Primele luni de viață ale copilului sunt grele, deoarece cel mic este foarte dependent și necesită atenție 24 de ore din 24. Apoi, perioada mersului de-a bușilea și a începutului mersului în picioare este și ea destul de solicitantă. Urmează manifestarea personalității și dobândirea independenței în perioada preșcolară și multe alte momente dificile.
Însă, părinții care au copii adolescenți știu că niciuna dintre aceste perioade nu se compară cu dificultățile care apar în perioada adolescenței.
Adolescentul, între copil și adult
Un adolescent nu mai este copil, în mod sigur, motiv pentru care vrea mai multă independență, mai multă încredere din partea părinților, vrea să facă lucruri pe care le fac adulții și să ia decizii importante.
Pe de altă parte, însă, adolescentul nu este nici un adult în adevăratul sens al cuvântului: el nu este încă pe deplin pregătit să își asume anumite responsabilități. Această poziționare „între două lumi”, peste care se suprapun și schimbările fiziologice și hormonale din organism, generează tensiuni atât în lumea interioară a copilului, cât și în relațiile cu cei din jur, în special cu părinții și în special când aceștia nu sunt dispuși să-și schimbe modul de abordare pe care l-au avut până acum.
Una dintre cele mai mari temeri ale părinților de adolescenți este cea de pierdere a controlului. Frică de a nu ști unde se află copilul, ce face, împreună cu cine este îi face pe mulți părinți anxioși și predispuși să aplice metode autoritare care le creează impresia că dețin controlul.
Chiar și acești părinți își dau seama că atitudinea lor autoritară, faptul că își obligă copiii să facă sau să nu facă anumite lucruri și faptul că ridică vocea îi fac pe copii să adune frustrări și să se îndepărteze. Astfel, nu reușesc să ajungă la rezultatul dorit, adică să fie ascultați de către copii.
Chiar dacă este vorba de o persoană atât de dragă și de importantă cum este mama sau tatăl, cui îi place să fie criticat, judecat, certat, amenințat și umilit? Dacă ne-am afla într-o asemenea situație, cu siguranță am căuta soluții pentru a scăpa cât mai rapid de ea.
Citește și:
Psiholog Otilia Mantelers: Copilul adolescent „ne forțează să evoluăm”. 7 moduri în care are nevoie de noi
Adolescență fără dependență. Petronela Rotar: Rușinea și vinovăția, emoțiile ce constituie eșafodajul pe care cresc dependențele
Condiția de bază pentru ca adolescentul să te asculte
Există, însă, un lucru de bază care, dacă nu este prezent în comunicarea dintre părinți și copilul adolescent, nu există nicio șansă ca adolescentul să-și asculte părinții de bunăvoie. Deci, nu vorbim aici despre ascultarea de frica amenințărilor și pedepselor sau pentru o recompensă oarecare, metode care anulează motivația interioară a copilului de a-și asculta părinții.
Această condiție de bază nu este altceva decât ascultarea copilului. Altfel spus, pentru ca adolescentul să te asculte, este nevoie mai întâi să-l asculți tu pe el cu adevărat. Acest lucru presupune să faci eforturi pentru a-i înțelege punctul de vedere, pentru a-i intra cât mai mult în situație.
În primul rând, deschide-ți mintea și ascultă fără filtre de judecată lucrurile pe care ți le spune copilul. În al doilea rând, imaginează-ți că te afli „în papucii” copilului și vezi lumea din corpul lui, prin ochii lui.
Citește și:
Cum să te „cerți” cu adolescentul. 8 sfaturi de la psihologul Corina Lupău
„Băiatul de 15 ani îmi limitează accesul la lumea lui.” 4 soluții ca să intri în lumea adolescentului
Și iată și un instrument care te va ajuta să te pui mai ușor „în papucii” copilului. Adresează-ți următoarele câteva întrebări și răspunde-ți la ele:
- Ce fac eu, … (numele copilului), zi de zi?
- Ce locuri și oameni văd zilnic?
- Ce activități îmi aduc plăcere?
- Ce lucruri nu îmi plac?
- Ce gânduri am?
- Ce emoții și sentimente am?
- Ce convingeri am?
- Ce cred eu despre oameni?
- Ce cred despre mine?
- Ce cred despre părinții mei?
- Care sunt valorile mele?
- Ce este important pentru mine?
- Cine sunt eu cu adevărat?
Citește și:
Cum să motivezi copilul pentru succes. 2 strategii de la Laura Markham
Psihologul Diana Stănculeanu prezintă simptomele tulburărilor emoționale la copii și adolescenți
Comunicare fără judecată
Odată ce reușești să-i înțelegi punctul de vedere, să înțelegi care sunt motivele pentru care reacționează într-un anumit fel, din acel moment nu vei mai putea să-l judeci, să-l critici așa cum făceai înainte. Iar pentru copil acceptarea și validarea din partea părintelui sunt suficiente pentru a i se deschide și pentru a menține vie linia comunicării.
Copilul își dorește o relație deschisă și frumoasă cu părinții lui. Atunci când ajung să ascundă lucruri și să mintă, copiii o fac nu pentru că au vreun defect, ci pentru că se protejează de critică, de judecată, de amenințări, de ironii, de supărări și poate chiar de reacțiile puternic negative pe care unul dintre părinți le-a avut la un moment dat, la auzul unor anumite lucruri pe care le-a făcut copilul.
Cu toții ne protejăm de lucrurile care nu ne plac și, cu atât mai mult, de cele despre care simțim că ne fac rău. Așa se explică de ce copiii nu ne ascultă.
Iar reversul medaliei explică de ce adolescentul care se simte înțeles, acceptat, iubit și validat de către părinți are încredere în părinții lui și le spune adevărul. Pentru că are cine să îi asculte cu adevărat, cu inima, nu doar cu urechile!
O modalitate de a întări și a dezvolta comunicarea cu copilul tău adolescent în această perioadă este reprezentată de discuțiile pe marginea temelor propuse în Advent Calendarul nostru din acest an, pe care l-am creat special pentru a ajuta copiii să comunice mai mult cu noi.
Descarcă GRATUIT Calendarul de Crăciun în format pdf printabil apăsând aici:
ADVENT CALENDAR 2024 PENTRU PĂRINȚII CU COPII FERICIȚI
Dacă ți-a plăcut articolul și dorești să te alături misiunii noastre de a promova creșterea sănătoasă a copiilor, astfel încât să nu transmitem mai departe copiilor noștri rănile emoționale cu care a crescut generația noastră, ne poți susține aici. Cu ajutorul tău, misiunea Parenting 2.0 merge mai departe și tot mai mulți copii au șansa să primească o educație echilibrată, cu limite cu blândețe:
SUSȚINE PARENTINGUL CONȘTIENT
Sursa foto: Freepik.com
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):
Canalul Whatsapp Parenting 2.0