Vânzarea țigărilor electronice, interzisă minorilor. Noi reguli în școli pentru elevii care vapează

Vânzarea țigărilor electronice sau a oricăror componente necesare pentru vapare este interzisă persoanelor sub 18 ani, au decis, ieri, deputații, cu majoritate de voturi. Camera Deputaților este cameră decizională, noua lege urmând să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Astfel, a fost aprobat proiectul de lege care interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice.

Actul normativ interzice comercializarea prin automate sau direct, către persoanele mai mici de 18 ani, de țigarete electronice, flacoane de reumplere pentru țigarete și dispozitive electronice pentru încălzirea tutunului.

Noi sancțiuni pentru elevii care fumează sau vapează la școală

Noua lege obligă instituțiile de învățământ să introducă în regulamentele proprii măsuri coercitive aplicate elevilor care nu respectă prevederile referitoare la vânzarea, deținerea și utilizarea tuturor categoriilor de produse care conțin tutun, a țigărilor electronice și a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului, în incinta școlilor, transmite Agerpres.ro.

În cadrul legii, sunt definite dispozitivul electronic pentru încălzirea tutunului, precum și produsele destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, țigara electronică, flaconul de reumplere, pliculețul cu nicotină pentru uz oral și produse destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun.

A fost interzisă și introducerea pe piață a pouch-urilor, pliculețele cu nicotină pentru uz oral, care nu respectă prevederile legii. Nivelul de nicotină nu trebuie să depășească 20 mg pe pliculeț.

Citește și:

Adolescenții și energizantele: 12 adevăruri de la psihologul Mihai Copăceanu

Vânzarea de energizante și țigări electronice, interzisă minorilor (Proiecte de lege)

Se interzice vapatul și fumatul în școli

Legea interzice elevilor din toate unitățile de învățământ fumatul, precum și utilizarea tuturor categoriilor de produse care conțin tutun, a țigărilor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru acestea, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului și a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a pliculețelor cu nicotină pentru uz oral și a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun.

Ministerul Educației stabilește, prin Regulamentul-cadru de organizare și funcționare al unităților de învățământ preuniversitar, sancțiunile aplicabile elevilor pentru nerespectarea prevederilor referitoare la vânzarea, deținerea și utilizarea categoriilor de produse care conțin tutun și a țigărilor electronice, în incinta unităților de învățământ.

Vânzarea țigărilor electronice, interzisă minorilor

Totodată, legea adoptată de deputați interzice comercializarea prin automate a tuturor produselor care conțin tutun, a țigărilor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru acestea, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului și a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a pliculețelor cu nicotină pentru uz oral și a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun.

De asemenea, a fost interzisă vânzarea tuturor categoriilor de produse care conțin tutun, a țigărilor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ele, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului și a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a pliculețelor cu nicotină și a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani.

Citește și:

Copil de 13 ani, mort pe terenul de fotbal, după ce a consumat energizante

Viața sănătoasă începe din copilărie. 7 obiceiuri sănătoase recomandate de medici pentru copii

Pentru a verifica vârsta persoanelor care cumpără aceste produse, vânzătorii pot solicita prezentarea unui document de identitate.

Tinerii sub 18 ani nu vor putea achiziționa aceste tipuri de produse nici online. Asta deoarece s-a interzis și vânzarea produselor din tutun sau pentru vapat prin dispozitive de tipul easybox/locker. Aceste produse care se comercializează prin intermediul serviciilor de curierat trebuie să aibă tipărit lizibil pe colet mesajul „Atenție! Acest pachet conține produse din tutun și/sau produse care conțin nicotină. A se verifica vârsta clientului”.

Amenzile ajung până la 100.000 lei

În noile condiții, magazinele care vând produse din tutun, țigări electronice, flacoane de reumplere, dispozitive electronice pentru încălzirea tutunului și a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun trebuie să introducă în autorizația sanitară de funcționare o clauză specială de interzicere a vânzării acestor produse tinerilor sub 18 ani.

Conform legii, în funcție de gravitatea faptei, amenzile pot ajunge până la 100.000 lei.

De controale și amenzi se vor ocupa funcționarii de la Ministerul Sănătății, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, poliția locală și Ministerul Afacerilor Interne.

Citește și:

Psiholog Mihai Copăceanu: „Mall-urile au confiscat copilăria și adolescența copiilor”

Adolescență fără dependență. Petronela Rotar: Rușinea și vinovăția, emoțiile ce constituie eșafodajul pe care cresc dependențele 

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Ruslan Alekso, Pexels

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

121,301FaniÎmi place
293CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole