor mame este amenințat.

Ele trăiesc zilnic cu perspectiva sărăciei și cu teama că vine iarna și vor trebui să renunțe la visele lor din cauză că nu vor avea din ce să supraviețuiască.

Continuitatea afacerilor mamelor, în pericol

„Odată cu introducerea noilor modificări, continuitatea acestor afaceri este puternic pusă la încercare, precum și situația financiară firavă a acestor antreprenoare. Afacerile gestionate prin intermediul micro-întreprinderilor vor fi obligate să aibă unul sau mai mulți angajați cu normă întreagă în termen de maxim 30 de zile de la data înregistrării la Registrul Comerțului pentru a nu trece de la un impozit de 3%, cum era până la data acestei modificări legislative, la un impozit de 16%”, spune Oana Luca, expert contabil, într-un comunicat de presă.

Specialistul a dat exemplul unei afaceri de tip hand-made nou-înființată. Aceasta „va trebui să aibă un venit de minim 3.000 lei la 30 de zile de la înființare ca să își poată permite un angajat, costurile cu contabilitatea, taxe etc., dacă dorește să plătească un impozit de 1% în loc de 16%, din moment ce varianta de a plăti 3% a fost eliminată. Acest obiectiv este destul de greu de realizat atât de repede pentru afacerile mici fără sprijin din partea unor mentori cu experiență„.

„În ceea ce privește afacerile mamelor, există 2 posibilități: fie acestea nu își vor permite să se alinieze noilor modificări legislative și vor decide să renunțe la visele lor sau să își închidă propriile afaceri, fie vor investi timp în educația lor și vor reuși să-și crească afacerea pentru a face față ulterior noilor taxe”, consideră Oana Luca, expert contabil, Mentor în Programul VISS.

Proiect al Asociației Mamprenoare pentru susținerea afacerilor mamelor

Pentru mamele aflate în situațiile descrise mai sus, Asociația Mamprenoare – Asociația Mamelor Antreprenor din România a lansat proiectul VISS (Viziune, Încredere, Sprijin, Succes). Este un proiect obiectivul căruia este sprijinirea mamelor aflate în dificultate să își continue proiectele antreprenoriale și să obțină stabilitate financiară.

Proiectul este un incubator de afaceri din care fac parte 18 mentori, antreprenoare cu experiență, experți (contabili, avocați, specialiști în vânzări, branding, promovare etc.), coachi, consultanți în afaceri, experți în diverse forme de finanțare etc., care vor consilia timp de două luni afacerile înscrise în proiect.

„Până acum avem înscrise în proiect 25 de femei din județele Suceava, Iași, Neamț, Brașov, Cluj, Galați, Vrancea, Ilfov, București, dar și românce din Diaspora. Visele lor sunt afaceri in diverse domenii: ateliere de producție handmade, centre educaționale, afaceri în domeniul zootehniei, beauty, dezvoltare personală, scris, terapii, organizări de evenimente, magazine online etc. După încheierea perioadei de înscrieri, va urma o perioadă de selecție în care vom testa în primul rând motivația candidatelor și determinarea lor de a duce proiectele pe termen lung”, a afirmat Alina Bota, președinte al Asociației Mamprenoare.

Înscrierile în proiectul VISS se fac AICI, până pe 31 iulie.

 

Sursa foto: Sarah Chai, Pexels

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

121,365FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole