Proiect legislativ: Concediu de creștere copil simultan pentru ambii părinți

Mamele și tații nou-născuților din România ar putea beneficia de concediu pentru creșterea copilului în același timp. Un proiect de lege în acest sens a fost depus de către deputata REPER Cristina Rizea.

Dacă inițiativa legislativă va fi adoptată de Parlament, ambii părinți vor beneficia simultan de concediu de creștere a copilului, precum și de indemnizația de creștere a copilului la care au dreptul legal cei doi.

„În anumite cazuri, necesitatea prezenței ambilor părinți în etapa incipientă a vieții unui copil este imperativă. De la educația timpurie până la elementele ce vizează sănătatea, motricitatea și dezvoltarea competențelor primare ale copilului, implicarea activă a ambilor părinți, în cazul în care aceștia consideră oportună o astfel de abordare, este de bun augur”, argumentează Cristina Rizea, într-un comunicat de presă.

Concret, continuă aceasta, „propunerea este ca statul să susțină ambii părinți pentru a sta în concediul pentru creșterea copilului atât simultan, cât și în perioade separate așa cum este în prezent. Spre exemplu, ambii părinți pot opta pentru concediu de creștere a copilului în primele 6 luni de la naștere, cumulând împreună 12 luni, iar următoarele 12 luni pot fi luate de oricare dintre cei doi părinți”.

Citește și:

Studiu: Starea de spirit a mamei influențează capacitatea bebelușului de a vorbi

Capul turtit la bebeluși, un risc frecvent. Cum prevenim plagiocefalia și torticolisul muscular

Un concediu parental echitabil

În opinia deputatei, zilele libere acordate în urma absolvirii cursului de puericultor sunt insuficiente pentru nevoile pe care le presupune creșterea copilului.

„Prin modificările propuse, tatăl poate opta să beneficieze de cele 6 luni oricând, putând astfel să fie alături de mamă în primele 6 luni ale concediului de creștere a copilului. Se creează astfel premisele unui concediu parental care este echitabil din perspectiva genului pentru a asigura că niciunul dintre părinți nu este suprasolicitat de responsabilitățile legate de îngrijirea la domiciliu a nou-născutului”, a explicat Cristina Rizea.

Această propunere legislativă presupune modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor. Aceasta prevede ca cel puțin o lună din concediul de creștere a copilului să fie alocată părintelui care nu a solicitat acest drept.

Cu alte cuvinte, din totalul de 24 de luni (36 de luni în cazul nașterii unui copil cu handicap), cel puțin o lună se alocă de drept părintelui care nu a solicitat concediul inițial. Dacă părintele care nu a solicitat inițial concediul refuză dreptul la concediul său, perioada respectivă nu poate fi transmisă părintelui care a solicitat concediul.

Noua inițiativă legislativă încurajează ambii părinți să opteze pentru drepturile prevăzute de lege, deoarece le va deschide posibilitatea să beneficieze de concediul la care au dreptul în același timp.

Citește și:

Greșeala pe care o facem atunci când ne punem copiii să sufle nasul. „Poate face otită imediat”

De ce părinții cedează și nu reușesc să impună limite? Soluția simplă care te va ajuta | VIDEO

Inițiativa nu modifică în niciun fel durata concediului de creștere a copilului, nici nu obligă părinții la o anumită conduită, ci doar flexibilizează opțiunile.

În prezent, statul permite ambilor părinți să își împartă cele 24, respectiv, 36 de luni de concediu. Astfel, această inițiativă nu are niciun impact bugetar diferit de cel generat de legislația în vigoare.

Sursa foto: Anastasiya Gepp, Pexels

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

  Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

  Articole similare

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  INTRĂ ÎN COMUNITATE

  121,423FaniÎmi place
  274CititoriConectați-vă
  0AbonațiAbonați-vă

  Ultimele articole