Sondaj: Peste un sfert dintre elevii de gimnaziu și liceu declară că li s-au cerut fotografii nud

Mai mult de un sfert dintre elevii de gimnaziu și liceu participanți la un sondaj World Vision România declară că li s-au cerut fotografii nud, iar un procent identic spun că le-au fost trimise astfel de fotografii.

Peste 17% dintre adolescenți spun că, la școală, au fost atinși într-un mod care i-a făcut să se simtă inconfortabil, în majoritatea cazurilor de către colegi. Pe de altă parte, 30% dintre profesori ar avea rețineri să reclame abuzurile sexuale asupra minorilor – majoritatea dacă nu ar avea suficiente dovezi. De asemenea, puțin peste unu din cinci adolescenți ar vorbi cu un profesor dacă ar trece printr-un abuz sexual.

Acestea sunt câteva dintre concluziile cercetării „Violența sexuală asupra minorilor”, realizată de fundație în cadrul proiectului JUSTinACT – Justiție, acțiune socială și consolidarea capacității civile pentru combaterea abuzului sexual asupra copiilor.

Consultarea despre abuzurile sexuale asupra copiilor a fost realizată în rândul elevilor, profesorilor și părinților, în perioada 23-30 septembrie.

Agresorii sunt, în majoritatea cazurilor, cunoscuți

Prima condiție pentru bunăstarea și fericirea oricărui copil și adolescent este să se simtă în siguranță.

Dintre cei 700 de elevi chestionați, aproape unu din patru (24%) s-a confruntat la școală cu comentarii de natură sexuală.

În același timp, 17,5% spun că la școală au fost atinși într-un mod care i-a făcut să se simtă inconfortabil. În 12,7% dintre cazuri, atingerile au venit din partea colegilor, în 1% de la profesori, iar în 3,8% din cazuri adolescenții au răspuns că de la alte persoane.

Întrebați de situațiile de abuz sexual cu care s-au confruntat în general, nu doar în spațiul școlar, 51,5% spun că au avut de-a face cu priviri insistente asupra corpului lor. La peste 26% li s-au trimis fotografii nud și li s-a cerut să trimită fotografii nud cu ei. Aproape 22% dintre adolescenți spun că le-a fost atins corpul fără să fie de acord, iar circa 21% au fost urmăriți pe stradă.

Dintre adolescenții care spun că s-au confruntat cu atingeri fără consimțământ, doar în 35% dintre cazuri, agresorii sunt necunoscuți.

Peste 22% dintre elevii chestionați spun că obligarea sau invitarea unui minor să vizioneze imagini pornografice este un abuz sexual doar într-o mică măsură sau nu este deloc. Unu din zece adolescenți crede că mimarea actului sexual în fața unei persoane (fără ca actul sexual să aibă loc) nu reprezintă deloc o formă de abuz sexual, iar 18,4% cred că este abuz doar într-o mică măsură.

Întrebați în ce măsură consideră că insistența unui partener de-a întreține relații sexuale, chiar dacă celălalt nu vrea sau are îndoieli este o formă de abuz sexual, 9% au răspuns că este doar în mică măsură sau nu este deloc abuz.

Frica de judecată îi reține pe adolescenți să vorbească cu părinții sau cu profesorii despre abuz

Unu din trei adolescenți nu ar avea deloc sau doar în mică măsură încredere să vorbească cu părinții dacă ar trece printr-un abuz sexual din cauza fricii și a rușinii de a nu fi judecați. Tot unu din trei n-ar avea încredere deloc sau ar avea încredere scăzută să sune la Poliție, iar mai mult de unul din doi n-ar apela nici la Protecția Copilului.

Încrederea cea mai scăzută este, însă, în cadrele didactice. Puțin peste unu din cinci adolescenți ar vorbi cu un profesor dacă ar trece printr-un abuz sexual.

La fel de grav este că 40% dintre adolescenți nu știu dacă în școala lor există un consilier cu care să poată vorbi despre astfel de probleme.

Cum se raportează părinții și profesorii la abuzurile sexuale

 • Actul sexual cu un minor între 15 și 17 ani este considerat abuz sexual de 73% dintre profesori și de 74% dintre părinți
 • Actul sexual cu un minor sub 15 ani este considerat abuz sexual de către 90% dintre profesori și părinți
 • Trimiterea de fotografii nud către un minor este considerată abuz sexual de către 83% dintre profesori și de către 80% dintre părinți
 • Solicitarea de fotografii nud de la un minor este percepută ca abuz sexual de către 85% dintre profesori și de către 81% dintre părinți
 • Mimarea unui act sexual în fața unui minor fără ca acesta să aibă loc este considerată abuz sexual de către 80% dintre profesori și de către 75% dintre părinți
 • Comentariile cu tentă sexuală la adresa unui minor sunt considerate abuz sexual de către 76,5% dintre profesori și 70% dintre părinți
 • Actul sexual în care una dintre persoanele implicate opune rezistență este considerat abuz sexual de către 89% dintre profesori și de către 81% dintre părinți

12,6% dintre profesori spun că în școala lor nu se vorbește deloc despre abuzurile sexuale, în timp ce aproape 45% spun că se vorbește doar în mică măsură.

„Copiii trebuie să fie în siguranță pentru a fi fericiți, iar locurile unde își petrec cea mai mare parte din timp sunt acasă și la școală. De aceea este foarte important ca nu doar copiii, ci și părinții alături de profesori și autorități să conștientizeze că existe mai multe tipuri de abuz sexual și să aibă o formare de bază în funcție de care să poată recunoască semnele abuzurilor”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România, potrivit unui comunicat de presă.

Ce fel de sprijin solicită profesorii pentru a raporta abuzurile sexuale asupra minorilor:

 • 71% o mai bună colaborare cu Poliția și Protecția Copilului
 • 50% cursuri de formare
 • 36% o mai mare deschidere din partea părinților
 • 17% o mai mare deschidere din partea colegilor de cancelarie

Cum le-ar fi mai ușor profesorilor să raporteze abuzurile sexuale asupra minorilor:

 • 28% să informeze consilierul școlii
 • Peste 27% pe o platformă online
 • 24% să vorbească cu directorul școlii
 • 11% să sune la Telefonul Copilului 119 sau la 112
 • 9% să sune la Protecția Copilului

10,4% dintre profesori au declarat că s-au confruntat în copilărie sau în adolescență cu situații de abuz sexual.

Chestionarul pentru elevi a cuprins circa 700 de respondenți: 69,6% rural, 30,4% urban, respectiv 77,6% din liceu și 22,4% din gimnaziu.

Chestionarul pentru cadrele didactice a cuprins 451 de respondenți: 44% predau în mediul rural și 56% în mediul urban.

Chestionarul pentru părinți a cuprins circa 1000 de respondenți: 72,3% din rural și 27,7% din mediul urban.

Sondajul a fost lansat de World Vision România în cadrul dezbaterii „Ziua Educației. Lecția de la toate materiile: anti-abuzul”.

World Vision România a inaugurat pe 5 octombrie, de Ziua Educației, două centre de consiliere și prevenire a abuzului sexual asupra minorilor în Cluj-Napoca și în Vaslui. În centre vor avea loc activități de prevenție pentru copii, programe de consiliere parentală de tip Școala Părinților și vor fi transmise ghiduri pentru copii, părinți și profesori pentru prevenirea și combaterea abuzului sexual.

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

  Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

  Articole similare

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  INTRĂ ÎN COMUNITATE

  121,173FaniÎmi place
  258CititoriConectați-vă
  0AbonațiAbonați-vă

  Ultimele articole