Premierul Nicolae Ciucă susține un preț compensat la energia electrică pentru câteva categorii ce consumatori printre care familiile monoparentale și familiile cu mai mult de 3 copii.
Premierul a declarat, astăzi, că amendamentele în acest sens la ordonanța pe energie aflată în dezbaterea parlamentarilor sunt deja pregătite.
„Este foarte limpede că tot ceea ce am discutat și am stabilit prin ordonanță, ultima ordonanță se va aplica. Este o ordonanță pe care am gândit-o astfel încât să venim în sprijinul românilor și al economiei, iar chestiunile care mai erau de amendat în Parlament sunt cele prin care vom regla acele chestiuni cu serviciile publice, astfel încât să poată să beneficieze de prețul stabilit de un leu”, a declarat primul-ministru, în Parlament, citat de Agerpres.ro.
Potrivit premierului Nicolae Ciucă, „familiile monoparentale sau cele care au mai mult de trei copii, bisericile, societățile de apă canal, cele care asigură utilitățile publice. Acestea sunt (categoriile care vor beneficia de preţ plafonat la energie – n.r.). Nu am discutat despre aeroporturi”.
Oficialul a precizat că aceste amendamente urmează să fie discutate.
Citește și:
Părintele-alchimist: Cum transformăm tensiunea în iubire atunci când copilul nu ascultă
Oana Moraru: „Să refuzi copilului tău 15 minute de așteptare este crimă”
Facturile emise cu întârziere vor putea fi eșalonate
În ceea ce privește plata facturilor pe baza consumului de anul trecut, Nicolae Ciucă a afirmat: „Ultima discuție pe care am avut-o în coaliție a fost să raportăm la anul 2022, pentru că au fost probleme legate de modul în care s-a desfășurat activitatea pe timpul pandemiei”.
„A fost o discuție tehnică de acest fel, urma ca pe propunerile pe care le aduc cei de la ANRE să luăm o decizie. Decizia nu este la Guvern, este în Parlament”, a precizat primul-ministru.
Referitor la reglementarea prețului energiei pentru 2 ani, Ciucă a precizat că este o decizie stabilită în coaliție: „Este o decizie pe care am convenit-o cu toții, să avem asigurată această predicție pentru 2 ani de zile”.
Întrebat de jurnaliști despre plata facturilor emise cu întârziere, dacă va exista posibilitatea eșalonării plăților pentru consumatori, șeful Executivului a spus că a cerut ca sumele să fie eșalonate: „Pentru furnizorii care nu au fost în măsură să trimită, să transmită facturile la timp, este absolut anormal ca orice consumator final să primească factura după 5 luni sau 6 luni și să plătească întreaga sumă. Ca atare, am solicitat ca acea sumă să fie eșalonată, astfel încât cetățenii să poată să își plătească factura”.
Guvernul a adoptat vineri o ordonanță de urgență privind Mecanismul de achiziție centralizată a energiei care va asigura compensarea prețurilor la energie în continuare și competitivitatea economiei naționale, după cum a anunțat secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu.
Întrebat de ce nu s-a adoptat prin această ordonanță și prețul de 1,3 de lei pentru toți românii care consumă peste 255 de kWh pe lună, acesta a răspuns că în legea de adoptare a Ordonanței 119, aflată în Parlament, vor fi cuprinse toate categoriile de prețuri.
Ordonanța de urgență 119/2022 a fost adoptată cu amendamente de Senat, iar acum se află în dezbatere la Camerei Deputaților, care este for decizional.
Citește și:
Secretul care te ajută să adormi rapid un bebeluș
Cum pui capăt unui conflict cu copilul în 5 minute. Soluția părintelui conștient
Sursa foto: Guvernul României