Sistemul RO-Alert va anunța copiii dispăruți. De ce dispar copiii din familii?

Sistemul RO-Alert pentru a anunța copiii dispăruți a devenit operațional începând de ieri, 25 mai, zi în care este marcată Ziua Internațională a copilului dispărut.

Așadar, românii vor fi anunțați despre dispariția unui copil și semnalmentele acestuia în cadrul Programului Național al Guvernului „Din grijă pentru copii”, a declarat consilierul de stat Mădălina Turza, în cadrul dezbaterii „Cum își poate proteja România copiii de violența sexuală?” care a avut loc ieri la Guvern, potrivit unui comunicat World Vision România.

Principalele cauze ale dispariției copiilor din familii sunt legate de abuzurile asupra copiilor, în special de abuzurile sexuale.

Peste 4.200 de sesizări de abuz sexual asupra copiilor, în 2021

Numărul minorilor din România care suferă un abuz sexual este în creștere în raport cu anul precedent, arată cifrele centralizate de organizația non-guvernamentală World Vision România. Este o organizație parteneră a World Vision International, prezentă în peste 100 de țări. ONG-ul desfășoară programe pe termen lung în comunități rurale, cu accent pe educație, protecția copilului, angajament civic, agricultură și antreprenoriat.

Cifrele pentru 2021 arată că, în România, sunt 10 județe în care sunt menționate între 0 și 4 cazuri de abuz sexual sau exploatare sexuală a minorului.

În același timp, sunt județe în care sunt raportate zeci de cazuri, de exemplu 144 de cazuri în județul Iași și 81 de cazuri în Mureș.

În anul 2021, Poliția a înregistrat peste 4.200 de sesizări cu privire la diferite forme de abuz sexual împotriva copiilor. Este vorba despre viol, agresiune sexuală, act sexual, corupere sexuală, racolare de minori în scopuri sexuale și hărțuire sexuală.

Conform datelor Institutului pentru Studiul și Tratamentului Traumei, cel puțin 80% dintre declarațiile copiilor cu privire la abuzul sexual sunt reale. Majoritatea agresorilor fac parte din cercul de apropiați și/sau din familia victimei.

Totodată, unul din trei copii din mediul rural nu ar raporta un abuz către autorități. Iată care sunt cauzele: se tem că nu vor fi crezuți, lipsa de încredere în reprezentanții autorităților, accesul limitat la servicii de sprijin și teama de a fi judecați de familie, arată un studiu realizat de World Vision România.

Grup de lucru la Guvern pentru prevenirea abuzurilor împotriva copiilor

„Abuzurile și violența sexuală împotriva copiilor sunt subiecte grele despre care trebuie să avem curajul să discutăm public de la cel mai înalt nivel de decizie al executivului. Faptul că astăzi avem numărul unic pentru copii 119 este un pas major de a scoate la lumină acest fenomen, însă nu suficient. Prevenirea, combaterea și intervenția post-traumă trebuie să funcționeze efectiv de la firul ierbii, până la nivel de autorități centrale”, a afirmat Mădălina Turza, consilier de stat la Cancelaria Prim-ministrului.

„Violența sexuală este un subiect care trebuie adus cât mai des pe agenda agenda publică și tratat ca prioritate. Avem nevoie de implicarea şi colaborarea tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniu – familia, școala, autoritățile, societatea civilă: toți trebuie să lucrăm împreună pentru a crea o celulă de siguranță în jurul copilului. În spatele fiecărui caz care ajunge să fie raportat, se află alte sute de cazuri neraportate. World Vision România, prin proiectul JUSTinACT, își propune schimbarea mentalităților prin educație și acces la informații. Peste 10.000 de persoane – copii, părinți, profesori – vor afla care sunt efectele abuzului sexual, de orice natură ar fi acesta, asupra victimei, precum și consecințele juridice ale acestor infracțiuni. În același timp vor fi realizate ghiduri de bune practici și de jurisprudență în privința acestor infracțiuni, care vor fi distribuite jurnaliștilor și autorităților judiciare din România”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

În cadrul dezbaterii, consilierul de stat Mădălina Turza și reprezentanții World Vision România au propus crearea unui grup de lucru la nivelul Guvernului pentru identificarea priorităților de intervenție pe termen scurt și mediu în domeniul prevenirii și combaterii abuzurilor împotriva copiilor. Grupul de lucru își va începe activitatea în luna iunie a acestui an.

 

Vizionează înregistrarea dezbaterii „Cum își poate proteja România copiii de violența sexuală?” transmisă live de World Vision România:

 

 

Sursa foto: Pixabay

 

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

122,726FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole