Regula de aur pentru limitarea timpului copilului la ecrane, de la Patrick Ney, specialist în neurodezvoltare

Fie că este vorba despre televizor, tabletă, calculator sau telefon mobil, ecranele sunt prezente în ziua de astăzi peste tot. În aceste condiții, în lipsa unor limite clare și ferme din partea părinților, copiii pot cădea cu ușurință în capcana dependenței de tehnologie și a efectelor negative asupra dezvoltării creierului.

Ce putem face, în aceste condiții? Patrick Ney, specialist în neurodezvoltare și tată a doi copii, ne vine în ajutor cu câteva sfaturi utile.

De altfel, Patrick Ney va fi unul dintre cei 46 de speakeri la evenimentul gratuit pentru părinți Empowered Parents Summit, care va avea loc online, în perioada 15-19 aprilie 2024.

Dependența de ecrane afectează creierul copiilor

Potrivit acestuia, există deja o cantitate uriașă de date care ne arată că dependența copiilor de ecrane “are un impact funcțional masiv asupra capacității creierului lor de a face orice”.

Numeroase studii desfășurate în ultimii ani au ajuns la concluzia că supraexpunerea copiilor la ecrane poate cauza întârzieri în dezvoltare, întârzieri de limbaj, diagnostic de autism sau ADHD, probleme de atenție, de concentrare, de memorie, incapacitate de reglare emoțională, confuzie între lumea virtuală și cea reală, intoleranță la frustrare, lipsa empatiei, agresivitate, violență, scăderea performanțelor școlare etc. O carte care oferă multe informații și studii recente este „Copiii în fața ecranelor. Cum îi protejăm” de medicul francez Anne-Lise Ducanda.

Citește și:

Parentingul anti-dopamină. 5 soluții care reduc nevoia copilului de ecrane și de dulciuri

7 soluții pentru a ține copiii mici departe de ecrane

Regula de aur: Cât mai puțină tehnologie pentru cât mai mult timp posibil

Din cauza imaginilor video stimulatoare, nu este surprinzător că pentru mulți copii o plimbare prin parc este cam plictisitoare în comparație cu a fi cel mai bun la un joc video, afirmă Patrick Ney, într-un video.

El susține că putem face câteva lucruri diferit chiar și în aceste condiții. Iată ce ne sugerează specialistul în neurodezvoltare:

“În primul rând, putem încerca să fim părinți înțelepți. Regula mea de aur este: cât mai puțină tehnologie posibil pentru cât mai mult timp posibil”.

Acest sfat reprezintă cea mai bună soluție pentru părinții de copii mici.

Citește și:

Autismul virtual: copii cu simptome de autism după ce au stat la ecrane

Copilul stă mult la ecrane în vacanță? 5 pași ca să limitezi timpul pe telefon și tabletă

Ce faci dacă, până acum, copilul tău nu a avut limită la ecrane

Ce soluții au, însă, părinții care le-au permis copiilor lor să petreacă timp necontrolat în fața ecranelor?

“Există unii părinți care fac asta. Știu că sunt copii de 2-3-4 ani care stau în fața tabletei timp de cinci sau șase ore pe zi. Ei bine, cel puțin nu ar trebui să fim surprinși de unde suntem”, spune Patrick Ney.

El le oferă două recomandări părinților care se confruntă cu această provocare:

  1. Atenție la aplicațiile pe care le folosește copilul
    “Există anumite site-uri, care cred că provoacă într-adevăr o epidemie de frică, anxietate, stres și depresie și cred că acestea sunt TikTok și Instagram. (…) Deci, să fim înțelepți cu privire la aplicațiile la care le permitem copiilor noștri să aibă acces”, spune specialistul citat.
  2. O detoxifiere digitală
    “Am cunoscut un tată a cărui fiică trecea printr-o perioadă foarte provocatoare, o perioadă de depresie profundă, fiind dependentă de contul ei de TikTok. (…) A luat-o o săptămână într-un camping. Fără telefoane. Toți cei care fac o detoxifiere digitală îmi spun că primele două zile sunt îngrozitoare. E groaznic pentru mine și pentru copil. Trei sau patru zile mai târziu, râdem din nou”, explică Patrick Ney, specialist în neuroștiințe.

Citește și:

Dr. Alexandru Vlad Ciurea: Dependența copiilor de tehnologie poate duce la autism digital dobândit

9 tehnici de calmare a surescitării copiilor predispuși la neatenție și agitație de la Oana Moraru

Parenting 2.0 susține cu tărie necesitatea limitării consumului de ecrane în rândul copiilor, pentru a evita problemele de dezvoltare și pentru a crește copii echilibrați și sănătoși fizic și psiho-emoțional.

Dacă rezonezi cu această abordare și dorești să afli mai multe informații de la specialiști despre efectele ecranelor asupra copiilor și despre cum să punem limite sănătoase, te invit să te alături grupului nostru de Facebook dedicat, unde poți accesa gratuit materialele (articole și webinarii cu psihologi, logoped, directoarea Agenției Naționale Antidrog) din cadrul campaniei de conștientizare “Copiii și ecranele. Cum să creștem copiii sănătoși și echilibrați în era tehnologiei”:

Grupul de Facebook “Copiii și ecranele”

 

 

La final, pentru inspirație, poți răsfoi în librăriile online câteva cărți din care mai poți găsi inspirație și motivație pentru limitarea ecranelor copilului:

„7 zile fără ecrane”

Cartea conține idei practice de activități și jocuri pentru întreaga familie, utile atunci când doriți să găsiți alternative la jocurile pe calculator, smartphone-uri, videoclipurile de pe YouTube, la filme si seriale TV. Sunt incluse și diverse ponturi pentru ca ziua să înceapa bine, precum și sfaturi demne de luat în seamă (și de reținut) pe parcursul unei zile aglomerate.

Fiecare pagină îți propune modalități de a reduce folosirea dispozitivelor electronice și de a mari timpul de socializare. Cartea este împărțită în capitole reprezentând cele 7 zile ale săptămânii, fiecare dintre ele cu sfaturi pentru ca ziua să înceapă bine, o serie de sugestii de activități, jocuri și povești, rime și ilustrații, cântece sau pagini dupa formatul „caută și găsește imaginea”, toate potrivite pentru lectura cu voce tare sau pentru a fi realizate în familie.

 

 

„Copiii în fața ecranelor. Cum îi protejăm” de Anne-Lise Ducanda

Impactul ecranelor asupra copiilor a devenit o problemă care nu mai poate fi pusă la îndoială, dând naștere tot mai multor întrebări și îngrijorări în rândul părinților.

Ecranele oferă plăcere fără a ne solicita vreun efort și creează o puternică dependență. În consecință, părinții, nepregătiți să-și crească și să-și educe copiii într-o lume digitală, se simt adeseori dezorientați și caută sprijin din partea psihoterapeuților sau a cărților de specialitate.

După ce a lansat un semnal de alarmă pe internet, prin realizarea unui video despre supraexpunerea copiilor la ecrane (430k vizualizări), Dr. Ducanda și-a dorit, prin publicarea acestei cărți, să contribuie la conștientizarea pericolului pe care îl reprezintă acest aspect.

 

 

„Copiii și ecranele luminoase” de Nicholas Kardaras

Dr. Nicholas Kardaras este specialist în dependență cu reputație internaționalâ. Interesat de noile fenomene culturale care își fac loc cu destul de multă perfidie în viața contemporană, a cercetat în ultimii ani posibilele efecte ale „revoluției tehnologice” din ultimele decenii. Rezultatele sunt în același timp uimitoare și grăitoare pentru toți părinții care cred că sunt foarte grijulii, atunci când le pun copiilor la dispoziție foarte devreme tehnologia modernă. Dincolo de corul vocilor care încurajează această atitudine, estompate de publicitatea interesată a producătorilor de jocuri și spații virtuale, tot mai multe cercetări scot la iveală efectele negative ale interacțiunii timpurii cu ecranele.

„Copiii și ecranele luminoase” ar trebui să fie un semnal de alarmă – și totodată un ghid de îngrijire corectă a copilului – pentru orice părinte responsabil. Cu multă răbdare și experiență, autorul explică în detaliu paleta de afecțiuni cărora copiii le pot cădea victime, oferind totodată argumentele și soluțiile care îi pot ajuta pe părinți să intervină la timp.

 

 

„Vraja ecranelor. Ema și Eric regăsesc placul de joc” de Ioana Chicet-Macoveiciuc

Această carte se adresează copiilor de peste 3 ani pe care îi invită să descopere cum familia Pofticioșilor regăsește plăcerea de a se juca.

Ema și Eric, micii eroi ai cărților scrise de Prințesa Urbană, dezvăluie momentele prin care trece micul Eric din cauza ecranelor.

Din pricina pandemiei și după multe ore de grădiniță online, Eric descoperă ceva care-i place chiar mai mult decât șnițelul, pastele cu sos și pizza caldă la un loc: ECRANUL, de care Eric nu se mai poate desprinde. Se pare că există două tratamente eficiente…

 

 

Sursa foto: Facebook Patrick Ney

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp:

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

121,421FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole