Oana Moraru spune cum ne putem repara greșelile: „Cred că putem călători în trecut”

Cum reparăm greșeli mari în relația cu propriii copii? Cum dăm timpul înapoi, acum, că ne dăm seama că a trecut o etapă importantă despre care nu am știut multe? Consultantul educațional Oana Moraru explică ce anume trebuie să facem și care este mentalitatea care ne ajută în astfel de situații.

„Citind cartea lui Lawrence Heller, aflu că până și primele 4-6 luni de viață pot fi traversate de dificultăți care rămân acolo, încapsulate în timp și în devenirea copilului. Că până și nașterea poate fi un eveniment capabil să inducă în sistemul nervos al copilului un reflex purtat pe termen lung; că însăși evoluția intrauterină este profund condiționată de mine, de gândurile mele, de trăirile mele, ca mamă. Mai nou, se vorbește despre cine suntem chiar înainte de conceperea copilului. Ramuri diverse ale psihologiei vorbesc inclusiv de transferul transgenerațional al unor teme traumatice.

Cu atâtea informații astăzi, despre fiecare etapă de creștere a copiilor noștri, nu avem cum să nu ne simțim vinovați. Întotdeauna părem cu un pas în urma nevoilor lor.

Cu toate astea, există reparație. Chiar și cu un munte de poveri ale trecutului în spate. Cum? Cu niște puteri miraculoase, pe care le avem cu toții și despre care am învățat să fim cinici,” scrie Oana Moraru, într-o postare pe contul său de Facebook.

Oana Moraru spune ce trebuie să facem: „Cred că putem călători în trecut”

Specialistul vorbește despre o adevărată călătorie în trecut, pe care o putem facem și în urma căreia putem ajunge înapoi la cine am fost la un moment dat.

„Cred că putem călători în trecut, cu puterea gândului și a emoțiilor noastre – înapoi la cine am fost la un moment dat, înapoi în filmul greșelilor pe care ni le reproșăm. Cred că în această călătorie, ca într-o uriașă și întunecată magazie, purtăm în mână lanterna conștiinței noastre – vii, atente, curioase, maturizate. Cu fascicolul ei de lumină putem focaliza unul dintre rafturile mici pe care stau regretele noastre, reacțiile impulsive de atunci, deconectarea noastră inconștientă de altcândva.

Vizitatorul acesta ajunge să fie un mare reparator dacă este capabil să aducă claritate în diverse colțuri ale magaziei și dacă învață să aibă înțelegere, recunoștință chiar pentru partea lui din trecut, aceea plină de greșeli. Cum? Curățând și rearanjând raftul cu mintea de acum. Rescriind filmul cu imaginația și înțelepciunea omului care este astăzi,” explică Oana Moraru.

Oana Moraru: Încercați întâi cu ceva simplu

Deși poate părea dificilă această introspecție, Oana Moraru spune că cel mai bine este să încercați, la început, cu ceva simplu.

„Ca un regizor care simte nevoia să rescrie și să reînregistreze o scenă, tu, vizitatorul propriului sine din trecut, îți poți imagina cum ți-ai dori să fi reacționat atunci, să te fi purtat atunci. Poți recrea scena ca și cum are loc acolo, acum, dând copilului tău, în imaginație, tot ce simți că nu i-ai dat atunci.

Încercați întâi cu ceva simplu. Cu un regret punctual. Cu un cadru scurt pe care îl rescrieți azi, convingându-vă corpul și inima să simtă ca și cum i se întâmplă cu adevărat această călătorie în trecut,” spune Oana Moraru.

Rezultatul călătoriei voastre va fi simțit și de copil

În final, Oana Moraru vorbește despre efectele și beneficiile acestui exercițiu, efecte care vor fi resimțite și de copil.

„Dacă experimentul vă reușește, în sensul că vă puteți ”minți” corpul că ați dat timpul înapoi, veți simți eliberare, împăcare, iertare.

Dar și mai interesant este că rezultatul călătoriei voastre va fi simțit și de copil. Vor ajunge la el mai multă conectare, siguranță, încredere; pentru că părinții care își reproșează lucruri din trecut emit frecvențele unor oameni îndoiți, care aparțin nu momentului prezent, ci, mai degrabă, unei lumi interioare încă neorganizate,” conchide Oana Moraru.

Citește și:

Oana Moraru: „Copiii cresc mereu în lumina în care îi vedem”

Suferința care se transmite din generație în generație. Cum ieșim din tiparele transgeneraționale

Cele mai periculoase 12 cuvinte pe care le poate auzi un copil de la părinții lui

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

 

Sursa foto: Captură video YouTube ZUnivers Podcasts

 

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

 
 
 
 

Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

Parenting 2.0
Parenting 2.0
Parenting 2.0 este o comunitate dedicată părinților conștienți, responsabili și dornici să-și educe copiii cu iubire necondiționată, cu blândețe și cu limite sănătoase, astfel încât să devină adulți echilibrați emoțional, încrezători și puternici, capabili să se adapteze și să aibă succes în lumea de mâine. Site-ul a fost înființat în 2014, funcționând inițial sub brandul Centrul de Parenting.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

123,189FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole