Sfaturi de la psiholog pentru a nu intra în depresie dacă ești singură de Ziua Îndrăgostiților

Valentine’s Day este o zi specială pentru unii, în timp ce pentru alții este un motiv de depresie sau anxietate. Este o zi, un obicei, un moment frumos, însă trecător ca orice zi sau clipă din viața noastră. Ce fac în astfel de zile persoanele care sunt singure? De obicei stau închise în casă și în sine și își plâng de milă.

Cu toate acestea, potrivit psihologului Laura Maria Cojocaru, președinte și fondatoare a Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), chiar și persoanele aflate într-o relație se pot confrunta în această perioadă cu anumite stări emoționale care vin din așteptări neîmplinite, din dorințe prea fixe de a fi totul într-un anumit fel, din frustrări venite din tendința de a compara ce trăiesc/primesc ele cu ceea ce trăiesc/primesc alții. Deci, ”suferința” este la îndemâna oricui și se centrează pe a căuta ”nod în papură”.

Ce atitudine recomandă psihologul persoanelor singure, de Ziua Îndrăgostiților

„Atitudinea potrivită și recomandată este aceea de a căuta să înțelegem și să acceptăm ceea ce este cu adevărat important, apoi să ne menținem atenția pe aspectele respective”, a recomandat psihologul Laura Maria Cojocaru, într-un comunicat de presă.

În legătură cu această atitudine, continuă specialista citată, „cu toții avem de ales, indiferent dacă suntem singuri sau implicați într-o relație de cuplu. Ocaziile și sărbătorile din viețile noastre sunt menite a ne aduce o pauză de la vâltoarea vieții și au ca scop relaxarea, relaționarea, aducerea unui plus de conștientizare asupra curgerii timpului și a motivelor de recunoștință în viață”.

Potrivit acesteia, „pe de altă parte, este bine să ne amintim că aceste momente (adunate în câteva zile pe an) sunt stabilite de noi oamenii și că, la nivel macro, universal, ele sunt doar momente în timp, iar viața este mult mai complexă, cu mult mai multe provocări importante pentru creșterea noastră, mult mai bogată în clipe de bucurie, resurse, reușită decât o zi pe an de sărbătorit ceva, indiferent ce”.

Citește și:

Terapeut Georgiana Pop: Tensiunile dintre părinți afectează profund copilul, până la tulburări de comportament și scăderea capacității de învățare

Psihologul Andra Tănăsescu: 5 scenarii toxice când a face un copil este o greșeală imensă

5 sfaturi pentru a nu intra în depresie dacă ești singură de Ziua Îndrăgostiților

Ce este recomandat persoanelor singure sau celor nemulțumite? Potrivit psihologului Laura Maria Cojocaru, aceste persoane pot decide să-și construiască o atitudine sănătoasă din punct de vedere mental, emoțional și atitudinal, iar această atitudine poate fi construită urmărind 4 pași importanți:

  1. Să aibă o relație mai bună cu Sinele, să decidă să se accepte așa cum sunt, să-și ofere mai multă înțelegere, iubire, iertare, deoarece o relație bună cu ceilalți începe exersând cu tine însuți.
  2. Să-și direcționeze și mențină atenția către toate reușitele personale de orice natură ar fi ele, către resursele și puterea interioară utilizate până atunci de a merge mai departe în viață, către ceea ce deja au, cultivând astfel atitudinea de recunoștință.
  3. Să-și ofere sieși un moment de relaxare, de răsfăț, să-și împlinească o plăcere/o dorință, să petreacă timp de calitate făcând ceva ce le ajută în creșterea personală (o carte, un documentar, o piesă de teatru, o călătorie, un curs etc.)
  4. Să accepte că ceea ce este cu adevărat important nu este o zi din an în care sărbătorim ceva stabilit tot de noi oamenii, ci viața întreagă și că această viață este alcătuită tocmai din momente ”mărunte”, dar care ne pot umple de bucurie (natura, animalele, o rază de soare, un zâmbet, o melodie etc.).
  5. Să-și amintească permanent de faptul că 24 din 24 de ore suntem doar cu noi înșine și cel mai important aspect este să ne iubim pe noi și să avem o bună relație cu noi înșine și că, așteptările noastre de la viață nu sunt datoria celorlalți, ci responsabilitatea noastră de a ni le împlini.

Citește și:

„Prea multă iubire de părinți strică. De ce este periculoasă dependența emoțională de părinți”

Cum ne exprimăm iubirea față de copil, în funcție de vârstă. 6 sugestii de la psihologul Gáspár György

Părintele-alchimist: Cum transformăm tensiunea în iubire atunci când copilul nu ascultă

Laura-Maria Cojocaru, președinte și fondatoare a Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI) și președinte și fondatoare a Asociației ”Generația Iubire” este psihoterapeut și trainer în Programare Neuro-Lingvistică.

A studiat natura minții umane, urmând 9 formări profesionale cu abordări diferite – psihoterapie integrativă, hipnoză clinică, relaxare și psihoterapie ericksoniană, psihoterapie de cuplu și familie, psihologie clinică, neuro-programare lingvistică, terapii florale Bach, consultant Panorama Socială, instructor internațional yoga.

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp:

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Omar Ram, Unsplash

 

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

 
 
 
 

Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

Parenting 2.0
Parenting 2.0
Parenting 2.0 este o comunitate dedicată părinților conștienți, responsabili și dornici să-și educe copiii cu iubire necondiționată, cu blândețe și cu limite sănătoase, astfel încât să devină adulți echilibrați emoțional, încrezători și puternici, capabili să se adapteze și să aibă succes în lumea de mâine. Site-ul a fost înființat în 2014, funcționând inițial sub brandul Centrul de Parenting.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,761FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole