Legătura dintre un tată și fiica lui este foarte puternică, indiferent dacă părintele conștientizează sau nu acest lucru. Tocmai de aceea, este în responsabilitatea tatălui să-și asume acest rol.
Te invităm să descoperi 30 de lecții importante pentru orice tată de fată:
1. Mai știi acele scene emoționante din filme, al primului dans tată-fiică de la nuntă? O astfel de emoție nu apare din senin. Este rezultatul anilor de apropiere dintre tată și fiică. Pentru tată sunt ani de multă răbdare, ambiție și determinare, deoarece nu e chiar atât de ușor. Dar, să fii „fata lui tata” este, probabil, cel mai mare răsfăț care i se cuvine oricărei fetițe. Tocmai de aceea, merită orice efort.
2. Învaț-o cum să schimbe roata de rezervă și uleiul de motor. Chiar dacă implică multă murdărie, vei fi surprins să descoperi că fata ta va fi dispusă să învețe acest lucru. Această lecție îi va fi de foarte mare ajutor în viață. Pentru că o va învăța să fie independentă și îi va da încredere să se descurce în orice situație, chiar și în cele pe care, de regulă, le rezolvă doar bărbații. Este una dintre lecțiile ce-i poate influența succesul în carieră. Spune-i că poate face orice lucru pe care și un bărbat îl face.
3. Nu întârzia! Te va aștepta cu sufletul la gură în fiecare seară. Chiar dacă ești obosit de la serviciu, oferă-i o intrare spectaculoasă: ia-o în brațe, arată-i cât de mult te bucuri și tu. Mai ales, nu întârzia!
Citește și:
15 citate emoționante pentru tătici
Tații contează! Gáspár György prezintă efectele prezenței emoționale a tatălui pentru copil
4. Învaț-o să meargă pe role, pe bicicletă, să joace tenis sau chiar fotbal.
5. Las-o să țină de volan în timp ce conduci într-o zonă deschisă, într-o parcare goală, pe un drum lăturalnic, pe câmp. Chiar dacă are 5 ani sau 10 ani, își va aduce aminte și când va fi bătrână de faptul că tăticul ei a lăsat-o să țină de volan și să „conducă” mașina.
6. Învaț-o să se apere: cum să țină un pumn și cum să lovească. Dar spune-i că o fată nu se va bate decât pentru a se apăra.
7. Discuțiile delicate despre băieți: băieții răi sunt amuzanți, dar nu se vor schimba. Uită pentru o clipă de faptul că-i ești tată și învață cum să te apropii de ea. Folosește experiența ta ca adolescent și tânăr și oferă-i acea perspectiva din partea unui bărbat. Sunt lucruri pe care numai un bărbat le poate explica. Nu trebuie să țină doar de sexualitate, ci și de așteptările pe care un bărbat le are de la o femeie. Deschiderea ta față de subiect îi poate oferi șansa unică de a afla și perspectiva masculină (din sursă sigură). Îți va fi greu, dar ea merită să știe cum gândesc băieții. Este un aspect din relația tată și fiică pe care mulți tați îl evită intenționat, din cauză că se simt jenați și lasă totul în responsabilitatea mamei.
8. Un bărbat va face imposibilul pentru a o cuceri, dacă o va dori cu adevărat. Învaț-o să se iubească mai mult decât orice bărbat o va putea iubi. Asta înseamnă să fie puternică, să nu fie dependentă de nimeni, să aibă grijă de ea, să-și dedice timp de calitate și să nu se neglijeze pentru a-i oferi lui o casă curată, o masă delicioasă, haine călcate etc.
Citește și:
8 semne ale unei relații bune tată-fiică
Două lucruri esențiale pe care doar tatăl le poate oferi copiilor. Toți tații buni trebuie să le știe
9. Internetul te poate ajuta în aceeași măsură în care îți poate face rău. Chiar dacă trăim într-o societate puternic tehnologizată și copiii folosesc internetul și gadget-uri conexe de la o vârstă mică, nu înseamnă că înțeleg și pericolul asociat expunerii (pe rețelele de socializare). Învaț-o să se ferească de întâlnirile cu persoane necunoscute pe Internet. Chiar dacă vrei să o protejezi de ceea ce înseamnă tragedie, adu-i aminte că multe tragedii în care au căzut victime tinere au fost cauzate de întâlniri între fete și necunoscuți de pe rețelele de socializare.
10. Fii implicat emoțional în viața fiicei tale de la început și până în ultima clipă. Dacă îți pasă de micile ei probleme când este în clasa a II-a, de ce ți-ar păsa mai puțin când este adolescentă? Doar pentru că a crescut asta nu înseamnă că are nevoie mai puțin de tine. Din contră. Și, pentru că anii adolescenței sunt cei mai dificili în orice familie, folosește exercițiul din toți anii de până atunci pentru a fi la fel de implicat în viața ei. Arată-i că îți pasă! Nu trata micile drame ale adolescenței ca și cum nu ar fi lucruri importante. Tu știi că sunt mici provocări și că viața este și mai grea decât atât, dar pentru ea acesta este universul în care se află acum. Trăiește clipa alături de ea și vei avea o relație tată-fiică reușită.
11. Să nu se teamă de culoarea roz. Gândește-te că, printre toate lecțiile acestea legate de independență, îi poți transmite, involuntar, mesajul că ar trebui să-și ascundă feminitatea. Astfel că, indiferent cât de puternică este, încurajeaz-o să poarte și roz – să-și aprecieze eleganța, rafinamentul și calitățile sale feminine.
12. Construiți amintiri frumoase. Își va aduce aminte, atunci când va avea copii, iar tu vei fi cărunt, de clipele minunate alături de tăticul ei. Tu ești cel responsabil de amintirile pe care familia voastră le va avea. Câți ani ai acum? Îți urăm încă 60 de ani fericiți alături de familia ta. Ți se par mulți? Noi spunem să folosești fiecare clipă pentru a oferi calitate. Nu te gândi „Lasă, am timp!” – pentru că asta va vedea și fata ta la tine: amâni, nu știi să apreciezi ceea ce ai, nu te bucuri de prezent. Relația tată-fiică trebuie întreținută cu orice prilej, oricât de mic.
Citește și:
Psiholog Sandra O’Connor: „Rolul nostru ca părinte e rolul unui șofer care duce copilul la destinație”
Când copilul își roade unghiile. Cum să-l dezobișnuiești de acest obicei urât
13. Fii cel mai mare fan al ei. Până la urmă, și ea este cel mai mare fan al tău! Mergi la evenimentele care sunt importante pentru ea: dacă are o trupă, mergi la recitalurile ei, chiar dacă sunt amatori. Dacă este mai mică și merge la cursuri de balet, mergi la recitaluri. Dar nu urmări ultimul meci de fotbal, ori de tenis, pe telefonul mobil. Ai ales să te duci, atunci fii prezent. Așa cum trebuie.
14. Proximitatea nu înseamnă același lucru cu a fi prezent. Dacă sunteți în aceeași cameră, iar tu lucrezi pe laptop, ori te joci pe telefonul mobil, nu înseamnă timp de calitate. Când ajungi acasă de la birou, închide telefonul. Lasă știrile sportive sau un e-mail ce pare urgent. Petreceți timp de calitate împreună. Jucați-vă împreună. Discută cu ea uitându-te în ochii ei. Arată-i că ești interesat când îți vorbește.
15. Ieșiți împreună în oraș, doar voi doi. Nu este nimic mai frumos decât ca fiica ta să simtă că, în acea seară, ești disponibil doar pentru ea. Ieșiți în parc, la o plimbare prin cartier. Nu trebuie să te coste altceva decât timp de calitate.
16. Este normal să mai greșești. Dar învață să-ți ceri scuze. Nu există tatăl perfect, dar există tatăl model: acela care admite că a greșit și că va avea grijă, pe viitor, să nu se mai repete.
17. Dacă promiți ceva, îți îndeplinești promisiunea. Nu promite lucruri pe care știi că nu le poți îndeplini: un cadou, prezența ta la spectacolul ei. Dezamăgirea ei va fi enormă!
Citește și:
Minciunile nevinovate ale părinților. Cum să spui adevărul astfel încât copilul să-l accepte
Părinte autoritar vs. părinte cu autoritate. Cum îți poți păstra autoritatea fără să fii autoritar
18. Comportă-te frumos cu părinții tăi! Chiar dacă acum ai propria familie, asta nu înseamnă să nu mai ai timp de părinții tăi. Sună-i, invită-i pe la voi, mergeți în vizită împreună. Modul în care te porți cu propriii părinți este o lecție pentru atunci când fiica ta va avea și ea o familie.
19. Este mereu frumoasă. Va învăța de mică presiunea societății de astăzi, care îi va impune o anumită siluetă. De la tine, însă, trebuie să audă că este mereu frumoasă. Pentru că, oricât este de independentă și chiar dacă știe că frumusețea nu ține doar de fizic, se va bucura de fiecare dată să audă aceste cuvinte.
20. Este mai mult decât frumoasă. Nu te limita doar la complimentele ce țin de estetică. Complimentează-i inteligența, iscusința, ingeniozitatea, bunătatea, deciziile, gândirea, caracterul. Arată-i că toate aceste calități sunt importante pentru tine și cel mai frumos exemplu este să faci aceste aprecieri la adresa mamei sale.
21. Învaț-o să refuze politicos. Feminitatea și bunătatea merg mână în mână. Dar asta nu înseamnă că trebuie să fie mereu disponibilă pentru toată lumea și să se pună pe ea pe plan secundar. Învaț-o să spună și „Nu”. Pentru că nu trebuie să facă lucruri doar pentru a fi plăcută de cei din jur.
22. Încurajeaz-o să ia atitudine și să-și apere ideile în care crede. Învaț-o să nu-i fie teamă să ia decizii care sunt mai puțin confortabile sau populare, dar care sunt importante pentru ea.
Citește și:
Control vs. autonomie. Cum să educăm un copil responsabil și de încredere
Cum să crești un copil cu încredere în sine. 3 lucruri pe care să NU le faci
23. Gătește-i! Nu trebuie să-i faci rețete complicate. Este suficient o clătită în forma literei numelui ei. O vei cuceri!
24. Învaț-o despre bani. Poți începe educația financiară încă de când fetița e mică. Te va ajuta atunci când veți merge prin magazine și nu va avea crize de plâns pentru o jucărie. Cel mai probabil, în adolescență te va ușura lunar de o suma considerabilă de bani. Dar ceea ce o vei învăța în copilărie îi va prinde bine mereu.
25. Învaț-o să vadă valoarea celorlalți și să nu cadă în ispita bârfelor.
26. Fii destins și deschis! Arată-i că ești deschis la muzica pe care o ascultă. Nu este nimic mai distractiv pentru o fată decât să aibă un tată căruia nu-i este jenă să fredoneze Taylor Swift sau One Direction în mașină. Prin acest gest simplu întărești legătura cu ea, pentru că demonstrezi că-i înțelegi universul.
27. Alege tabăra cu grijă! La un moment dat, se va certa cu mama ei. Ai grijă de partea cui vei alege să fii. Este bine să-i arăți că ești un tată cool și că ești cel mai mare fan al ei, dar nu uita că, în același timp, ești și tată și că, pentru binele ei, trebuie să fii și strict și să păstrezi niște limite și niște reguli.
28. Învață să dansezi. Și oferă-i la nuntă cel mai emoționant și mai frumos dans tată-fiică.
29. Spune-i că, indiferent ce va face, se poate întoarce mereu în siguranță, acasă. Și, împreună, veți găsi o soluție.
30. Și, în final, cea mai importantă lecție care definește o relație tată și fiică reușită:
Din prima clipă, mama și tata sunt exemplele de la care va învăța totul. Va observa la voi fiecare dialog, orice mimică și gest. Cel mai important lucru pe care-l poți face pentru fata ta este să-i iubești mama. Iubește-i mama, fă-i surprize frumoase, ieșiți în oraș doar voi doi, mergeți în excursii – aveți grijă să aveți timp doar pentru voi doi. Ajut-o în treburile casnice și implică-te zilnic în activitățile ce țin de copii. Această lecție îi va arată cum trebuie să se poarte un partener și după ce, în familie, vin copiii. O mamă nu trebuie doar să muncească, să aibă grijă de casă sau de copii. Poate va suna ciudat, dar trebuie să le arăți copiilor că soția ta este cel puțin la fel de importantă ca și ei. Un cuplu puternic ține mereu familia unită și fericită!
Citește și:
Terapeut Georgiana Pop: Tensiunile dintre părinți afectează profund copilul, până la tulburări de comportament și scăderea capacității de învățare
O relație de cuplu frumoasă atunci când aveți copii. 7 idei simple care fac diferența
Cum să te cerți cu partenerul în prezența copilului. 9 sugestii pentru părinții stresați
Sursa foto: Kampus Production, Pexels.com
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):
Canalul Whatsapp Parenting 2.0