PARENTING ÎN VACANȚĂ: Cum creăm amintiri frumoase

Faptul că mergi cu copilul în vacanță nu înseamnă, în mod obligatoriu, că el se va simți bine și că va rămâne cu amintiri frumoase din respectiva perioadă.

Dacă îți dorești ca cel mic/cei mici să rămână cu amintiri plăcute în urma concediului pe care îl petreceți împreună, nu lăsa lucrurile la voia întâmplării. Cu un pic de organizare și preocupare, poți crește cu mult șansele ca și copilul, dar și voi, adulții (despre asta în articolul următor) să vă simțiți bine, să vă relaxați și să vă distrați în vacanța cu familia.

Așadar, parenting în vacanță înseamnă să creăm contextul potrivit, în funcție de vârsta copilului, de programul lui, de ceea ce îl interesează și îl pasionează, pentru ca el să păstreze amintiri frumoase din vacanță.

Iată ce ne-a împărtășit referitor la acest subiect, Oana, o mamă din comunitatea noastră:

„Ne planificăm vacanțele și locurile de vizitat astfel încât să-i oferim și copilului libertatea de care are nevoie și, în același timp, să vizităm locuri noi și interesante pentru toți. Mergem într-un citybreak? Foarte bine, dar punem pe hartă locuri ușor accesibile și de interes și pentru copil – grădini botanice, zoologice, delfinarii, parcuri de distracție, muzee interactive.

Sunt multe de vizitat și nu avem timp? Nu-i nimic, lăsăm o parte și pentru data viitoare, preferăm să nu alergăm de colo colo ca să bifăm tot ce ne-a fost recomandat de vizitat. Iar pentru vizitat, foarte bun a fost sistemul de purtat, sau căruțul sport (acum am înțeles de ce merg în Occident copiii la 4 ani în căruț).

Ne place să stăm la hotel sau pensiune, să luăm micul dejun la ei, să mâncăm la restaurante sau să degustăm ceva prin piețele localnicilor. Ne place și cu cortul, maxim 1-2 nopți, dar nu ne ferim nici de all inclusive, când mergem la mare și vrem să stăm relaxați. Îmi plac plajele sălbatice, dar nu e timpul lor acum, cu un copil mic simțim nevoia de confort, și nu de agitație.

În vacanță vrem să ne simțim bine, suntem entuziasmați că plecăm și ne bucurăm de momentele petrecute împreună, într-un loc nou.”

 

Iată ce spune și Ana, o altă mamă din comunitatea noastră:

„Într-adevăr, când pleci în vacanță e o provocare pentru părinți în ceea ce privește viitoarele activități cu copiii:). Să-i faci să se distreze, să uite un pic de rutina de acasă (grădi, casă etc.) și să-i faci să fie fericiți și în perioada asta (vrei tot timpul, dar acum ești și în deplasare😅).

Noi, de exemplu, eu și soțul meu, suntem la mare cu cei 2 copii (fetița are 7 luni, iar băiețelul 3 ani). Dimineața mergem pe plajă și acum, cel puțin la noi, e o perioadă când băiatul nostru e foarte atent la tot ce facem, cum facem, iar tatăl lui îi arată toate jocurile posibile pe plajă. Încercăm ceva inedit sau cum ne jucam noi când eram mici (groapa în nisip, aruncăm pietricele, scoici, facem forme cu nisip și îl lăsăm și pe el să le facă, aruncăm colacul în apă cât mai interesant, ne aruncăm, pe cea mică o lăsăm cu mâinile și picioarele să cunoască marea etc.).

O implicăm mult și pe fetița noastră, a început să stea în funduleț și își urmărește cu interes frățiorul😇 (încearcă și ea ustensilele nisipului, însă ne oprim, că multe vor să meargă la guriță☺).

Seara vrem să mergem cu trăsura (calul e foarte fain😍), cu trenulețul, la Mangalia în port, unde sunt și mașini pentru cei mici și se pot da. Pe cea mică o plimb prin natură mult (o atrag frunzele și florile), în tot te ce facem le explicăm ce reprezintă tot, ne uităm la lună, soare, la lumini, beculețe etc. Descoperim și noi, ca adulți, lumea prin ochii lor.”

 

Te invit să vizionezi videoul de mai jos pentru a vedea cum putem contribui la crearea amintirilor frumoase din vacanță pentru copii:

(Dacă nu ai posibilitatea să urmărești videoul, găsești informațiile prezentate scrise sub video.)

 

 

În calitate de părinți, este important să știm că, de multe ori, pentru a se simți bine, pentru a se relaxa și a se distra, copiii au nevoie de activități diferite de cele pe care ni le imaginăm noi și de cele care ne distrează pe noi.

Detalii de care să ții cont dacă ai un bebeluș sau un copil mic

De pildă, un copil mic, care nu a împlinit încă 2 ani, se va simți bine atunci când mama este alături de el și când sunt respectate rutinele cu care e obișnuit.

Din păcate, în vacanță, vedem zilnic, în hotel și la restaurante, copilași foarte obosiți și irascibili din cauză că ritmul lor obișnuit a fost dat peste cap. Din această cauză, micuților le este foarte greu să-și păstreze starea de bine și să coopereze.

În ceea ce-i privește pe bebelușii mai mici de 6-7 luni, ei ar putea percepe plecarea în vacanță drept un eveniment destul de stresant, cu prea mulți stimuli. Dacă mama nu susține bebelușul și nu îl ajută să se adapteze, există riscul chiar să facă febră sau alte probleme de sănătate.

Astfel, dacă mergi în vacanță cu un bebeluș, ai mare grija să-l pregătești din timp și să-i creezi confortul de care are nevoie. Dacă plecați în străinătate, asigurarea de sănătate este obligatorie în cazul unui bebeluș, pentru a putea apela rapid la un medic local în caz de nevoie în timpul sejurului.

Dacă ai copii mai mari, îi poți implica în alegerea activităților și vă veți putea bucura împreună de ele.

Pentru mulți copii, cea mai mare bucurie în vacanță este faptul că petrec mai mult timp cu părinții și se bucură din plin de prezența și atenția lor.

Cum alegem activitățile care creează amintiri frumoase după vacanță

Pentru o vacanță din care să rămână amintiri frumoase nu este nevoie să facem foarte multe activități, ci să alegem cu atenție activitățile, astfel încât să devină memorabile. Decât multe activități făcute pe fugă doar pentru a le bifa, e de preferat să alegem mai puține activități, pe care să le facem pe îndelete, conștient. De acest gen de activități copilul își va aminti cu drag.

După vacanță, acasă, poți consolida amintirile frumoase creând ceva special din pozele și suvenirurile pe care le-ați adunat. Poate fi o ramă foto specială, un album fizic sau un filmuleț digital. Evită să rămâi doar cu un folder cu sute de poze și filmulețe.

Așadar, în funcție de vârsta copilului, organizați împreună activitățile din vacanță și, după încheierea concediului, creați o amintire specială. Astfel, copilul va păstra amintiri frumoase din cea mai importantă vacanță din an petrecută cu familia!

 

Nu rata și celelalte articole + video din seria „Parenting în vacanță”:

 

Sursa foto: Pixabay

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

120,086FaniÎmi place
214CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole