Visul fiecărui copil este atât de important, fie că își imaginează că va deveni medic, artist, sportiv de performanță, astronaut sau antreprenor. Însă transformarea acestor visuri în realitate necesită multă susținere, încurajare și instrumente potrivite pentru a descoperi potențialul fiecărui copil.
Este esențial să creăm un mediu în care copiii nu doar că visează măreț, dar sunt și încurajați să-și îndeplinească aceste visuri. Motivația copiilor de a-și atinge aspirațiile înseamnă să le insuflăm încrederea, reziliența și determinarea, atât de necesare pentru a depăși obstacolele și a-și transforma viziunea în realitate.
În această toamnă, Asociația pentru Creativitate a adus în fața copiilor din Chiajna și Chitila personalități de marcă din lumea artistică și sportivă, într-un dialog menit să încurajeze tinerele generații să lupte pentru fiecare vis.
Timp de șase săptămâni, la Casa de Cultură “Doamna Chiajna” și la Școala Gimnazială “Prof. Ion Vișoiu” din Chitila, scriitorii inivitați în proiectul “Start Visuri. Dialoguri inspirate pentru copii curioși”: Laura Grunberg, Carmen Tiderle, Ana Maria Sandu, T.O. Bobe, Radu Vancu şi Petre Crăciun, și campionii Ana Maria Brânză, Magdalena Rusu, Claudia Isailă, Alina Dumitru, Leonard Doroftei și Falemi Nana au încurajat cei peste 280 de copii să găsească acel lucru care îi face fericiți, să creadă în ei și în visul lor și să depună efortul necesar pentru a-și îndeplini acest vis, anunță un comunicat de presă al Asociației pentru Creativitate.
“Nu pierdeți timpul în copilărie și adolescență”
“Nu pierdeți timpul în copilărie și adolescență. E momentul când acumulați cel mai ușor. Învățați limbi străine, învățați să cântați la un instrument, citiți orice vă cade în mână, fiți curioși până la cer și nu vă fie frică să vă exprimați! Spre deosebire de noi, cei mai în vârstă, voi aveți de mici mediile cu putință să arătați lumii cine sunteți. Dar când o faceți, fiți interesanți! Acesta e cel mai important mesaj de la mine pentru voi azi. În primul rând, Think! Şi-n al doilea rând, Think different!, ca să schimbați în bine, fie și un pic, lumea noastră”, le-a spus copiilor poeta Carmen Tiderle, în discursul său.
Copiii au fost bucuroși să descopere povestea din spatele succesului invitaților proiectului #StartVisuri, să afle cum a luat naștere fiecare vis, care au fost sacrificiile depuse, ce i-a motivat să continue să lupte pentru visul lor. Cuvintele scriitorilor şi campionilor la sport le amintim pe pagina dedicată inițiativei Asociației pentru Creativitate.
Copiii au nevoie să fie încurajați să-și urmeze pasiunile
Proiectul #StartVisuri s-a născut din credința că fiecare copil are nevoie să fie încurajat să-și urmeze pasiunile și să creadă în abilitățile lui. Sprijinul venit din partea părinților, profesorilor și mentorilor joacă un rol esențial în formarea încrederii în sine și a rezilienței copiilor. Comunicarea constantă și un mediu care să le asigure siguranța îi ajută pe copii să înțeleagă că visurile lor nu sunt doar valide, ci și realizabile.
„Fiecare copil are un potențial uriaș. Prin crearea unui climat de susținere, încurajarea curiozității și aprecierea efortului mai mult decât a rezultatelor, construim o fundație în care visurile pot înflori și prinde viață. Tocmai de aceea, suntem convinși că astfel de întâlniri pot rămâne adânc în mintea și sufletul copiilor și pot fi începutul unor povești mărețe”, a declarat Alina Tudor, președinta Asociației pentru Creativitate.
Inspirați de cuvintele scriitorilor și campionilor sportivi, copiii au acceptat propunerea Asociației pentru Creativitate de a fi, la rândul lor, modele pentru colegii mai mici.
Îndrumați de artiștii Anca Smărăndache, Cristiana Radu, Diana Tivu, Vero Neacșu, Maria Borțoi, Ionuţ Olaru, Maria Doni, Maria Constantinescu şi Raluca Burcă, copiii au realizat o serie de desene, iar cele mai expresive 40 de lucrări vor face parte dintr-o mapă cu planșe de colorat care va ajunge la clasele primare din școlile partenere. În acest fel, este încurajat potențialul creator, sunt descoperite noi talente și este sprijinită interacțiunea între generații și responsabilitatea față de societate.
Proiectul “Start Visuri. Dialoguri inspirate pentru copii curioși” este o inițiativă a Asociației pentru Creativitate, cofinanțată de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și a avut ca parteneri Școala Gimnazială “Petru Rareș” Chiajna, Școala Gimnazială “Prof. Ion Vișoiu” Chitila, Casa de Cultură “Domana Chiajna”.
Prin inițiative educaționale, activități de implicare comunitară, sprijinirea mediului cultural și colaborarea cu unitățile de învățământ, Asociația pentru Creativitate își propune să cultive o lume în care visurile copiilor sunt celebrate și susținute la fiecare pas.
Citește și:
Părinții copiilor de succes au în comun aceste 7 lucruri
Copilul nu poate reuși dacă nu ai încredere în el. Cum să ai încredere când te dezamăgește?
Pune baza succesului copilului în viață. 3 pași pentru a-i descoperi talentele de mic
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):
Canalul Whatsapp Parenting 2.0
Sursa foto: Asociația pentru Creativitate