Psihologul Lenke Iuhoș: 3 expresii care îi fac rău copilului

Cuvintele și expresiile pe care le folosesc părinții și educatorii la adresa copiilor au puterea de a-i influența într-un mod profund. Spre exemplu, în copilărie, băieții au nevoie de mai multă încredere și libertate de a face singuri lucrurile. Iar fetele au nevoie de grijă și protecție. Modul de adresare și comportamentul față de ei se răsfrânge asupra dezvoltării lor comportamentale. Prea multă libertate sau prea multă protecție destabilizează dezvoltarea lor armonioasă.

În opinia psihologului Lenke Iuhoș, unii părinți și profesori utilizează de multe ori expresii negative, care îi afectează pe copii în moduri foarte profunde, atât de profunde încât întreaga lor viață de adult va fi construită după acel tipar.

 

Iată 3 expresii negative pe care psihologul îți recomandă să le eviți în comunicarea cu copilul tău:

 

1. „Nu faci nimic cum trebuie!”

„Este una dintre cele mai puternice expresii adresate copiilor, deoarece va avea impresia întotdeauna că nu este demn de a face lucrurile corect, va avea mereu sentimente de vinovăție, va eșua adesea nu din lipsa de abilități, ci pentru că se teme ca i-ar ieși un lucru corect, iar inițiativa și creativitatea vor fi inhibate iremediabil”, explică psihologul Lenke Iuhoș, într-un comunicat de presă.

Potrivit acesteia, „în educația alternativă, este mai constructiv pentru copil să folosim mai des expresii de genul Este absolut normal să mai greșești câteodată. Greșelile sunt firești în dezvoltarea copilului, iar ele trebuie privite ca pe oportunități de a învăța”.

Citește și:

Oana Moraru: „Trauma nu este stresul emoțional negativ”. Traumatic poate fi un părinte care fuge de disconfort

“Dacă nu faci ce îți cer, îți iau telefonul!” 6 motive pentru care să NU folosești ecranele pentru a pedepsi copilul

2. „Nu mai urla! Ridică-te imediat de pe jos!”

Copilul are nevoie să fie învățat să-și cunoască emoțiile, să și le înțeleagă și să le poată gestiona în moduri sănătoase pentru el și pentru cei din jur.

Atunci când cei mici au crize de nervi, ei nu sunt suficienți de maturi încât să știe cum trebuie să le gestioneze mai bine. În loc să țipăm la ei și să escaladăm cearta, am putea utiliza mai des expresii de genul „Este normal să ai emoții negative/rele, hai să vedem cum le putem transforma împreună în emoții pozitive/plăcute!”.

„În acest fel, copiii vor învăța mai repede cum să le accepte și cum să răspundă adecvat atunci când le vor recunoaște ca parte integrantă din dezvoltarea lor”, spune psihologul.

 

3. „Nu te mai saturi, mereu vrei și vrei!” 

„Unii părinți sau chiar profesori le inhibă, poate de cele mai multe ori fără să conștientizeze, dorința copiilor de a-și dori mai mult de la ei și de la viață. Atunci când vor mai mult, de regulă li se reproșează că sunt egoiști, răi sau răsfățați, iar în timp copiii vor învăța mai degrabă să renunțe sau să se resemneze”, explică Lenke Iuhoș.

„Nu e nimic rău în a-ți dori mai mult de la tine și de la viață. Copilul poate fi educat în acest spirit, dar să știe să facă diferența între lăcomie și generozitate. Educația pozitivă îi încurajează pe copii să-și exprime dorințele într-un mod respectuos față de ceilalți. Expresia care-l va ajuta să se dezvolte mai bine, poate fi: Este normal să vrei mai mult, asta înseamnă că trebuie să muncești să ai. Atunci când integrăm mesaje pozitive, proactive în educația copiilor, în fapt, îi încurajăm pe termen lungă să-și descopere și să-și valorifice resursele interioare, astfel încât să devină peste ani adulți cu o viață echilibrată și armonioasă”, conchide psihologul citat.

Citește și:Cum dorința părinților de a crește copii puternici și independenți îi duce, de fapt, în dependență [VIDEO] Parenting tradițional vs. parenting conștient. 10 diferențe de la psihologul Gáspár György 9 diferențe dintre laude și încurajări. Ce îi spunem copilului pentru a-i crește încrederea în sine

Sursa foto: Annie Spratt, Unsplash

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

  Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

  Articole similare

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  INTRĂ ÎN COMUNITATE

  120,086FaniÎmi place
  214CititoriConectați-vă
  0AbonațiAbonați-vă

  Ultimele articole