Pericolul mai puțin obișnuit al jocurilor video: Dosar penal pentru un elev care s-a jucat Minecraft

Un joc video l-a dus pe un elev din județul Alba până la dosar penal. Liceanul a fost cercetat penal și trimis în judecată fiind acuzat de infracțiunea de efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos, în legătură cu jocul video Minecraft.

Este unul dintre cele mai celebre jocuri din lume. În decembrie 2023, Minecraft număra 166 milioane de jucători la nivel mondial.

Acuzația adusă tânărului este că a folosit cardul bancar al unui coleg pentru a cumpăra „skinuri” și alte bonusuri în joc. Cei doi erau colegi la Liceul „Horea, Cloșca și Crișan” din Abrud, județul Alba, între timp, devenind studenți.

Citește și:

Parlamentul European vrea legi împotriva design-ului online care creează dependență

Autismul virtual: copii cu simptome de autism după ce au stat la ecrane

Achiziții în Minecraft de pe contul colegului

În perioada liceului, băieții se jucau online Minecraft și, pentru că doreau să cumpere diferite pachete din joc, însă doar unul dintre ei avea card bancar, au căzut de acord să utilizeze cardul acestuia.

„Inculpatul a declarat că a achiziționat folosindu-se de datele cardului bancar al persoanei vătămate, cu acordul său, mai multe pachete ale jocului de mai sus, în valoare de 50 lei. Ulterior, tot cu acordul colegului săi şi înțelegându-se în prealabil, au creat un cont pe PayPal, unde au fost introduse (asociate) aceleași date ale cardului bancar.

Acel cont a fost folosit de ambii, având ca scop achiziționarea unor opțiuni/pachete ale jocului Minecraft. Inculpatul a afirmat că a făcut mai multe tranzacții fără să îi spună și să îi ceară acordul amicului său, folosindu-se de datele cardului bancar aparținând acestuia, tranzacții în valoarea de aproximativ 800-900 lei”, se arată în dosar, scrie Adevarul.ro.

Citește și:

Părinții, obligați să plătească daune morale de 30.000 lei unei profesoare insultate în online de copiii lor

Studiu Salvați Copiii România: Jumătate dintre elevi sunt victime ale bullying-ului

Cum a reușit tânărul să scape de judecată

În continuare, tânărul care deține cardul a descoperit că din contul său lipseau aproximativ 1.100 de lei. După ce i-a expus mamei sale problema, a mes la liceu și la poliție. Băiatul care a făcut plățile s-a speriat și s-a dus la poliție, unde a dat o declarație în care a recunoscut cele întâmplate. Apoi, l-a contactat pe fostul său coleg spunându-i ce s-a întâmplat.

„Din întregul material probatoriu administrat în cauză atât în cursul urmăririi penale, cât și a cercetării judecătorești, instanța concluzionează că inculpatul în baza aceleiași rezoluții infracționale a efectuat un număr de 19 tranzacții financiare, prin utilizarea datelor cardului bancar aparținând persoanei vătămate, fără consimțământul acestuia, în valoare de 1.140,82 lei, rezultând dincolo de orice dubiu rezonabil că inculpatul a săvârșit infracțiunea pentru care a fost trimis în judecată”, a precizat magistratul care a judecat dosarul.

Instanța a constatat și că prejudiciul a fost plătit integral.

Deși a recunoscut fapta, tânărul a fost trimis în judecată. Însă, a avut noroc de o hotărâre a Curții Constituționale din 2022 privind întreruperea prescripției penale de către procuror în ancheta penală, care a făcut ca infracțiunea să nu mai poată fi pedepsită penal.

Judecătoria Câmpeni a constatat, la finalul anului trecut, că fapta s-a prescris pe 30 aprilie 2023.

Citește și:

Părinții români: Mediul online, principalul pericol la care sunt expuși copiii (Studiu)

Copiii au dureri de cap frecvente din cauza ecranelor. Pe 57% dintre copii îi doare capul cel puțin o dată pe lună

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp:

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

Sursa foto: Oberon Copeland, Unsplash

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

 
 
 
 

Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

121,292FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole