„Nu are cum să iasă ceva frumos dacă e presiune și rigiditate”. Sfaturile lui David Popovici pentru părinți

Dacă și tu te-ai întrebat cum au reușit părinții lui David Popovici să educe un tânăr care, la doar 17 ani, a devenit dublu campion european și mondial, vei descoperi câteva răspunsuri în acest articol.

David Popovici a câștigat, în iulie 2022, două medalii de aur la Campionatul European Natație de la Roma, la probele de 100m liber și de 200m liber.

Anterior, în luna iunie 2022, sportivul român a cucerit două medalii de aur la Campionatul Mondial de Natație, la probele de 100m liber și 200m liber.

Într-un interviu acordat Amaliei Enache, David Popovici a povestit cum a ajuns să facă performanță și ce contribuție au avut părinții lui, scrie stirileprotv.ro.

 

Iată 6 lucruri făcute de părinții lui David Popovici care l-au ajutat să devină campion mondial și european:

 

1. Copilul a decis singur că vrea să facă performanță

Întrebat de Amalia Enache dacă el este cel care a decis să facă sport de performanță, David Popovici a răspuns:

„Da. Ai mei mi-au prezentat cam de ce e nevoie. Mi-au explicat cât să înțeleg și am ales să o fac mai serios.”

 

2. Părinții nu au insistat să continue sportul de performanță. Dacă și-ar fi dorit să renunțe, părinții nu l-ar fi oprit.

„M-am ținut doar pentru că mi-a plăcut. Dacă, într-un moment, aș fi spus că nu îmi mai place, ai mei nu aveau nicio treabă, mă scoteau imediat. Și asta m-a ajutat foarte mult, faptul că nu m-au presat niciodată”, a mărturisit tânărul înotător de performanță.

 

3. Părinții l-au susținut în ce și-a dorit să facă

„(Părinții – n.r.) m-au ajutat foarte mult, m-au susținut și doar datorită lor am putut să ajung aici, să gândesc în felul în care gândesc și să privesc lumea în felul acesta”, a mărturisit David Popovici.

Tânărul își amintește de bannerele pe care părinții lui le făceau pentru concursurile la care participa:

„Pentru că mi-a plăcut, m-au susținut foarte mult. La concursuri îmi făceau și bannere cu „David the dolphin boy” sau niște chestii destul de penibile. Mie îmi plăceau, acum mi se par penibile, dar mă făceau să mă simt foarte special. Eram locul 30-40 când am început eu la concursuri pe bune.”

 

4. Oameni simpli, cu bun simț și educați

Întrebat de Amalia Enache de unde vine maturitatea pe care o manifestă, tânărul a răspuns:

„De la ai mei. Este simplu, din punctul meu de vedere. Sunt niște oameni simpli, cu bun simț și educați. Și, dacă niște oameni ca ei au copii, nu pot să-i educe decât extrem de bine. (…) De mine s-a lipit înotul. Nu cred că m-am născut cu talentul acesta. A fost ceva ce am realizat când am intrat în apă.”

 

5. Fără presiune și rigiditate

Atunci când Amalia Enache a spus că a simțit că în spatele lui David Popovici se află părinți care nu îi cer cu orice preț locul 1 și un antrenor care nu punea presiune, tânărul a declarat:

„Da, presiunea e inutilă. Pe vremuri se punea foarte multă presiune pe sportivi. Toată lumea știe. Nu era vorba de prietenie. Nu are cum să iasă ceva frumos dacă e presiune și dacă e rigiditate. Sau poate iese ceva măreț, dar nu va fi plăcut pentru nicio parte a echipei.”

Iată ce sfat le dă tânărul campion român părinților de adolescenți:

„Nu puneți presiune pe copilul vostru. Duceți-l să facă un sport, poate îi place, poate nu, lăsați-l să-și urmeze pasiunea, oricare ar fi aceea.”

 

6. I-au transmis să facă ceea ce face cu bucurie

Tânărul campion român spune: „(…) de la ai mei am învățat să mă bucur întotdeauna de ceea ce fac”.

 

Cine sunt părinții campionului David Popovici

 

Georgeta Popovici, mama lui David, lucrează în domeniul asistenţei sociale, potrivit digisport.ro. Ea a absolvit și un curs de ofițer pentru controlul de doping în 2021, pentru a cunoaște procedurile și a putea preveni orice eroare în procesul de pregătire a fiului său pentru concursuri.

Tatăl lui David, Mihai Popovici, a absolvit ASE și lucrează în domeniul vânzărilor. Apropiații spun că este foarte atent la suplimentele prescrise fiului său.

 

Sursa foto: Facebook David Popovici

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

  Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

  Articole similare

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  INTRĂ ÎN COMUNITATE

  121,266FaniÎmi place
  295CititoriConectați-vă
  0AbonațiAbonați-vă

  Ultimele articole