Școlile se redeschid de luni. Noi reguli pentru evitarea îmbolnăvirii cu gripă și viroze

Unitățile de învățământ se redeschid de luni, 9 ianuarie, după vacanța de iarnă. În contextul creșterii numărului de îmbolnăviri cu gripă și viroze, autoritățile au anunțat o serie de măsuri care se vor aplica de luni în școli.

Măsurile au fost stabilite astăzi, de reprezentanţii ministerelor Sănătății și Educației, împreună cu specialiștii de la Direcțiile de Sănătate Publică.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că școlile se vor redeschide în condiții normale, nefiind luată în discuție suspendarea cursurilor și trecerea în online.

Recomandările Ministerului Educației

„Procesul educațional va reîncepe începând cu 9 ianuarie, lunea viitoare, așa cum este prevăzut în structura anului școlar. Nu încurajăm în niciun fel neparticiparea la cursuri. Considerăm că, după doi ani pandemici, este foarte important să păstrăm ritmul și să avem un procent mare de participare la cursuri. Considerăm că accentul, așa cum am discutat împreună cu domnul ministru al Sănătății, trebuie să fie pe prevenție”, a declarat Ligia Deca, în conferința de presă comună de la ministerul Sănătății.

Iată recomandările anunțate de ministrul Educației: „În primul rând, realizarea triajului zilnic, atât de către familii acasă, pe baza identificării eventualelor simptome și, evident, urmate de izolarea copiilor acasă și realizarea triajului zilnic, atunci când elevii intră la școală sau la grădiniță. Este normal ca atunci când sunt simptome evidente să fie informați părinții sau aparținătorii legal. De asemenea, recomandăm, sigur, nu este obligatoriu, dar recomandăm purtarea măștii de protecție de către cadrele didactice și, de ce nu, și de către elevi”.

Citește și:

Lista medicamentelor antitermice pe care să le cumperi dacă nu găsești Nurofen și Panadol

Nu toate amigdalitele copiilor se tratează cu antibiotic. Mihai Craiu: „Apare o erupție impresionantă”

De asemenea, a continuat Ligia Deca, „este important să fie respectate măsurile de igienă, dezinfecția periodică a mâinilor și a suprafețelor. Foarte important, aerisirea periodică a încăperilor. Știm că este sezon rece, însă este foarte important ca atunci când există pauze, încăperile să fie aerisite. De asemenea, în ceea ce privește comportamentele atunci când apar totuși simptome tuse, strănut, este important să fie urmată eticheta în acest sens”.

Pe lângă aceste măsuri, ministrul Educației a recomandat „școlilor să limiteze accesul persoanelor care nu au legătură directă cu procesul educațional pe perioada intensificării transmiterii virusului gripal”.

„În cazul în care copiii manifestă simptome, recomandăm contactarea medicului de familie, izolarea la domiciliu și eventual analize”, a mai precizat ministrul Educației.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației a transmis că „școlile se vor redeschide în condiții normale și nu avem în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau în sistem hibrid. În funcție de evoluția situației epidemiologice, vom avea în vedere încheierea unui protocol comun Ministerul Educației – Ministerul Sănătății”. 

Copiii răciți vor fi trimiși acasă

În ședința comună, reprezentanții ministerelor Sănătății și Educației, alături de cei din DSP-uri au stabilit mai multe reguli care vor trebui respectate în școli începând de luni.

Astfel, elevii vor intra în școală doar după triaj. Copiii bolnavi vor fi trimiși acasă.

Totodată, autoritățile recomandă purtarea măștilor în clase pentru a limita răspândirea bolilor în rândul elevilor și profesorilor.

„Ne dorim ca toți copiii să aibă acces la educație și, în cazul în care manifestă simptome respiratorii, să aibă o perioadă cât mai scurtă, care este ulterior recuperată, de izolare la domiciliu”, a precizat Ligia Deca.

Ministrul Educației a anunțat că va avea, vineri, o întâlnire cu inspectorii școlari pe această temă.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, declara, miercuri, că, în opinia sa, nu va fi nevoie de măsuri care să ducă la închiderea unităților școlare.

„Măsurile vor fi de informare a inspectoratelor școlare în legătură cu ceea ce trebuie făcut în organizarea unităților de învățământ, inclusiv trimiterea acasă a copiilor care sunt răciți, dacă părinții i-au adus la școală, în ciuda faptului că au simptome”, a declarat Alexandru Rafila, la Digi24.

Citește și:

De la ce temperatură vorbim de febră la copii? Răspunsul pediatrului Mihai Craiu

Dr. Mihai Craiu: Când un doctor prescrie antibiotic, riscul e de 5 ori mai mare să greșească decât dacă nu îl prescrie

 

Sursa foto: Captură video Facebook Ministerul Sănătății – România

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

  Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

  Articole similare

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  INTRĂ ÎN COMUNITATE

  120,240FaniÎmi place
  216CititoriConectați-vă
  0AbonațiAbonați-vă

  Ultimele articole