Cum a început povestea LEGO acum 90 de ani. 14 lucruri interesante despre LEGO

Știm cât de mult îndrăgesc copiii cărămizile LEGO. De aceea, te invit să descoperim împreună, în acest articol, povestea LEGO.

În urmă cu 90 de ani, în 1932, tâmplarul danez Ole Kirk Kristiansen a creat o gamă de jucării din lemn în atelierul său din Billund, Danemarca. Acestea erau realizate manual pentru a-i ajuta pe copiii localnicilor să învețe mai multe despre lumea înconjurătoare.

La 26 ani de la crearea primei jucării, fiul lui Ole, Godtfred, a patentat cărămida LEGO așa cum o cunoaștem astăzi, cu sistemul tubular și modular care oferă posibilități nelimitate pentru construcții creative.

De atunci, cărămida LEGO a evoluat enorm. De la câteva cărămizi simple, în culorile primare, cărămida a devenit baza a peste 18.000 produse LEGO, a pășit pe covoarele roșii din Hollywood prin THE LEGO MOVIE™, a ajutat copiii să învețe programare sau robotică prin LEGO® MINDSTORMS®, și a inspirat ore de joacă în format digital, cu cele peste 180 jocuri video LEGO.

 

Lucruri interesante despre LEGO:

1. Numele LEGO provine din alăturarea cuvintelor „Leg Godt”, care în limba daneză înseamnă „Joacă-te bine” („Play Well” în limba engleză)

2. Prima colecție Lego cuprindea 36 de jucării din lemn realizate manual: mașini, avioane și jucării yoyo,

3. Ole Kirk Kristiansen a apelat la angajații săi pentru ajutor în a-și denumi compania, oferind o sticlă de vin de casă. Însă, ideea numelui câștigător a fost chiar a lui.

4. LEGO este o afacere de familie. Compania are și astăzi sediul în Billund, Danemarca, unde Ole a construit primele jucării. Grupul este deținut de urmașii lui Ole.

5. Șase mici cărămizi LEGO de 2×4 butoni pot fi combinate în peste 915 milioane de moduri diferite

6. „Doar cel mai bun este îndeajuns de bun” – acesta este motto-ul lui Ole. Acest motto încă stabilește standardul pentru calitate și siguranță. Elementele LEGO sunt supuse diverselor teste de scăpare, zdrobire, încălzire etc. pentru a verifica dacă sunt suficient de rezistente.

7. Există chiar și un test în care se folosește unt pentru a reproduce degetele alunecoase

8. Fiecare cărămidă LEGO este modelată cu precizia lățimii unui fir de păr (5my/0,005 mm) pentru a asigura „puterea de prindere” care ține creațiile LEGO împreună

9. Cărămida LEGO a fost votată Jucăria secolului în 1999, la peste 40 de ani după ce a fost proiectată pentru prima dată

10. Designul cărămizii LEGO pe care o știm astăzi a rămas același din 1958. Cărămizile produse în urmă cu peste 60 de ani se potrivesc cu cele fabricate astăzi

11. Compania își propune ca, până în 2030, toate produsele LEGO de bază să fie realizate din materiale mai durabile, fără a schimba designul sau a face compromisuri în materie de calitate sau siguranță. Aproximativ 150 de elemente LEGO sunt deja fabricate din trestie de zahăr din surse durabile, iar un prototip de cărămidă LEGO realizată din sticle de plastic PET reciclate a fost dezvăluit în 2021.

12. LEGO® DUPLO® a fost introdus în 1969 pentru a ajuta preșcolarii să se joace creativ – cărămizile DUPLO sunt duble față de cărămizile LEGO

13. Fiecare minifigurină LEGO măsoară 4 cărămizi înălțime fără păr, pălărie sau accesorii, pentru a potrivi cu proporțiile clădirilor din Sistemul de joc LEGO (LEGO System in Play)

14. În prezent, produsele LEGO sunt comercializate în peste 130 de țări din întreaga lume

Impactul jocului asupra copiilor

Concluziile noului studiu LEGO „Play Well” arată beneficiile jucăriilor dincolo de distracție, adică impactul pozitiv asupra dezvoltării copiilor, a stării de fericire și a bunăstării familiei.

Pentru derularea studiului LEGO „Play Well” 2022, compania a sondat răspunsurile a peste 55.000 de părinți și copii din peste 30 țări. Studiul a descoperit că aproape toți părinții consideră că jocul le dezvoltă:

 • dezvoltă creativitatea celor mici (93%)
 • dezvoltă aptitudinile de comunicare (92%)
 • dezvoltă încrederea în sine (91%)
 • dezvoltă aptitudini care le permit să prospere în lumea reală
 • aproape toți copiii spun că joaca în familie îi face fericiți (97%)
 • îi ajută să se relaxeze și să își ia mintea de la școală (95%)
 • este modul lor preferat de a învăța
 • joaca în familie întărește legăturile familiale, contribuie la fericirea familiei și la bunăstarea acesteia, potrivit răspunsurilor a 95% dintre părinți
 • 85% dintre părinți au spus că familiile lor sunt mai fericite când se joacă împreună cu LEGO

 

Afacere de familie

Valorile familiale sunt importante pentru viziunea grupului LEGO, care are și astăzi sediul în Billund, Danemarca, unde Ole a construit primele sale jucării.

Povestea Lego
Sursa foto: Lego

Și în prezent, grupul este deținut de familia lui Ole, cel mai recent, Kjeld Kirk Kristiansen lăsându-l la conducere pe fiul său – Thomas Kirk Kristiansen.

„Atunci când străbunicul meu a înființat compania, în urmă cu 90 de ani, acesta a imprimat o viziune care se păstrează și în zilele noastre: joaca poate schimba viața unui copil – aceasta reunește membrii familiei și îi ajută pe cei mici să își dezvolte aptitudini care să le permită să își atingă potențialul. Bunicul meu avea un atelier mic, dar o ambiție foarte mare, aceea de a se asigura că un număr cât mai mare cu putință de copii va putea să aibă parte de beneficiile aduse de joacă. Fie că vorbim de anul 1932, 2022 sau de aniversarea noastră centenară, din 2032, dorința noastră este să continuăm să onorăm această moștenire – de a ajuta toate familiile, oriunde se află acestea, să se <joace bine>”, a declarat Thomas Kirk Kristiansen, președintele Grupului LEGO.

 

Cărămizi mici, posibilități nesfârșite

Chiar dacă LEGO a dezvoltat noi moduri de a ne juca, scopul inițial a rămas neschimbat: de a construi viitorul noilor generații prin intermediul jocului și de a le stimula creativitatea și imaginația. Șase mici cărămizi LEGO de 2×4 butoni pot fi combinate în peste 915 milioane de moduri diferite.

În rândul copiilor, 95% dintre respondenți au afirmat că jucării precum cărămizile LEGO îi ajută să fie creativi și să încerce lucruri noi.

Fanii adulți ai LEGO (Adult Fans of LEGO, AFOLs) din toată lumea expun zilnic proiecte dezvoltate cu ajutorul cărămizilor LEGO. Unii dintre ei chiar au proiectat unele seturi LEGO cunoscute.

„De mulți ani, utilizez cărămizile LEGO pentru a-mi transpune cele mai curajoase idei în realitate. Descopăr mereu o nouă tehnică de construcție care îmi suscită imaginația. În plus, prin intermediul cărămizilor LEGO, am acces la o comunitate imensă de oameni creativi din toată lumea”, a declarat Chinna, de 28 ani, din Virginia, SUA.

25% din profitul grupului LEGO este redirecționat către Fundația LEGO, care conectează milioane de copii cu beneficiile învățării prin joacă. Anul trecut, Fundația LEGO a dedicat un buget de peste 440 milioane USD pentru ajutorarea copiilor din toată lumea.

 

Activități în an aniversar

Grupul LEGO va sărbători creativitatea fanilor și atingerea bornei de 90 de ani de joacă LEGO printr-o varietate de activități dedicate tuturor vârstelor, printre care:

 • Oferirea de experiențe și provocări de construcții pentru întreaga familie. Lansarea testului „Ce fel de cărămidă ești tu?”, care va debuta pe 9 iunie pe LEGO.com, canalele social media ale LEGO și LEGO Life
 • Omagierea impactului și rolului unor artiști de renume mondial precum Alicia Keys, Yotam Ottolenghi și Peggy Gou
 • Transformarea magazinelor LEGO în zone de joacă începând cu 10 iunie. Vizitatorii vor avea la dispoziție mai multe activități tematice și zone expoziționale
 • Recunoașterea meritelor AFOLs prin seturile LEGO
 • Reunirea fanilor LEGO de toate vârstele pentru o vizită în culisele sediului LEGO, cu ocazia LEGO® CON, pe 18 iunie
 • Ilustrarea capacității copiilor de a transforma momente cotidiene în aventuri ludice și oferirea de inspirație pentru a ajuta părinții să le urmeze exemplul. Aceste activități fac parte din mișcarea #PlayPledge a Fundației LEGO
 • Colaborarea cu parteneri din entertainment, artă, design, muzică, modă, jocuri video și sport, pentru a crea spații dedicate jocurilor și experiențe pentru comunitățile din toată lumea
 • Reconstrucția unor modele consacrate prin intermediul LEGO Classic 90 Years of Play
 • Invitarea oaspeților LEGOLAND în anumite locații de joacă, unde pot experimenta 5 tipuri de activități, parte a inițiativei Play YOUR Way
 • Oferirea unei experiențe deosebite fanilor de toate vârstele care vizitează LEGO House din Billund, prin intermediul a 25 milioane de cărămizi LEGO
 • Acordarea de timp liber celor peste 24.000 angajați LEGO din toată lumea, pentru a celebra în modul lor preferat ziua anuală LEGO Play Day, pe 10 iunie
 • În România va fi implementată o promoție aniversară cu premii zilnice și săptămânale, marele premiu constând într-o excursie cu familia la LEGOLAND

 

Misiunea Grupului LEGO este de a inspira și dezvolta constructorii de mâine, prin joacă și învățare creativă. Sistemul de joc LEGO, care are la bază cărămizile LEGO®, le permite copiilor și fanilor de orice vârstă să construiască și să reconstruiască orice își pot imagina.

Fundația LEGO își propune să inspire și să dezvolte constructorii de mâine. Fundația LEGO este dedicată dezvoltării unui viitor în care învățarea prin joacă le oferă copiilor autonomie să devină creativi, implicați și să continue să învețe pe tot parcursul vieții. Fundația LEGO vrea să redefinească joaca și să reimagineze învățarea.

 

Sursa foto principală: Pixabay

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

121,173FaniÎmi place
258CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole