Psiholog Mirela Horumbă spune cum să ne ajutăm copiii stresați de Evaluarea Națională din clasa a VIII-a

Copilul tău se apropie de examenele de la finalul clasei a VIII-a și întreaga familie este cuprinsă de stres? Trage aer în piept – li se întâmplă majorității părinților!

În acest articol, vei afla câteva abordări care te vor ajuta în următoarea perioadă de la psihologul Mirela Horumbă, psihoterapeut, cu formări în art-terapie, inteligență emoțională și rezistență la schimbare, managementul stresului, terapie sistemică de familie, cuplu și copil.

Presiunea familiei, mai mare decât presiunea examenelor

Potrivit Mirelei Horumbă, Evaluarea Națională din clasa a VIII-a dobândește o pondere atât de mare în viața multor familii încât devine centrul vieții lor. Și, “cu cât se apropie cele două zile în care se va evalua efectiv ce știe copilul, cu atât nivelul de stres și presiune, de intensitate a emoțiilor de teamă, frica de a greși, frica de a nu intra la liceul dorit de familie este din ce în ce mai mare. În aceste momente, pare că fiecare zi contează și presiunea timpului este cel mai mare factor stresor”, a precizat psihologul, pentru Parenting 2.0.

Conform acesteia, “de cele mai multe ori, nu examenul în sine este cel care creează această presiune, ci familia, în general mamele, care știu că s-au preocupat, și-au dat tot interesul, au plătit meditații. Cumva sunt acolo cu copilul, dar, uneori, se întâmplă că parcă mamele ar da examen”.

Un alt lucru negativ care se întâmplă este că atenția părinților se mută de pe copil către rolul lui de elev: “Nu mai există alte roluri despre care vorbim acasă, totul e învață, învață, învață. Am copii cu care lucrez și îmi spun că mama nu-i mai lasă să iasă din casă “Lasă că n-o să mori o lună până la examen!” – lucruri care, fără să ne dăm seama, în loc să potențeze cunoștințele copilului și accesarea lor, de fapt, potențează nivelul de teamă”.

Cum se manifestă stresul puternic de dinaintea examenelor de clasa a VIII-a

Psihoterapeutul Mirela Horumbă spune că, de multe ori, copiii se simt foarte stresați în perioada de pregătire pentru Evaluarea Națională de clasa a VIII-a.

Iată câteva moduri frecvente prin care se manifestă acest stres:

  • Lipsă de concentrare
  • Lipsă de motivare
  • Somatizare

“Cu cât se apropie examenul, sunt mulți copii care somatizează. Apar durerile de cap, vărsături, grețuri, nu mai vreau să mă duc, răceală – deci, tot ceea ce corpul nostru consideră că undeva e prea mult începe să descarce sub formă de simptome”, avertizează psihologul citat.

Nivelul de stres este mai puternic în cazul copiilor ai căror părinți pun o presiune mai mare pe ei: “Presiunea părinților se internalizează. În loc să fie doar presiunea examenului și părintele să fie un antrenor emoțional, un susținător, cele două niveluri de stres se cumulează. Și devine prea mult pentru mintea noastră, pentru ce putem susține emoțional și apar somatizările”, explică psihologul.

Potrivit acesteia, un pic de stres este motivațional, ajutând copilul să să fie mai bun, însă, când este prea mult, stresul devine un factor blocant.

Știm că este vorba de un blocaj cauzat de stres atunci când se manifestă una dintre aceste două extreme:

  1. Copilul, din teama că nu are suficient timp, învață tot mai mult reducând somnul și alte activități, se plânge în permanență – un interes nefiresc de mare față de aceste examene
  2. Copilul are impresia că are suficient de mult timp la dispoziție: “Mă apuc mâine, învăț mâine, fac mâine mai mult” – un dezinteres, în care copilul nu mai vrea să audă, s-a săturat, pierde timpul

Iată ce poate face părintele când copilul se simte foarte stresat înainte de Evaluarea Națională:

1. Asigurarea propriului echilibru

În primul rând, este important ca “părinții să găsească o formulă prin care ei să se reechilibreze, ei să reușească să vadă lucrurile cu obiectivitate, pentru că și pentru părinți acest examen înseamnă ceva”, spune Mirela Horumbă.

De exemplu, poate unor părinți le este frică de întrebările rudelor, sau de discuții la serviciu etc. – “lucruri de genul ăsta nu au ce să caute în acest peisaj”.

 

2. Conținerea emoțiilor copilului

În al doilea rând, continuă psihoterapeuta, “ar fi foarte potrivit ca părintele să meargă spre copil și să-l conțină emoțional. Și asta nu înseamnă să-i spună “Lasă, nu-i nimic, lasă că nu contează”. Ba da, dacă copilul se simte stresat.

Ea oferă un exemplu de exprimare pentru conținerea emoțională: “Eu îți văd stresul tău, îți văd frământarea ta, îți văd neputința ta chiar când tu te ascunzi în spatele telefonului și îți pierzi ore în șir. Te văd că treci printr-o situație extrem de dificilă și mă conectez, sunt în zona de susținere: hai să vedem care sunt lucrurile pe care te poți baza, care e partea de teorie care te-ar ajuta, hai să stabilim un program.”

 

3. Un plus de ordine și structură

Potrivit Mirelei Horumbă, este important să structurăm și să ordonăm lucrurile, deoarece “structura și ordinea sunt două lucruri care ne conferă stabilitate în viața noastră. Or, stresul pe asta se bazează: cu cât este mai multă destabilizare, cu atât stresul pare un balaur care vine și nimeni nu-l poate opri. Ba da, nu e de neoprit!”

Atelier practic pentru elevii din clasa a VIII-a și părinții lor pentru depășirea fricii de examene

Pe data de 12 iunie 2024, de la ora 19:00 la 21:00, psihologul Mirela Horumbă va susține un atelier practic pentru elevii clasei a VIII-a și părinții lor, cu tema “Cum să depășesc frica de examen – strategii practice de creștere a reușitei (părinte copil clasa a VIII-a)”.

În cadrul acestui atelier practic părinte-copil, cei doi vor primi aceeași informație pentru a crește spiritul de echipă.

Cu cât știm mai multe despre cum funcționează optim creierul nostru, avem nevoie și de starea emoțională potrivită. Or, cu cât starea noastră emoțională devine mai dezechilibrată, accesul la informația corectă nu mai este întotdeauna ceea ce avem nevoie.

Detalii și înscrieri la atelierul părinte-copil de clasa a VIII-a:

Cum să depășesc frica de examen – strategii practice de creștere a reușitei

 

 

Vizionează și acest video cu discuția cu psiholog Mirela Horumbă despre stresul din preajma examenelor de Evaluarea Națională de clasa a VIII-a:

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Greg Rosenke, Unsplash

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,034FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole