Cum să motivezi copilul pentru succes. 2 strategii de la Laura Markham

Orice părinte își dorește să educe copii pregătiți nu numai pentru viață, ci pentru succes. Pentru a ajuta copiii să atingă obiective și să aibă succes, specialista internațională în parenting și autoarea Laura Markham prezintă două strategii.

„Nu începi să antrenezi o orcă prin agățarea unui găleți cu pește la 7 metri înălțime și comandându-i lui Shamu să sară. Chiar dacă Shamu și-ar dori peștele, conexiunile corespunzătoare nu au fost încă formate în secvența de dezvoltare a talentelor naturale ale orcii… Antrenorii au început cu funia sub apă, în partea de jos a bazinului. Shamu a fost apreciat, iubit și recompensat când a trecut întâmplător peste funie. După ce Shamu a primit recompense de fiecare dată când trecea peste funie, a început să facă legătura: dacă înot peste acest obiect încurcat, primesc o gustare și multă iubire. În acest moment, antrenorii au început, încet și treptat, să ridice funia. Aleluia! Disponibilitatea antrenorilor de a începe cu funia jos, creând succesul care altfel nu ar fi existat, duce direct la un drum mai rapid al învățării…”Howard Glasser, psiholog din New York, fondatorul Fundației Succesului Copiilor (Children’s Success Foundation) și cofondator Nurtured Heart Institute.

Într-un articol publicat pe site-ul PsychologyToday.com, Laura Markham spune că, deseori, în discuțiile cu părinții, aceștia îi spun despre copii care se confruntă cu dificultăți, care par să fi învățat să-și împietrească inimile față de părinții lor nedorind să coopereze.

„Atunci când se întâmplă asta, noi, părinții, ni se face frică. Ne simțim disperați. Este natural să apelăm la orice instrument pe care îl avem pentru a schimba lucrurile. Și instrumentele care ni se par cele mai evidente implică amenințări și pedepse”, spune autoarea, aducând câteva exemple:

  • „Știi mai bine de atât! Mergi în camera ta!”
  • „Ai un limbaj inacceptabil. Ești pedepsit!”
  • „Dacă se mai întâmplă asta, îți iau telefonul pentru o săptămână!”

Citește și:

Ce poți face azi pentru ca, în viitor, copilul tău să aibă succes? 10 moduri în care să-i antrenezi abilitatea simplă care îl ajută

Părinții copiilor de succes au în comun aceste 7 lucruri

Problema cu pedepsele este că acestea doar consolidează ceea ce copilul bănuia deja oricum: nu este suficient de bun, chiar și atunci când încearcă. Așa că de ce să mai încerce? „Apoi, deoarece nu poate gestiona rușinea, își varsă supărarea asupra celor din jur. Nimeni nu-l înțelege. Totul este împotriva lui”, descrie Laura Markham trăirile copiilor în aceste situații.

Soluția pe care o propune experta în parenting, mamă a doi copii deja adulți, este să-ți ajuți copilul să experimenteze succesul. Succesul în dezvoltarea obiceiului pe care îl dorești, dar mai important decât atât, succesul în a te face pe tine mândră/mândru. Acest lucru îl motivează pe copil să depună mai mult efort atunci când se confruntă cu provocări, cum ar fi să fi mai amabil cu fratele lui, să se așeze și să se concentreze la teme sau să se exprime în cuvinte atunci când este supărat în loc să trântească ușa.

Pentru asta, Laura Markham propune două strategii cheie de parenting:

 

1. Consolidează și fă mai plăcută conectarea cu copilul

Ne putem influența copiii doar dacă ei se simt conectați într-o relație caldă cu noi, subliniază specialista citată. Conforma acesteia, atunci când copilul simte că nu îl ascultăm, că stăm mereu pe telefon, că îl preferăm pe fratele lui sau că îl criticăm și ne plângem, de ce ar trebui să facă ceea ce vrem noi în loc de ceea ce vrea el?

Conectarea nu este doar pentru a obține cooperarea. Copiii au nevoie să se simtă conectați pentru a a crește echilibrați și a înflori. Și părinții au nevoie să se simtă conectați pentru ca munca grea a parentingului să merite.

În aceste condiții, oricând observi că apar comportamente problematice, întotdeauna începe cu conectarea.

Citește și:

Cum le dăm „disconnect” copiilor fără să vrem. Ajută-l pe copil să-și încarce bateriile [VIDEO]

Comportă-te cu copilul așa cum vrei să se comporte și el cu tine. 14 reguli pentru părinți

2. Sprijină pentru a oferi suport

În loc să folosim amenințări și pedepse, care erodează relațiile cu copiii și pot duce la revoltă sau renunțare, oferă orice suport este necesar astfel încât copilul tău să atingă comportamentul dorit. Psihologii numesc acest lucru „scaffolding”, un termen introdus în psihologie în anul 1976, care presupune ca părinții sau alte persoane cu mai multe cunoștințe să ajute copilul să învețe ceva din zona dezvoltării proxime. Adultul oferă mai întâi suport, asemenea unei schele, după care o dau jos, reducând suportul, pe măsură ce copilul devine competent.

Așadar, Laura Markham ne sugerează să-i oferim copilului structura de care are nevoie pentru a dezvolta un obicei nou sau un comportament nou, ca în exemplul de la începutul articolului: „Ne putem gândi la asta ca la a începe cu funia în apă, oferindu-i copilului o confirmare de fiecare dată când trece peste ea, ridicând treptat funia.”

„Pun pariu că te gândești că cel mic ar trebui deja să adoarmă singur seara, să își asume responsabilitatea temelor, să ………….. (completează spațiul). Dar, la fel ca în cazul lui Shamu, copiii nu învață atunci când sunt criticați pentru eșecurile lor. Și nu învață nici atunci când devenim „duri” și îi rușinăm, atrage atenția autoarea de bestseller-uri pentru părinți.

Ea afirmă că nu sugerează că ar trebui să reduci standardele, ci că e nevoie să-ți ajuți copilul să atingă standardele tale, pornind de la locul în care se află acum și oferindu-i suportul necesar, pas cu pas, până când respectivul comportament devine un obicei.

Citește și:

5 lucruri pe care să le faci astăzi în relația cu copilul ca să nu regreți mai târziu

Copile, ai voie să greșești! Iată 5 beneficii ale greșelii

Câteva exemple cum să-i oferi copilului sprijin 

În cazul somnului, îți înveți copilul să adoarmă singur, pas cu pas.

Copiii mici care sunt în perioada în care învață să folosească olița se bucură de experiența succesului pe măsură ce sunt lăsați să conducă procesul, pas cu pas.

Când vine vorba de temele pentru acasă, este nevoie să fim prezenți alături de copii în timpul pregătirii temelor, asigurându-ne că au înțeles totul și încurajându-le funcțiile executive ale creierului să rămână organizate. Ne retragem treptat, pe măsură ce copilul își asumă mai multă responsabilitate.

Dacă există rivalitate între frați sau dificultăți de gestionare a furiei, îi învățăm pe copii cum să-și regleze emoțiile care stau la baza comportamentelor lor.

Fiecare copil este unic, astfel că „scaffolding-ul” presupune un efort susținut din partea părinților, mai degrabă decât a lăsa copilul să-și rezolve singur problema. Iar această strategie este cu mult mai eficientă decât să recurgi la amenințări. În felul acesta, faci ca relația cu copilul tău să fie mai apropiată și mai profundă, iar copilul internalizează un sentiment de reușită care îi întărește caracterul, încrederea în sine și abilitatea de a se autoregla pentru tot restul vieții!

Citește și:

Cel mai simplu mod prin care îi poți asigura copilului tău echilibrul emoțional

Educația lui David Popovici. 5 principii de parenting necondiționat pe care le respectă părinții lui

Cum schimbi comportamentul copilului în doar 3 zile. Strategia eficientă a Laurei Markham

 

 

Dacă ți-a plăcut articolul și dorești să te alături misiunii noastre de a promova creșterea sănătoasă a copiilor, astfel încât să nu transmitem mai departe copiilor noștri rănile emoționale cu care a crescut generația noastră, ne poți susține aici. Cu ajutorul tău, misiunea Parenting 2.0 merge mai departe și tot mai mulți copii au șansa să primească o educație echilibrată, cu limite cu blândețe:

SUSȚINE PARENTINGUL CONȘTIENT

 

 

Sursa foto: Freepik.com

 

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,832FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole