Ritualuri de culcare. Soluții practice pentru serile în care copilul nu vrea să doarmă

„Copilul nu vrea să doarmă.”

„Copilul refuză să meargă la culcare.”

„Face mofturi, plânge, vrea să se mai joace încă puțin.”

„Cere să mănânce sau să bea apă doar ca să întârzie ora de culcare.”

„De cele mai multe ori, culcatul copilului se termină cu lacrimi…”

Dacă și tu te confrunți cu provocările enumerate mai sus, află că nu ești singură! Foarte mulți părinți întâmpină dificultăți majore atunci când își pregătesc copiii mici de culcare.

Te invit să descoperi, în continuare, în acest articol, ce îl împiedică pe copil să se pună la somn, precum și cum îl putem ajuta să adoarmă mai repede, mai ușor și fără scandal.

De ce copiii urăsc să se pună la somn

Fie că avem joburi solicitante sau nu, fie că ne aflăm în concediul de creștere copil sau nu, noi, mamele, și părinții în general, avem foarte multe lucruri de făcut, astfel încât seara ne doboară oboseala. Dacă un părinte ar putea adormi în cel mult 10 minute dacă este lăsat în pace, cu totul altfel stau lucrurile în cazul copiilor, mai ales când sunt mici.

Hai să vedem care este cauza pentru care copiii nu vor să doarmă. Psihologul american Alan Fromm enumeră motivele pentru care copiilor nu le place sa se culce:

  1. Pentru un copil, mersul la culcare înseamnă să se despartă de activitățile foarte interesante pe care le face sau să părăsească o companie plăcută, precum cea a mamei sau a tatălui, cu care, dacă merge la grădiniță, petrece timp doar seara și în weekend.
  2. Copiii știu că adulții încă nu merg la culcare și consideră nedrept ca noi să ne permitem lucruri care lor nu le sunt permise.
  3. Deseori, cei mici nu se simt suficient de obosiți încât să poată adormi cu ușurință când vine ora de culcare.
  4. În unele cazuri, copiii se tem de întuneric. Am scris în acest articol despre soluții eficiente pentru a-ți ajuta copilul să depășească frica de întuneric.
  5. E posibil ca cel mic să fi avut un vis urât care să-i creeze o stare neplăcută legată de somn.
  6. Nu este exclus ca, în încercarea de a convinge copilul să doarmă, părinții să fi exagerat cu activitățile plăcute, astfel încât bucuria și curiozitatea au depășit cu mult nevoia de a dormi, iar suprastimularea întârzie ora la care cel mic adoarme. 

Citește și:

5 jocuri care îi ajută pe copii să scape de frica de întuneric

Cele mai frecvente 5 greșeli ale părinților care întârzie ora de culcare a copiilor

Observă din timp semnalele oboselii copilului

Este foarte important să observăm când copilul dă primele semne de oboseală. Asta ne ajută să știm când să redirecționăm atenția copilului și să prevenim suprastimularea. Este foarte simplu să faci acest lucru.

Atunci când observi unul sau mai multe dintre următoarele comportamente, cel mai probabil, copilașul are nevoie de odihnă:

  • Capriciile, plânsul fără un motiv clar și evident
  • Copilul se freacă la ochi
  • Căscatul
  • Copilul mic își suge degetul, buza sau o jucărie
  • Scade concentrarea și coordonarea mișcărilor în special a mâinilor. Cel mic poate scăpa jucăriile sau poate face greșeli în joc
  • Mișcări încetinite, o stare de letargie și apatie
  • Pot apărea acțiuni agresive neobișnuite. Copilul poate arunca sau lua cu forța jucării, poate să țipe și să se arunce pe jos etc.
  • Stări de hiperactivitate, neobișnuite pentru copil: alergare fără sens, sărituri, lovituri cu piciorul etc.

De îndată ce observi apariția acestor semnale, vei ști că a sosit timpul să direcționezi atenția copilului spre ritualul de culcare.

Citește și:

Copilul are comportamente opoziționiste și sfidătoare? Checklist-ul lui Janet Lansbury pentru părinți

Psihologul Diana Stănculeanu prezintă simptomele tulburărilor emoționale la copii și adolescenți

Cum pregătim copilul de culcare

O regulă pe care este nevoie să o aplici dacă vrei să-ți culci copilul cât mai ușor și mai rapid este să te asiguri că nu se uită la vreun ecran (televizor, telefon, tabletă, laptop, calculator etc.) cu cel puțin 1,5-2 ore înainte de culcare. Studiile arată că lumina emisă de ecrane stimulează creierul, făcându-l să nu producă melatonină, necesară pentru a adormi și pentru a avea un somn odihnitor. 

Timpul dinainte de culcare este foarte potrivit pentru întărirea legăturii emoționale dintre părinți și copii. E important ca acest proces să fie plăcut pentru amândoi. Astfel, îi poți citi copilului dintr-o carte sau îi poți cânta un cântec de leagăn. De asemenea, îi poți face un masaj ușor, vorbindu-i pe o tonalitate joasă și calmă.

Dacă ai un copil foarte emoțional și mobil, pentru a-i direcționa atenția înspre procesul de culcare, folosește expresii scurte și simple precum „E ora de culcare”. S-ar putea să fie necesar să repeți acest lucru de mai multe ori. Fă-o calm, pe un ton neutru. Este foarte important ca, în acest moment al zilei, să nu ridici tonul. Cu răbdare și cu susținerea ta, copilul se va liniști și va începe să se pregătească de culcare.

Oferă-i copilului o jucărie care să-l ajute să viseze frumos, cum ar fi o jucărie de pluș sau o altă jucărie preferată. Atunci când pleci cu copilul în vacanță, ia și această jucărie pentru a păstra aceleași sentimente pozitive asociate cu somnul, indiferent de locul în care doarme.

Implică-l pe copil în pregătirea de culcare: alegeți împreună povestea pe care urmează să i-o citești, pijamaua sau cântecul de leagăn.

De asemenea, pentru a pregăti copilul de culcare, poți folosi diferite ritualuri de culcare.

Citește și:

Cum le dăm „disconnect” copiilor fără să vrem. Ajută-l pe copil să-și încarce bateriile [VIDEO]

Părintele-alchimist: Cum transformăm tensiunea în iubire atunci când copilul nu ascultă

Ritualuri de culcare

De regulă, copiilor le este greu să se desprindă de jocurile preferate când părintele începe să-i spună că e târziu și se apropie ora de culcare. Prin urmare, poți crea unele ritualuri de somn. Acestea calmează sistemul nervos al copilului și fac ca procesul de culcare să fie cât mai plăcut.

Pentru a avea puterea unui ritual, aceste jocuri și activități liniștite ar trebui desfășurate zilnic, de dorit la una și aceeași oră. De asemenea, ar fi ideal să nu dureze mai mult de 30 de minute.

E important să alegi activități liniștite, pentru a evita suprastimularea copilului la această oră târzie.

De exemplu, pentru un sugar ritualul ar putea fi reprezentat de unul și același cântec de leagăn în fiecare seară.

Pentru copiii de 1-3 ani, alege un joc special în care îi spui o poezioară sau o povestire scurtă despre un personaj, care să se încheie cu o îmbrățișare oferită copilului. Apoi, puteți aduna împreună jucăriile, spunându-i cuvinte de apreciere pentru că strânge jucăriile și se pregătește de culcare.

Citește și:

Cele 9 emoții care îi îmbolnăvesc pe copii. Cum îți ajuți copilul să le facă față

Copilul aruncă lucruri? Afla o metodă simplă de a-l dezvăța de acest obicei

În cazul copiilor de 3-6 ani, ar putea fi potrivit să citiți împreună o carte sau să aveți o conversație liniștită înainte de somn. Îi poți spune o povestioară inventată, încurajând copilul să-și imagineze continuarea.

Sau îi poți povesti despre un loc deosebit care îi este deja cunoscut, cum ar fi o poieniță, o pădure, livada din curtea bunicilor. Descrie locul lent, cu o voce calmă și liniștită. Roagă-l pe copil să închidă ochii și să-și imagineze ce îi povestești. Spune-i despre animale blânde, oameni buni și înțelepți. Pe măsură ce va crește, copilul va dori să continue el povestirea.

O altă variantă de ritual de seară o reprezintă baia și jocurile cu apă. Apa are un efect calmant asupra stării emoționale a copiilor, datorită senzațiilor plăcute pe care le resimte la atingerea cu apa. Mulți părinți au observat cum copiii se liniștesc și încetează să se mai agite după ce intră în apă. Sunetul apei care curge are un efect liniștitor, iar jocurile cu apă îl ajută pe micuț să scape de tensiunile emoționale.

Astfel, te încurajez să explorezi diferite tipuri de activități de seară până găsești ce e mai potrivit pentru copilul tău/fiecare dintre copiii tăi.

Un detaliu important este că, pentru a fi eficiente, este de dorit ca aceste ritualuri de culcare să fie menținute și în perioadele de vacanță și în timpul plecărilor de acasă.

Citește și:

„De ce pe el îl duc la grădiniță și pe bebe nu?” 4 pași pentru a calma gelozia copilului mai mare

Parenting tradițional vs. parenting conștient. 10 diferențe de la psihologul Gáspár György

Când copilul te lovește. Soluția pas cu pas, de la Laura Markham

 

La final, îți las câteva recomandări de cărți pentru copii scrise special pentru a-i ajuta să adoarmă:

 

1. „Ema spune noapte bună” de Ioana Chicet-Macoveiciuc

Aceasta este o poveste duioasă de noapte bună, cu ritm, pace, joc și iubire, ideală pentru copiii micuți care se desprind greu de fiecare zi care se încheie.

Personajul principal, Ema, o fetiță drăguță care iubește pisicile și cățeii, are o problemă: nu îi place să meargă la culcare. Pe parcursul zilei, își ajută părinții la treburile casnice. Când vine seara și trebuie să meargă în pat să doarmă, Ema profită de „metodele” ei care o ajută să adoarmă și care așteaptă să le descopere și alți copii!

 

2. „Povestea micului alunar care nu putea să adoarmă”, de Sabine Bohlmann și Kerstin Schoene

Descoperă o poveste de noapte bună pentru copiii care nu pot adormi.

Alunarii se pregătesc pentru hibernare, iar cel mai mic dintre ei nu este obosit. Dar un alunar care nu poate să doarmă nu este cu adevărat alunar! Multe animale încearcă să-l ajute pe Alunel să adoarmă, dar el tot treaz este…

 

3. „Prințesa care nu putea sa doarmă”, de Stuart Trotter

Deși este ora de culcare, micuței prințese nu îi este somn. Mama ei, împărăteasa, încearcă aproape tot ce îi stă în putință ca s-o facă să adoarmă, mai puțin singurul lucru care dă roade de fiecare dată.

O poveste emoționantă și amuzantă, cu ilustrații minunate ce dezvăluie o lume imaginară în care copiii tânjesc și au nevoie de aceleași lucruri ca în lumea reală.

 

 

 

4. „Oaia care nu putea să doarmă”, de Christine Beigel și Herve Le Goff


E ora de culcare, dar oaia nu reușește să adoarmă. Nu poate să închidă ochii…

Știți ce-o să se întâmple? Vă povestește Buni Cloșca totul. E o poveste de să adormi de-a-n picioarelea!

 

 

 

 

5. „Ursul nu poate sa doarmă”, de Marni McGee și Sean Julian

Ursul e foarte morocănos din cauză că nu poate să adoarmă. Toate animalele din pădure se feresc să dea ochii cu el. Doar iepurele Peticel se întreabă ce-o fi pățit și vrea să-i ducă de mâncare, gândindu-se că-i este foame. Când află care e problema ursului, lui Peticel îi vine o idee genială. Oare va reuși să-l ajute pe bietul urs să intre în hibernare?

O povestioară perfectă înainte de culcare sau în orice alt moment al zilei.

 

 

6. „Încă un pupic și gata, mă culc!”, de Marina Rachner și Sabine Praml

E ora de culcare. „Încă un pupic… „, spune tata urs. „…și gata, mă culc”, spune ursulețul. Dar tot gasește motive pentru care nu poate să adoarmă: îi este sete, e prea întuneric, nu-și găsește animăluțul de pluș, iar fără un cântec de leagăn nu poate să adoarmă. Și apoi trebuie neapărat să se uite la stele. Așa că tata urs se întinde în pat, alături de el…

 

 

Sursa foto: Pavel Danilyuk, Pexels

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    121,292FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole