Atenție, părinți de fete! Pubertate precoce și boli metabolice din cauza produselor de beauty și îngrijire a pielii

Numeroase dintre produsele de înfrumusețare și de îngrijire a tenului conțin substanțe deosebit de periculoase pentru fete, cu efecte potențiale precum afectarea tiroidei, a neurodezvoltării sau a funcției reproductive, boli metabolice ori pubertate precoce, avertizează Psiholog Dr. Corina Lupău.

Corina Lupău este psiholog clinician, psihoterapeut, Doctor în Medicină care lucrează cu copii, adolescenți și adulți în Oradea, la Spitalul Județean și la cabinetul său de psihologie.

Fiind în contact permanent cu elevii și adolescenții, specialista spune că, din când în când, intră pe TikTok pentru a vedea care sunt trendurile și oamenii care îi influențează pe adolescenți.

„Prin bazarul de chilipiruri, o mulțime de fetițe care se machiază și folosesc produse de skin care (trad. îngrijirea pielii – n.r.), total nepotrivite vârstei. Și nu mă refer aici la aspectul emancipat al fetițelor, ci la conținutul produselor”, scrie Corina Lupău, într-o postare pe contul său de Facebook.

Ce produse ar trebui evitate de fete

Potrivit acesteia, „unele creme de față sau corp, fond de ten, creme de protecție solară sau produse de machiaj conțin substanțe care pot mima, bloca sau interfera cu hormonii proprii. Iar preadolescența este o fereastră de timp propice pentru modificări hormonale”.

În continuare, Dr. Corina Lupău punctează ce fel de produse trebuie evitate: Produsele cu parabeni și derivați de benzofenonă imită estrogenii iar triclosanul și ftalații sau înlocuitorii de ftalați pot influența funcția tiroidei”.

Care sunt efectele utilizării acestor produse de beauty și îngrijire a pielii de către fete? „Expunerea la aceste substanțe denumite EDC (Endocrine-Disrupting Chemicals) în copilărie poate afecta neurodezvoltarea, funcția reproductivă, pot apărea boli metabolice sau se asociază cu instalarea pubertății precoce (incluzând dezvoltarea prematură a glandei mamare și a altor caracteristici sexuale secundare)”, avertizează psihologul citat.

Risc crescut de anxietate, depresie și probleme de comportament

Mai mult, specialista menționează că aceste produse pot afecta și sănătatea mintală a fetelor: „În planul sănătății mintale, unele studii sugerează o legătură între expunerea la EDC și creșterea riscului de anxietate, depresie sau probleme comportamentale, în special în rândul adolescentelor care sunt expuse constant”.

Dr. Psih. Corina Lupău își încheie postarea cu un îndemn către părinții de fete: „Așa că, vezi ce urmărește fetița ta pe TikTok și ce comportamente copiază!”

Citește și:

O fată de 13 ani din Brăila s-a aruncat de la etaj, după ce părinții i-au luat telefonul

Cum îl ajuți pe adolescentul tău să înțeleagă că nu haina îl face pe om. 5 sfaturi de la psihologul Corina Lupău

Risc crescut de suicid pentru adolescentele care petrec mult timp pe rețelele de socializare (Studiu)

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

 

Sursa foto: Freepik.com

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

 
 
 
 

Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

123,178FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole