Reziliența în copilărie și în adolescență

Ca părinte, îți dorești pentru copilul tău să fie cât mai fericit, mai sănătos și să aibă succes în viață. Având acest scop în minte, fiecare părinte acționează așa cum știe el mai bine astfel încât copilului său să îi fie bine.

Unul dintre lucrurile pe care le poți transmite copilului tău în calitate de părinte este capacitatea de a fi rezilient. 

În acest articol, punem accentul pe alte lucruri care formează reziliența și care țin atât de felul în care îi asiguri o educație în acest sens, cât și de contextul în care vă trăiți viața. Reziliența se măsoară în capacitatea unei persoane de a face față adversităților fără a dezvolta psihopatologie sau dezvoltând patologia cea mai ușoară comparativ cu toate celelalte posibilități. Astfel, putem vorbi despre capacitatea unei persoane de a se adapta, de a fi flexibilă astfel încât să nu „se strice” în urma unor fenomene adverse.

Factori de protecție vs. factori de risc

Pentru a asigura o astfel de elasticitate emoțională copilului tău este nevoie să îi asiguri factori de protecție cât mai mulți și factori de risc cât mai puțini. Factorii de protecție sunt cei care ajută la o dezvoltare emoțională sănătoasă și echilibrată, iar cei de risc sunt chiar adversitățile prin care trece.

Este important de înțeles faptul că, dacă există prea mulți factori de risc în copilărie și adolescență, atunci dezvoltarea este șubrezită și se dezvoltă probleme.

Reziliența este un semn al unei dezvoltări sănătoase și al unui sistem emoțional și psihic sănătos. Presupune prezența câtor mai puține probleme de natură emoțională și psihică și un stil de viață sănătos. Absența rezilienței și prezența problemelor și chiar a patologiilor ne indică o dezvoltare în copilărie și adolescență cu probleme și o absență a sănătății emoționale.

Care sunt factorii de protecție

Factorii de protecție pe care este bine să îi asiguri copilului tău astfel încât să aibă parte de o sănătate emoțională constă în:

  • Prezența ambilor părinți
  • O relație a părinților echilibrată și armonioasă
  • Asigurarea suportului financiar
  • Asigurarea suportului emoțional constant
  • Hrănirea emoțională
  • Atenția la nevoile fizice și emoționale ale copilului
  • Asigurarea unei educații de calitate în instituții de calitate
  • Protecția în fața pericolului

Lucrurile care marchează copilul

Atunci când aceste lucruri lipsesc sau sunt problematice, se transformă în factori de risc. Dacă părinții se ceartă, își vorbesc urat sau există violență fizică, atunci acest lucru îl va afecta pe copil într-o manieră foarte negativă făcându-l să nu se simtă în siguranță, să își privească părinții, în mod special mama, suferind, poate ajunge să creadă că este vinovat și tot așa. Astfel de lucruri marchează un copil și nu pot fi îndreptate atât de ușor mai târziu.

Pot fi vindecate astfel de răni și pot fi oprite efectele negative pe termen lung, însă nu vei putea șterge cu buretele, ca părinte, amintirea acestui lucru și faptul că cel mic nu s-a putut simți în siguranță în propria casă. Și nici faptul că, până va ajunge să își rezolve problemele căpătate din acele evenimente, îi vor fi afectate relațiile cu cei din jur și capacitatea de a fi fericit.

Atenție la lipsa siguranței financiare. Deși mulți părinți consideră că problemele acestea nu sunt înțelese de copii și că nu îi afectează, acest lucru nu este adevărat. Copiii observă când lucrurile nu merg bine și au capacitatea de a înțelege mult mai mult decât se crede.

Din acest motiv, este bine să ai grijă cum și în ce formă ajung la copil problemele de natură financiară și fă pe cât posibil să nu îl sperii și să îi restabilești sentimentul de siguranță dacă a fost pierdut. Nu spune nimeni că trebuie să ai mereu suficienți bani și că nu ai voie să ai probleme financiare, însă este important cum ajung aceste informații la copil.

Ținând cont de aceste lucruri, înainte de a-i asigura educație psihologică copilului și de a-l învăța cum să își gestioneze emoțiile, ai grijă ca mediul în care se dezvoltă să fie unul în conformitate cu standardele necesare pentru a crește un copil sănătos psihic și emoțional.

Citește și:

27 de scopuri care te vor face un părinte mai bun

Oana Moraru: Părinții sunt singura salvare a copiilor. Școlile sunt aruncate în aer de minți împrăștiate, deconectate, fragmentate

Parenting cu atașament sigur. 5 lucruri puternice pe care toți părinții trebuie să le aibă în minte

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Sokha Michael, Unsplash.com

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Parenting 2.0
    Parenting 2.0
    Parenting 2.0 este o comunitate dedicată părinților conștienți, responsabili și dornici să-și educe copiii cu iubire necondiționată, cu blândețe și cu limite sănătoase, astfel încât să devină adulți echilibrați emoțional, încrezători și puternici, capabili să se adapteze și să aibă succes în lumea de mâine. Site-ul a fost înființat în 2014, funcționând inițial sub brandul Centrul de Parenting.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,832FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole