De la ce temperatură vorbim de febră la copii? Răspunsul pediatrului Mihai Craiu

Ce înseamnă febră la copii? Începând cu ce valoare indicată pe termometru este necesar să-i administrăm copilului antitermic? 

Este foarte important ca părinții să știe răspunsurile la aceste întrebări pentru a nu încărca organismul copilului cu substanțele medicamentului dacă nu este necesar, pentru a permite corpului copilului să lupte cu infecțiile și să-și creeze propria imunitate, precum și pentru a nu consuma antitermice când nu e cazul, ceea ce ar putea lăsa fără medicament un copil care chiar are nevoie de el. În această perioadă, ne confruntăm cu o criză a medicamentelor antitermice pentru copii. În plin val de viroze respiratorii, chiar și banalul paracetamol pentru copii este foarte greu de găsit în farmacii.

La întrebările referitoare la ce înseamnă febră la copii a a răspuns Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie, Conferențiar universitar, Doctor în Științe Medicale, medic la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului.

Multe persoane consideră limita de la care este necesară administrarea de antitermic unui copil valoarea de 38,5 grade indicată de termometru.

Totuși, Mihai Craiu afirmă că „nu potrivește totul la toți copiii”.

În cadrul unei emisiuni la postul B1 TV, medicul a împărtășit o experiență personală cu fiul său de când era la grădiniță și a făcut febră 41,2.

Potrivit specialistului, la temperaturi extreme, „te bagi cu copilul sub duș cu apă călâie sau îl pui în cădiță cu rățuștele”, cu scopul de a-i reduce febra copilului cu ajutorul apei la o temperatură sub cea a corpului.

Citește și:

Criză de antitermice pentru copii în farmacii, în plin val de viroze respiratorii

Dr. Mihai Craiu: Când un doctor prescrie antibiotic, riscul e de 5 ori mai mare să greșească decât dacă nu îl prescrie

Temperatura ce depășește 38 grade, peste limita normalului

Dacă ne uităm la valoarea de pe termometru, definim ca fiind o creștere peste limita normalului o cifră care depășește 38 grade Celsius, precizează Dr. Mihai Craiu.

Potrivit acestuia, din punct de vedere practic, protocoalele spun că se tratează febra plus un alt simptom: „durere de cap, de burtă, stare de rău, lipsa poftei de mâncare, somnolență”.

În schimb, atunci când copilul are o stare bună, nu este necesară administrarea antitermicelor, chiar dacă temperatura depășește 38,5 grade.

„Când copilul se joacă pe tabletă, sare șotronul, bate cuba cu mama, zâmbește, interacționează, chiar dacă are 38,6 sau 38,2, nu trebuie să dăm preventiv acestui copil” antitermice, dacă este vorba de un copil anterior sănătos, declară medicul pediatru.

Excepția de la această regulă o reprezintă:

  • Copiii care au făcut în trecut convulsii febrile
  • Copii cu alte afecțiuni speciale

În aceste cazuri, când copilul face febră, „trebuie să sunăm doctorul de familie și să luăm niște măsuri personalizate”, ne sfătuiește Dr. Mihai Craiu.

În orice caz, este necesar să observăm cum se simte copilul și în special cum se simte după ce a trecut febra.

„Un copil care e în continuare rău, e letargic, nu poți să-i intri în voie, preferă să stea cu ochii închiși sau în liniște, nu se joacă, nu urmărește chestii în mișcare, deși nu mai are 39 grade, are 37,3, copilul acesta trebuie văzut de doctor. Deci, dacă trece febra și rămâne răul, nu e de la febră. Acesta este mesajul practic”, conchide medicul pediatru Mihai Craiu.

Citește și:

Tratamentul bronșiolitei la domiciliu. Pediatrul Mihai Craiu spune care sunt 3 lucruri obligatorii

Simptomele bronșiolitei. Cum deosebești bronșiolita de o simplă răceală

Vizionează înregistrarea emisiunii „Sub semnul întrebării” de la B1 TV la care a participat Dr. Mihai Craiu:

 

 

Sursa foto: Pixabay

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,034FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole