Precizări de la Ministerul Finanțelor: Părinții primesc 10 lei în plus la salariu, cu deducerea suplimentară de 100 lei pentru copiii înscriși într-o unitate de învățământ

Știrea că părinții care au copii înscriși la o creșă, grădiniță sau școală vor beneficia de 100 lei în plus la salariu în urma acordării deducerii suplimentare din impozitul pe venit de 100 de lei pe lună i-a bucurat pe părinți.

Însă, în realitate, câștigul la salariu va fi de 10 ori mai mic. Reprezentanții Ministerului Finanțelor au făcut astăzi precizări legate de această modificare fiscală, lămurind lucrurile.

Secretarul de stat la Ministerul Finanțelor Alin Chițu a explicat, la Europa FM, cum funcționează măsura. „Înainte să-i aplic impozitul, scad 100 de lei. Efectul este practic 10% aplicat la această deducere de 100 de lei. Deci vorbim de 10 lei pe lună”, a precizat oficialul.

Părinții consideră această sumă drept o „bătaie de joc”. „Este vorba de 10 lei, ceea ce mi se pare o bătaie de joc. Nu știu de ce era nevoie de o astfel schimbare în Codul Fiscal pentru 10 lei pe lună. Nu știu cine a fost eminența cenușie de a gândit-o așa”, a declarat Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților – Edupart.

Citește și:

100 lei deducere în plus la impozitul pe salariu pentru părinții cu copii înscriși într-o unitate de învățământ. Ce trebuie să conțină dosarul

Indemnizația de creștere copil, cu 50% mai mare dacă ai gemeni sau dacă naști în concediul de creștere copil

Însă, reprezentantul Ministerului de Finanțe, Alin Chițu, susține că măsura se aplică împreună cu alte deduceri fiscale.

„Unul dintre obiective a fost acesta: ca să fie acordată această deducere pentru copilul care se duce la școală, tocmai pentru a stimula într-o măsură ca acești copii să meargă în instituția de învățământ. Cu privire la nivelul de 10 lei, că acum îmi imaginez că o s-o considere toată lumea că e la un nivel relativ redus, se aplică împreună cu celelalte deduceri. Bugetul pe care l-am avut noi alocat de 2 miliarde și jumătate de lei pe an atât a putut acomoda, în limita acestor bani”, a explicat Alin Chițu.

Cine beneficiază de această deducere suplimentară din impozitul pe venit

De această deducere suplimentară din impozitul pe venit în valoare de 100 lei pe lună beneficiază părinții salariați care au copii înscriși la o unitate de învățământ, fie că este vorba despre creșă, grădiniță, școală sau liceu.

Deducerea se acordă pentru fiecare copil în parte, însă doar pentru copiii care nu au depășit vârsta de 18 ani.

De această facilitate fiscală beneficiază un singur părinte.

Pentru a primi deducerea suplimentară de 100 lei pe lună, care se traduce prin 10 lei în plus la salariu, părinții trebuie să depună la angajator o declarație pe propria răspundere că celălalt părinte nu beneficiază de această deducere. Totodată, trebuie să aducă un document care dovedește înscrierea copilului la o unitate de învățământ.

Citește și:

Antitermice naturale. 11 moduri să scazi febra copilului dacă nu ai Nurofen sau Panadol

Lista medicamentelor antitermice pe care să le cumperi dacă nu găsești Nurofen și Panadol

 

Sursa foto: Facebook Ministerul Finanțelor

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

  Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

  Articole similare

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  INTRĂ ÎN COMUNITATE

  121,150FaniÎmi place
  252CititoriConectați-vă
  0AbonațiAbonați-vă

  Ultimele articole