Recunoștința la copii: 8 cele mai ușoare moduri să-ți înveți copilul să fie recunoscător

În rutina vieții de zi cu zi, de multe ori cu griji, cu stres și cu presiune, puțini își mai aduc aminte de recunoștință.

Poate că îți este greu uneori sau poate că uiți, însă e important să privești atent în jurul tău și să alegi, zilnic, un lucru pentru care să fii recunoscător/oare. Pentru a-ți învăța copilul să fie recunoscător și pentru a-i îndrepta atenția spre partea pozitivă a lucrurilor, este nevoie să fii tu, în primul rând, un exemplu.

De ce să îți înveți copilul să fie recunoscător? 

Recunoștința nu ține doar de maniere, de a ști să spună „mulțumesc” atunci când primește ceva (un cadou oricât de mic). Și nici de dorința de a nu avea un copil răsfățat.

Recunoștința merge dincolo de valoarea materială a lucrurilor. Cu ajutorul recunoștinței se pune accent pe partea frumoasă a evenimentelor, pe partea optimistă a lucrurilor.

Astfel, în timp, copilul va crește învățând să ia de la viață ceea ce este pozitiv. Va fi ambițios în continuare și poate va avea chiar mai mult succes, pentru că va observa preponderent lucrurile bune și va rămâne concentrat pe îndeplinirea viselor sale mari.

Citește și:

3 metode prin care ne putem feri inima de emoțiile negative. Sugestii de la psiholog

Cele mai frumoase 67 de citate despre copii care te ajută să fii un părinte mai bun

 

Am pregătit pentru tine 8 exerciții foarte simple prin care să îți înveți copilul să fie recunoscător. Cu siguranță, te vor ajuta și pe tine!

 

1. „Ce ți-a plăcut cel mai mult astăzi?”

Seara, la masă, răspundeți cu toții la această întrebare. Pe de o parte, copilul rememorează lucrurile frumoase de peste zi și rămâne cu o imagine frumoasă a zilei, chiar dacă i s-au întâmplat și lucruri mai puțin drăguțe (poate s-a certat cu cel mai bun prieten, a pierdut o jucărie ori a fost atenționat de profesoară).

Pe de altă parte, te va auzi și pe tine povestind. Astfel, în funcție de vârsta pe care o are, va afla și va învăța mai multe despre rutina ta zilnică, despre programul și job-ul tău. Este un exercițiu frumos început când copilul este mic și, cu timpul, va deveni un exercițiu foarte util în comunicarea cu adolescentul.

 

2. Fii un exemplu!

Spune-i „mulțumesc” atunci când îți oferă un cadou (chiar și unul imaginar), când îți aduce de la grădiniță o planșă pictată cu degețelele. Mulțumește-i tăticului (sau mămicii) atunci când îți oferă ajutor.

Nu critica modul în care ești ajutat/ă sau felul în care au fost făcute lucrurile. Sigur că prosoapele nu vor fi aranjate la dungă, așa cum faci tu, dar cineva a avut grijă să le strângă și să le pună la loc. Învață să fii tu recunoscător/oare pentru familia pe care o ai, pentru ajutorul în bucătărie (oricât de stângaci ar fi) și pentru lucrurile bune care se întâmplă în jurul tău, în viața ta. Fă-ți un obicei din a te concentra pe partea pozitivă a lucrurilor. Copilul te va urmări și te va lua drept model.

Citește și:

Un copil controlat nu poate fi un copil responsabil. 5 moduri de a educa responsabilitatea

Copiii tăi se ceartă? 18 moduri prin care îi poți învăța pe frați să fie cei mai buni prieteni

3. Și jucăriile spun „mulțumesc”

Când copilul este mic, jucăriile îl pot învăța destul de multe. Fii tu vocea jucăriilor și învață-l pe copil recunoștința: ursulețul îi va mulțumi că l-a ridicat de pe jos, mașinuța va fi recunoscătoare că i-a pus rotița la loc etc.

 

4. Oferiți (și) altfel de cadouri

Învață copilul să nu judece un cadou după valoarea să materială. Bunica îi va oferi de ziua lui sau de Crăciun un pulover. Înainte să strâmbe din nas pentru că nu a primit o jucărie cu baterii, spune-i că este norocos pentru faptul că mâinile bătrâne ale bunicii i-au împletit cu răbdare și dragoste acel cadou. La rândul său, poate realiza singur cadouri pe care să le ofere la aniversări sau sărbători.

 

5. Cutia cu recunoștință

Faceți o cutie specială în care să scrieți pe bilețele de hârtie lucruri pentru care sunteți recunoscători: „Sunt recunoscător pentru că bunica a venit în vizită”, „Sunt recunoscător că de ziua mea de naștere am primit…” Alegeți un moment în care să desfaceți cutia: fie copilul se simte trist, ori a avut o zi dificilă. Astfel, îl vei ajuta să se concentreze pe lucrurile frumoase și vă veți aduce aminte împreună de acele momente.

Citește și:

Greșelile copilului. 10 pași cum să-l motivăm să le corecteze singur

Ești o mamă implicată? 5 pași pentru iubirea și respectul de sine

6. Nu cumpără toate jucăriile pe care copilul ți le cere

Poate că ai bani să poți satisface orice dorință a copilului tău. Și poate îți spui: „de asta muncesc, ca să-mi fac copilul fericit”. Jucăria poate aduce o bucurie de moment, însă, pe termen lung, refuzi copilului o lecție de mare valoare: independența și satisfacția de a fi reușit singur.

Astfel, data viitoare când te roagă să îi cumperi ceva, spune-i că îl vei ajută să strângă banii pentru a-și cumpăra singur jucăria. Copilul învață să își stabilească obiective, să găsească un scop pentru banii pe care îi primește. Primind mai rar jucării sau jocuri, va învăța să le aprecieze mai mult. Și îi oferi, odată cu lecția recunoștinței, o lecție importantă de educație financiară.

 

7. Lecția dificilă a realității

Copii care cerșesc, copii orfani, familii sărace. Pentru a-ți proteja copilul de această realitate tristă încerci să nu îi dai nici tu atenție, ori, atunci când ești cu copilul pe stradă, îi distragi atenția. Pe măsură ce copilul crește, arată-i și această realitate, că există și copii ce primesc foarte rar o jucărie. Apoi, lasă-l să se implice într-o donație, ajută-l să sorteze din jucăriile vechi cu care nu se mai joacă și să le ofere unui alt copil.

 

8. Ajută pe cineva, fără să ți se ceară ajutorul

Învață copilul empatia și încurajează-l să ofere ajutor, fără să i se ceară. Să te ajute pe tine, un prieten, pe bunica. Cu ceea ce poate el. În timp, va deveni un obicei și adevăratele rezultate se vor vedea în adolescență și apoi, când va fi adult.

Astfel, copilul este încurajat să fie atent la cei din jur, să observe și să nu-i fie jenă sau lene să-și ofere ajutorul, atunci când poate. Aprecierea oferită de cei pe care îi ajută este un sentiment pozitiv de care copilul nu trebuie să fie străin.

Citește și:

Cele mai frumoase 67 de citate despre copii care te ajută să fii un părinte mai bun

Cum să motivezi copilul pentru succes. 2 strategii de la Laura Markham

Părintele ca reflector de lumină al copilului. Cum să-l schimbi fără să-i arăți greșelile

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

 

Sursa foto: Yan Krukau, Pexels.com

 

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

 
 
 
 

Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,832FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole