Ministrul Educației, Daniel David, a afirmat că utilizarea telefoanelor în școli este interzisă, există clar reglementări în acest sens. Acestea trebuie, însă, și implementate, spune ministrul, care adaugă că nu se poate duce el să verifice dacă în fiecare școală copiii lasă telefoanele la intrarea în sala de clasă.
„Hai să ne asumăm responsabilitatea, fiindcă nu poți da o lege ca să respecți o lege”, a declarat Daniel David.
Ministrul Educației a fost întrebat, vineri seară, dacă are în vedere modificări în ceea ce privește utilizarea telefoanelor în școală. Iată ce a răspuns:
”Lucrurile sunt foarte clare, doar părinții uită că lucrurile sunt clare și profesorii uită că lucrurile sunt clare. Și fiecare, după aceea, vine și îl întreabă pe ministru «Ce vreți să faceți?». Nu mai am ce să fac. Lucrurile sunt foarte clare. Există o lege, dincolo de lege există o hotărâre de guvern, dincolo de hotărârea de guvern există ordin de ministru, ai toate nivelurile pe care le dorești, care ți se spune că telefonul și conectarea la telefon nu pot fi utilizate în timpul activității educaționale decât cu acordul profesorilor. Altfel spus, în timp ce sunt la clasă, la ora de matematică, fizică, chimie, nu am voie să folosesc telefonul decât dacă profesorul îmi spune «Cei care aveți telefon puteți face calculele, nu știu, pe telefon sau vă puteți conecta la nu știu ce site pentru a face nu știu ce exercițiu». Altfel este interzis”.
Ministrul afirmă că ”fiecare școală ar trebui să ia măsuri, când intri la sala de clasă, să-ți lași telefoanele, de exemplu, la intrare, într-un sertar, într-un dulap și după aceea ți-l poți lua, eventual, în pauză”.
„Dar lucrurile astea sunt reglementate, doar că trebuie și aplicate. Or, eu am spus de foarte multe ori că trebuie să ne asumăm responsabilitatea. Nu pot toți să se aștepte că ministrul va merge și o să pună dulapuri în fiecare sală de clasă sau o să verifice ce se întâmplă în mii de școli cu telefoanele. Hai să ne asumăm responsabilitatea, fiindcă nu poți da o lege ca să respecți o lege. E foarte important lucrul ăsta. Deci, cu telefoanele nu mai avem ce să discutăm. Există pârghiile necesare. Nici măcar pârghii, există reglementări foarte clare. Și am spus inspectorilor și directorilor să se asigure că se implementează legislația”, a adăugat Daniel David, potrivit News.ro.
Acesta crede că și părinții ar trebui să fie implicați: „Și, în același timp, părinții nu cred că ar trebui să fie foarte încântați și mulțumiți când își văd copiii că la ora de matematică sau la ora de istorie sunt conectați pe TikTok și fac alte lucruri decât ar trebui să facă”.
Citește și:
Parentingul anti-dopamină. 5 soluții care reduc nevoia copilului de ecrane și de dulciuri
Dr. Alexandru Vlad Ciurea: Dependența copiilor de tehnologie poate duce la autism digital dobândit
Structura anului școlar 2025-2026. Când vor avea elevii vacanțe
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):
Canalul Whatsapp Parenting 2.0
Sursa foto: Freepik.com