Foarte mulți părinți „se luptă” și au probleme în a gestiona organizarea temelor pe care copiii le au pentru acasă. De cele mai multe ori, copiii nu vor să facă teme, în momentul în care trebuie să facă teme își găsesc altceva de făcut sau se concentrează foarte greu.
Oana Moraru a vorbit despre toate aceste probleme în cadrul unui podcast publicat recent, a spus care sunt cauzele pentru care apar aceste situații și ce este de făcut.
Mai întâi, este foarte important ca părinții care au copii sub 12 ani să știe faptul că sub această vârstă copilul nu este pregătit pentru muncă autonomă, această abilitate dezvoltându-se abia după această vârstă.
Astfel, spune Oana Moraru, conținuturile învățării trebuie să fie organizate după ritmul natural de creştere a copilului mediu, normal dezvoltat.
„De ce ne chinuim atât acasă cu lecțiile?
– pentru că nu am organizat conținuturile învățării după ritmul natural de creştere a copilului mediu, normal dezvoltat. Până la 12 ani, şcoala ar trebui să fie la pas, de plăcere, cu activități care să asigure competențe de bază pentru toți copiii,” spune Oana Moraru.
Ulterior vârstei de 12 ani, aceste abilități se dezvoltă mai bine, iar acest lucru ar trebui să fie urmat de o accelerare a învățării.
„Accelerarea învățării şi detaşarea plutoanelor de copii foarte competitivi ar trebui să aibă un salt începând cu 12 ani, apoi 14 şi 16. Cu cât îi forțăm mai de mici, cu atât mai mulți copii pierduți pe drum avem. Primii 12 ani decid dacă şcoala e plictisitoare sau prietenoasă,” spune specialistul.
Un alt motiv pentru care ne chinuim cu temele este pentru că nu producem învățare în clasă, spune Oana Moraru.
„Familiile şi copiii primesc leapşa adevăratelor etape ale învățării acasă: aplicare, exersare, autonomie în rezolvare. De ce nu producem învățare în clasă? De ce nu avem suficient timp pentru lucru independent, supravegheat şi ajustat de profesor? Pentru că programele sunt dense, nealiniate la stadiile de dezvoltare ale copilului şi pentru că avem profesori foarte slab pregătiți,” spune Oana Moraru.