Simularea examenelor de Bacalaureat 2024 a început astăzi, în peste 1.320 de unități de învățământ. Conform estimării reprezentanților Ministerului Educației, peste 146.000 de elevi vor participa la simulare.
„Simularea examenelor naționale din anul școlar 2023 – 2024, organizată la nivel național de Ministerul Educației, continuă în perioada 4 – 7 martie, cu probele scrise din cadrul examenului de bacalaureat (pentru elevii claselor a XII-a şi a XIII-a seral/frecvență redusă)”, a anunțat, sâmbătă, Ministerul Educației, într-un comunicat de presă.
Calendar simulare Bacalaureat 2024
Testele de simulare a examenelor de Bacalaureat 2024 vor avea loc conform următorului program:
- 4 martie – Proba E) a) Limba și literatura română (probă scrisă)
- 5 martie – Proba E) c) Proba obligatorie a profilului (probă scrisă)
- 6 martie – Proba E) d) Proba la alegere a profilului și specializării (probă scrisă)
- 7 martie – Proba E) b) Limba și literatura maternă (probă scrisă)
Probele încep la ora 9:00, când, în fiecare sală, vor fi distribuite subiectele.
Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30.
Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de 3 ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.
La prima probă susținută, elevilor le vor fi distribuite, pe bază de semnătură de primire, codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele. Pe baza acestor coduri vor afla ulterior rezultatele obținute.
Citește și:
Rezultate simulare Evaluare Națională clasa a VIII-a: Aproape 60% dintre elevi au picat la Matematică
Când va avea loc Evaluarea Națională pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a
Probele scrise implică următoarele discipline:
- Limba și literatura română – proba E) a)
- Limba și literatura maternă – pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale – proba E) b)
- Matematică, istorie, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare și comunicare, psihologie, economie, sociologie și filosofie – probele E) c) și E) d)
Potrivit reprezentanților Ministerului Educației, subiectele sunt elaborate pe baza conținuturilor sau competențelor asociate acestor discipline, conform programelor pentru simulare aprobate.
Subiectele și baremele se publică în fiecare zi de examen, la ora 15:00, pe pagina dedicată.
Citește și:
Părinții copiilor de succes au în comun aceste 7 lucruri
16 greșeli ale părinților care scad motivația școlară a copiilor
Evaluare digitalizată
„Evaluarea lucrărilor se va realiza digitalizat prin intermediul platformei utilizate de Ministerul Educație la simularea probelor Evaluării Naționale pentru clasele a VIII-a”, se arată în comunicatul de presă.
Rezultatele vor fi comunicate elevilor individual, pe 15 martie. Rezultatele vor fi analizate în fiecare unitate de învățământ prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții și în consiliul profesoral. Scopul este „îmbunătățirea performanțelor școlare în perspectiva examenului din această vară prin adoptarea celor mai potrivite măsuri”.
Notele nu se trec în catalog. Totuși, prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului sau părintelui, notele obținute la simularea pentru Bacalaureat pot fi consemnate în catalog.
Alte informații utile sunt disponibile în ghidul publicat aici. De asemenea, Ministerul Educației pune la dispoziție și un set de întrebări frecvente (+ răspunsuri) privind evaluarea digitalizată a lucrărilor redactate de candidați.
Citește și:
Oana Moraru: Inteligența verbală e din ce în ce mai mică la copiii de astăzi. Cresc înconjurați de tablete și telefoane
Vânzarea țigărilor electronice, interzisă minorilor. Noi reguli în școli pentru elevii care vapează
De ce adolescenții își sfidează părinții și vor să facă doar ce au chef? 8 soluții de la psihologul Diana Stănculeanu pentru părinții de adolescenți
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):
Canalul Whatsapp Parenting 2.0
Sursa foto: Joshua Hoehne, Unsplash