Tratamentul bronșiolitei la domiciliu. Pediatrul Mihai Craiu spune care sunt 3 lucruri obligatorii

Numeroși copii din România, precum și din Uniunea Europeană și SUA sunt afectați în această perioadă de bronșiolită, iar părinții sunt îngrijorați și suferă alături de copilașii lor. O sursă de stres pentru părinți este lipsa de claritate în privința celui mai bun tratament pentru această afecțiune.

Bronșiolita este o boală care afectează sistemul respirator (bronhiolele) în special al copiilor mici de până în doi ani, având simptome care se manifestă progresiv.

„Bronșiolita cu virus sincițial respirator (VSR) produce în aceste zile foarte multe emoții.
Părinții acestor copii sunt îngrijorați și există o evidentă discrepanță între maladia copiilor și abordarea practică a acestora în diversele servicii medicale din Europa și SUA”, scrie Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie, Conferențiar universitar, Doctor în Științe Medicale, medic la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Medicul clarifică lucrurile și le spune părinților ce este comun în toate protocoalele care se referă la tratamentul bronșiolitei la domiciliu.

Citește și:

Mihai Craiu: 10% dintre copiii care se prezintă la camera de gardă au insuficiență respiratorie

A început valul de bronșiolite! 6 sfaturi de la Dr. Mihai Craiu pentru părinții cu copii mici

Simptomele bronșiolitei. Cum deosebești bronșiolita de o simplă răceală

 

Iată cele 3 lucruri necesare în tratamentul bronșiolitei la domiciliu, prezent în toate protocoalele medicale:

 

1. Alăptarea, principalul tratament

„Alăptarea, respectiv folosirea formulei adecvate de lapte, la copiii ce nu pot fi alăptați, este PRINCIPALUL tratament”, afirmă medicul.

2. Desfundarea nasului

„Nasul trebuie desfundat cu apă de mare sau ser fiziologic”, precizează Mihai Craiu.

 

3. Fără medicamente!

„Nu se folosesc medicamente la copiii atât de puțin bolnavi încât pot fi tratați acasă!!”, insistă specialistul în pediatrie.

Potrivit acestuia, „dacă a fost consultat de medic și a fost trimis acasă, copilul dumneavoastră nu are nevoie de medicamente inhalatorii. CATEGORIC nu are nevoie de adrenalină nebulizată… si nici de ventolin, Flixotide sau orice alt medicament antiastmatic”.

Citește și: 

Bronșiolita acută. 7 simptome când trebuie să duci copilul la Urgență

Dr. Mihai Craiu: Când un doctor prescrie antibiotic, riscul e de 5 ori mai mare să greșească decât dacă nu îl prescrie

Tratamentul bronșiolitei la domiciliu. Protocolul canadian

În postarea sa, Mihai Craiu prezintă imagini cu protocolul din Canada privind tratamentul la domiciliu al bronșiolitei.

Potrivit site-ului AboutKidsHealth.ca, majoritatea cazurilor de bronșiolită pot fi gestionate acasă. Tratamentul pentru bronșiolită implică, de regulă, gestionarea simptomelor afecțiunii.

  • Pune copilul astfel încât să stea parțial așezat sau vertical. Această poziție lucru ușurează respirația.
  • Bebelușii trebuie să continue să fie alăptați sau să bea lapte praf, ca de obicei.
  • Dacă nasul bebelușului este congestionat, picăturile nazale saline pot ajuta la curățarea acestuia. Acest lucru poate ajuta copilul să mănânce mai ușor.
  • Dacă micuțul tău nu mănâncă bine, încearcă să-i oferi mese mai mici și mai dese. Acest lucru va ajuta copilul să primească suficientă hrană și lichide.
  • Încurajează-ți copilul mai mare să bea, în special lichide cum ar fi apa sau sucul de mere amestecat cu apă. Dacă cel mic nu vrea să bea, încearcă să-i oferi lichide în cantități mici mai des ca de obicei.
  • Nu expune copilul la fum de țigară.
  • Dacă micuțul este alergic la animalele de companie sau la substanțele din aer, ferește-l de ele. Aceste substanțe irită plămânii și pot agrava bronșiolita.
  • Nu administra medicamente pentru tuse copilului mai mic de 6 ani.
  • Urmărește-ți copilul pentru a observa eventuale semne de deshidratare, cum ar fi ochii uscați sau înfundați, gură uscată și lipicioasă sau o cantitate de urină mai mică decât de obicei.

Citește și:

Medicul Sandra Alexiu: E criză mare de medicamente. Se găsesc greu antitermice și antibiotice pentru copii

Copilul aruncă lucruri? Afla o metodă simplă de a-l dezvăța de acest obicei

Recomandarea britanicilor: Fără radiografie la bebelușii cu bronșiolită tipică

„Evitați să faceți radiografii toracice la sugarii cu bronșiolită tipică”, este recomandarea specialiștilor britanici, potrivit British Medical Journal – BMJ.com, la care face referire medicul Mihai Craiu.

Potrivit medicilor britanici, părinții copilașilor cu bronșiolită trebuie să știe aceste 3 lucruri:

  1. Diagnosticul de bronșiolită se bazează pe istoricul copilului și pe rezultatele examenului fizic și nu necesită efectuarea niciului test pentru confirmare
  2. Efectuarea unei radiografii toracice în cazurile de bronșiolită tipică majorează rata de diagnostic incorect al pneumoniei bacteriene și de utilizare inutilă a antibioticelor
  3. Rezultatele anormale ale radiografiei toracice, cum ar fi infiltratele peribronșice și atelectazia, sunt frecvente la imagistica în bronșiolita tipică, dar anomaliile care conduc la un nou diagnostic sunt mai puțin frecvente și sunt probabil observate în sub 1% dintre cazuri.

Conform medicilor britanici, „bronșiolita este o infecție virală a tractului respirator inferior care apare în principal în lunile de iarnă, cel mai frecvent cauzată de virusul respirator sincițial (VRS). Se observă în primul rând în primele luni de viață, dar apare până la vârsta de 2 ani și este cea mai frecventă indicație de spitalizare la această grupă de vârstă. 90% dintre copii sunt infectați cu RSV în primii 2 ani și până la 40% vor prezenta bronșiolită în timpul infecției inițiale.”

Citește și:

Studiu: Starea de spirit a mamei influențează capacitatea bebelușului de a vorbi

Cum administrăm corect supozitoarele cu paracetamol la sugari. „Nu se taie” și „supradozat este foarte toxic”

Sursa foto: Sarah Chai, Pexels

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    121,424FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole