Cele mai importante sfaturi de la un părinte pentru copilul său, într-un singur minut

Imaginează-ți că e nevoie să scrii un bilet care să cuprindă, în cel mult 250 de cuvinte, cele mai bune sfaturi de viață pentru copilul tău. Ce ai scrie?

Dr. Marty Nemko, coach personal și de carieră din San Francisco, SUA, cu 6.000 de clienți și autor al unui număr de 13 cărți, autor pe blogul Psychology Today, a făcut acest exercițiu și a publicat rezultatul într-un articol.

Iată care sunt sfaturile esențiale pe care Dr. Marty Nemko le-ar transmite într-un singur minut copilului său cu o vârstă cuprinsă între 10 și 16 ani:

“Dragul meu copil,

Dacă faci lucrurile de mai jos, vei fi mai fericit și vei avea mai mult succes:

 • În afara situațiilor când ești foarte sigur/ă că mama ta sau eu greșim, fă ceea ce îți spunem. Dacă nu știi de ce îți spunem asta, întreabă-ne. Îți vom explica. Dacă ne convingi că greșim, vom recunoaște.
 • Fii amabil/ă. În special, fă-i pe alți oameni să se simtă bine în legătură cu ei înșiși. Asta ne include și pe noi înșine! Dar ține-te departe de oamenii egoiști sau răi. Este foarte greu să-i schimbi.
 • Majoritatea activităților de la școală, a lecțiilor și a temelor pentru acasă pot fi interesante dacă încerci cu adevărat să te implici în ele. Dar, dacă activitatea este de obicei prea grea sau prea ușoară, întreabă profesorul dacă ar putea fi schimbată.
 • Alege-ți prietenii dintre copiii buni. Asta e foarte important.
 • Mănâncă multe legume, câteva fructe și mici cantități din restul alimentelor. Asta e tot ce trebuie să știi despre alimentație pentru a fi sănătos și a avea greutatea optimă pentru corpul tău. Dietele nu funcționează.
 • Chiar dacă alți copii vor face asta, te rog, nu folosi droguri, inclusiv alcool sau marijuana. Acestea sunt mai periculoase decât bănuiești.
 • (În cazul în care copilul este băiat) Astăzi, școala, televiziunea și filmele deseori te pot face să crezi că femeile sunt mai bune decât bărbații. Nu este adevărat. Ele sunt doar diferite. Important este că mediile nu contează prea mult. Poți fi minunat: inteligent, muncitor, corect și amabil.
 • Urmărește videoclipuri pe YouTube despre diferite cariere profesionale, până când găsești una care te entuziasmează. După școală sau în vacanță, fă voluntariat sau lucrează cu cineva din această profesie.
 • Chiar dacă ceilalți oameni nu sunt cinstiți, fiți cât de cinstit/ă poți. De exemplu, eu și mama preferăm să iei o notă mai mică în mod cinstit decât o notă bună trișând. Dacă ai făcut ceva rău, spune-ne și promitem să te respectăm pentru asta.

Te iubesc,
Tata”

Cum ți se pare? Ai schimba ceva, ai adăuga sau ai șterge ceva din biletul de mai sus?

Dacă îți place acest bilet sau cum arată după ce l-ai adaptat, te poți gândi să-l scrii de mână pe o hârtie frumoasă, să-l înrămezi și să-l pui pe biroul copilului tău sau pe perete, unde el/ea îl va vedea des. 

De asemenea, ai putea să-l arăți și altor părinți pe care îi cunoști sau să-l distribui pe rețelele de socializare.

La final, Dr. Marty Nemko ne lasă cu o întrebare provocatoare:

Ar fi diferit biletul pe care ți l-ai scrie ție însuți?

Sursa foto: Pexels

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

  Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

  Articole similare

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  INTRĂ ÎN COMUNITATE

  121,280FaniÎmi place
  295CititoriConectați-vă
  0AbonațiAbonați-vă

  Ultimele articole