Val de îmbolnăviri cu febră și tuse. Dr. Mihai Craiu spune când să mergi cu copilul la spital

Numărul copiilor cu simptome de febră și tuse care se prezintă la camerele de gardă a crescut mult în ultimele zile, majoritatea fiind diagnosticați cu gripă. În aceste condiții, un loc de internare este foarte greu de găsit în acest moment, a declarat Mihai Craiu, medic primar pediatrie la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și a Copilului „Alessandrescu – Rusescu” din Capitală.

Dr. Mihai Craiu a precizat, pentru News.ro, numărul de îmbolnăviri a crescut în condițiile în care „vremea a păcălit pe multă lume – alternanțele astea de vreme un pic mai rece cu una mult mai caldă – a creat o falsă senzație de siguranță și atunci oamenii au ieșit în spații publice, în spații publice închise, dacă ne uităm sunt pline mall-urile și locurile de joacă de copii foarte mici, iar aceștia evident că stau unul lângă altul, strănută, se ating, tușesc”.

Potrivit specialistului, majoritatea copiilor testați sunt bolnavi de gripă de tip A: „Ceea ce este o normă a ultimelor zile este că 8 din 10 copii prezentați la compartimentul de primiri urgențe au boli acute cu febre și manifestări respiratorii. Cei mai mulți dintre cei testați au gripă de tip A.”

Citește și:

Copilul tușește? Dr. Mihai Craiu prezintă lista medicamentelor de tuse periculoase pentru copii

Dr. Mihai Craiu: Medicamentul obișnuit cu cea mai gravă toxicitate asupra ficatului copiilor!

Complicațiile gripei

Dr. Mihai Craiu susține că, în prezent, este foarte greu de găsit un loc pentru internarea copiilor care necesită îngrijiri spitalicești.

„În mod evident, nimeni nu își dorește să rămână în spital cu copilul de Sărbători. Faptul că în acest moment spitalele de pediatrie din București practic sună disperate unele la celelalte, și ieri am discutat cu colegii noștri cei mai apropiați, cei de la „Grigore Alexandrescu”, cel mai mare spital de pediatrie apropiat de noi, încercând fiecare din echipele de gardă să găsim în funcție de locurile disponibile câte un loc de internare. Pentru că, în principiu, cam 10% din prezentări, asta este media ultimilor ani, din 60 și de mii de prezentări am avut 6.000 de internări, deci cam 1 din 10 copii care ajunge la unitatea de primiri urgențe va avea nevoie de îngrijiri spitalicești, deci e de așteptat să fie foarte complicat. Plus că în spital sunt mulți părinți care, dacă ar avea cea mai mică certitudine că severitatea bolii le-ar permite să meargă acasă, ar solicita să meargă acasă”, a spus medicul pediatru.

Conform acestuia, gripa poate produce diferite complicații: 

„Gripa știm că produce o afectare severă a tractului respirator și nu numai. Gripa face febră foarte înaltă și avem mai mulți copii internați pentru că au făcut convulsii febrile. Gripa afectează semnificativ mucoasa și a altor cavități, nu numai a nasului și gâtului. Cutiile închise cum sunt sinusurile și urechea medie, odată infectate, duc la retenția de fluid sau de puroi, otita supurată, sinuzita, mastoidita nu sunt tocmai complicații de neglijat, și foarte mulți copii dezvoltă, în contextul unor inabilități imunologice sau al vârstei, complicații bacteriene după aceste boli virale. Și, atunci când ai pneumonie și dependență de oxigen, evident că nu te poți duce acasă.

Cam ăsta este tabloul: copii cu boli respiratorii foarte severe, care tușesc extrem de mult, care au insuficiență respiratorie, care tușesc cu sânge, în fine, cazuri foarte zgomotoase, mai mult decât înainte de sezonul acesta de vacanță”.

Când trebuie să duci copilul la spital

Mihai Craiu a precizat că semnele că boala copilului este gravă sunt următoarele:

1. Insuficiența respiratorie

„Când un copil e vânăt, e albastru la buze și la unghii și la limbă, asta nu se poate trata cu doctorii acasă. Ai nevoie de oxigen și de un bilanț la spital, eventual de o mașină care să respire pentru tine.”

 

2. Deshidratarea

Al doilea simptom grav este „când un copil este deshidratat, când ieșirile de lichide sunt mai mari decât intrările. Un copil care vomită tot timpul sau are scaune modificate și nu poate să înghită nimic are nevoie de spital și de perfuzie.”

 

3. Modificarea stării de conștiență

Al treilea simptom grav este modificarea stării de conștiență: „nu trebuie neapărat să fie comatos sau să facă convulsii, dar un copil care nu mai poate fi trezit la masă, care este extrem de moale și de apatic, căruia îi este absolut indiferent telefonul pe care îl dai ca să-l mituiești așa un pic emoțional, nu mai vrea să se joace la nimic din ce făcea el înainte, acest copil trebuie văzut”.

„Deci deshidratare, insuficiență respiratorie și afectare de stare de conștiență sunt semne de gravitate și trebuie mers la spital pentru că, dacă ne ducem cu mofturi, cu muci în nas, sforăit sau agitație în timpul nopții, s-ar putea să stăm între 4 și 6 ore, unu, sâcâind pe alți părinți care au copii chiar gravi și, al doilea, inducând medicina defensivă”, a precizat medicul citat.

Citește și:

Dr. Mihai Craiu: Când un doctor prescrie antibiotic, riscul e de 5 ori mai mare să greșească decât dacă nu îl prescrie

Antitermice naturale. 11 moduri să scazi febra copilului dacă nu ai Nurofen sau Panadol

Virozele nu se tratează cu antibiotic. Risc mare de administrare greșită a antibioticului, în această perioadă

În condițiile acestui val de îmbolnăviri acute, cu febră și tuse, în care camerele de gardă sunt pline, „este cel mai mare risc să fie administrat greșit un antibiotic, avertizează Dr. Mihai Craiu, într-o postare pe contul de Facebook pe care îl administrează Spitalul Virtual pentru Copii.

Potrivit medicului, cauza pentru care apare acest risc este „pentru că noi, românii, suntem printre cei mai mari fani ai utilizării antibioticelor în boli acute febrile… Deși acestea, acum în plin sezon epidemiologic, sunt 80% viroze. Și pentru că uneori este mai simplu să prescrii o rețetă cu antibiotic unui copil febril, decât să argumentezi clar și riguros de ce acesta este inutil și, posibil, dăunător în cazul dat.”

Specialistul spune că, de multe ori, în cazul unor aglomerații mari la urgențe, medicii trec pe modul de medicină „defensivă”. „Si apar recomandări de tipul „Dacă fiul/fiica dvs. mai face febră și peste 3 zile, puteți să dați acest antibiotic de pe rețetă”.

Conform lui Mihai Craiu, sfatul corect pe care medicii ar trebui să-l dea părintelui în acest caz ar fi următorul: „Dacă mai are febră peste 3 zile, trebuie să reevaluăm copilul și, eventual, să facem analize.”

Antibioticele trebuie administrate DOAR în boli bacteriene, subliniază medicul pediatru Mihai Craiu.

Citește și:

Nu toate amigdalitele copiilor se tratează cu antibiotic. Mihai Craiu: „Apare o erupție impresionantă”

7 semne că infecția respiratorie a sugarului este extrem de gravă. Mihai Craiu: NU sunt febra și tusea!

Bronșiolita acută. 7 simptome când trebuie să duci copilul la Urgență

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp:

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

Sursa foto: Captură YouTube CreștemMari

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    121,292FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole