De la cuplu fericit la părinți cu responsabilități. 10 reguli pentru o familie fericită

Nu am avut aproape niciun motiv de ceartă cu partenerul de cuplu înainte să apară copilul, spun multe femei, printre care și eu.

Adevărul este că nici măcar în timpul sarcinii, când mă documentam despre ce urmează să se întâmple, nu aveam nici cea mai vagă idee despre cât de provocatoare sunt primele luni cu bebelușul, despre câtă responsabilitate implică apariția noului membru al familiei și despre cât de mult ne va pune la încercare relația de cuplu și ideea de familie fericită pe care o aveam în minte.

Dintr-o dată, timpul meu nu mai era al meu, bebelușul mă solicita în mod continuu și acumulam foarte multă oboseală. Ai trecut prin această situație la primul copil (la al doilea copil, știi deja ce te așteaptă și șocul nu este atât de mare) și probabil că știi cum este să te simți depășită de situație. Îți dai seama repede că nu poți fi, în același timp, și mamă, și soție ideală, așa cum ai sperat că vei fi. Și, pe fondul presiunii și al oboselii, poate avea de suferit atât relația de cuplu, cât și relația afectivă cu copilul.

Citește și:

Medic de familie: Primele săptămâni după naștere devin deseori „un calvar pentru o proaspătă mamă”

Studiu: Starea de spirit a mamei influențează capacitatea bebelușului de a vorbi

Sunt zeci de mii de familii în România în care relația dintre soți se degradează într-atât de puternic după apariția copiilor, încât se ajunge la divorț. Numai în anul 2022, în România au fost înregistrate 23.289 de divorțuri, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). 

Sunt cifre care ne sperie. Ne dorim că în familiile noastre să existe înțelegere și acceptare, pentru a nu ajunge niciodată în această situație.

Familii fericite, copii fericiți

Ziua de astăzi, 15 mai, când sărbătorim Ziua Internațională a Familiei, reprezintă un bun prilej pentru a ne gândi fiecare la familiile noastre. Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a instituit 15 mai Ziua Internațională a Familiei în anul 1993.

Prin acest eveniment se dorește sublinierea și accentuarea valorilor familiale. Începând cu 1994, la propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului, ziua de 15 mai a devenit oficial și Ziua Familiei Române.

Copiii nu pot fi fericiți atunci când părinții lor sunt nefericiți. De aceea, dacă ne dorim să creștem copii fericiți, este nevoie să avem grijă de fericirea întregii familii. Un copil crește fericit atunci când în familie este, de cele mai multe ori, o atmosfera degajată, relaxată, când părinții îi sunt exemple pozitive, când îl învață o atitudine optimistă și constructivă.

Probabil că vrei să știi mai multe despre ce anume poți face tu în mod concret pentru a ajuta întreaga ta familie să fie mai fericită.

Citește și:

Două lucruri esențiale pe care doar tatăl le poate oferi copiilor. Toți tații buni trebuie să le știe

Parentingul inconștient vs. parentingul conștient. 25 de deosebiri făcute de psihologul Gáspár György

Te invit să descoperi în continuare 10 acțiuni puternice pe care le poți face pentru a asigura fericirea în familie:

1. Cina în familie

Este suficient să împărțim o masă și 30 de minute în fiecare seară pentru ca relațiile dintre membrii familiei să fie mai frumoase și mai puternice. Mai mult, mesele în familie pot influența întreaga viață a copilului. Studiile arată că, în adolescență, copiii care iau cina împreună cu familia au rezultate mai bune la școală și scade riscul apariției depresiei, consumului de droguri, sinuciderii și începerii premature a vieții sexuale.

 

2. Fă diferența între rolurile tale

Odată cu apariția copilului, cei doi parteneri devin părinți, deci, încep să joace un nou rol. Dacă în raport cu copilul, rolurile fiecăruia dintre părinți sunt clare, în relațiile dintre parteneri nu este chiar atât de simplu. Asta deoarece vor fi multe momente în care cei doi vor vorbi unul cu celălalt din poziția de părinți al copilului, nu din poziția de parteneri de cuplu. Iar, uneori, poate chiar vor neglija sau ignora nevoile și dorințele partenerului, ceea ce poate duce la tensiuni și certuri.

Citește și:

Ce este stresul parental și cum poți scăpa de el

Ești o mamă implicată? 5 pași pentru iubirea și respectul de sine

3. Fii o soție cât poți de bună în continuare

Asta presupune să ai grijă de tine, de mesele în familie, de organizarea treburilor casnice și chiar și de organizarea timpului liber și a vacanțelor. Organizează săptămânal câteva ore pe care să le petreci doar tu cu soțul, pentru a va păstra apropierea și armonia în relație.

 

4. Programează timp de relaxare săptămânal împreună cu familia

Cel târziu, joia ar fi bine să știi ce veți face în weekend împreună. Pentru a evita surprizele neplăcute, s-ar putea să fie nevoie să cumperi din timp bilete la un spectacol sau concert sau să faci rezervare la un local. Câteva ore petrecute împreună în afara casei vor ajuta mult la reconectarea dintre membrii familiei după o săptămână plină sau agitată.

 

5. Jucați-vă împreună

Copiilor le place mult să-și petreacă timpul și să facă activități împreună cu părinții lor! Întotdeauna, copiii vor prefera să facă diverse lucruri împreună cu părinții decât să stea în fața televizorului sau pe telefon. Totuși, atunci când părinții nu sunt disponibili și îi lasă în fața televizorului, copiii se obișnuiesc cu acest mod de a-și petrece timpul, încât mai târziu aceasta poate deveni o reală problemă. Așadar, în funcție de vârsta copilului/copiilor, căutați jocuri potrivite și jucați-va împreună. Fiind prezentă în respectivul joc, vei vedea cât de mult te poate relaxa să desenezi cu creta pe asfalt, să joci badminton sau diverse jocuri de societate.

Citește și:

Ajută-ți copilul să învețe eficient! 7 jocuri pentru dezvoltarea memoriei

5 jocuri care îi ajută pe copii să scape de frica de întuneric

6. Odihniți-vă suficient

Atunci când toți membrii familiei sunt obosiți și stresați, crește automat tensiunea și riscul apariției certurilor. Ai grijă că fiecare membru al familiei să respecte un program de somn de 7-10 ore pe noapte, în funcție de vârsta și nevoia fiecăruia. Veți fi mai sănătoși, mai plini de energie și mai liniștiți.

 

7. Mergeți în vacanțe împreună

Fie că este vorba de o săptămână de vacanță în străinătate sau de doar câteva zile la munte sau la mare în țară, bucurați-va de această perioadă de relaxare, departe de rutina cotidiană și de grijile legate de job.

 

8. Creează și păstrează ritualuri de familie

Acestea pot fi legate de sărbătorile importante de peste an (Crăciunul, Revelionul, Paștele, venirea anotimpurilor, Ziua Copilului etc.) sau pot fi conexe unor situații specifice (aniversări, zile de naștere etc.). Aceste ritualuri sunt cele care vor rămâne în amintirea copilului toată viața.

Citește și:

Ce e mai greu: să stai acasă cu copilul sau să mergi la serviciu? Vezi ce spun psihologii

5 lucruri pe care le fac părinții care își iubesc necondiționat copiii

9. Comunicarea

Tensiunile și frustrările dintre oameni se acumulează și devin de nesuportat atunci când nu sunt discutate. De aceea, în familie este utilă regula că totul se discută, indiferent de situație și de gravitatea problemei. Fii un părinte deschis să asculte ce are de spus copilul și înțelege-i punctul de vedere, chiar dacă nu ești de acord cu el. Comunicarea te va ajuta să ai relații bune în egală măsură cu copilul și cu partenerul de viață. Vorbește pe un ton calm, fără să reproșezi și subliniind calitățile și realizările celorlalți.

 

10. Familia este prioritară în fața jobului, a prietenilor sau a altor rude

Sunt destule momente în care suntem puși în situația de a face alegeri. Timpul este limitat, este mult de muncă, alte persoane ne solicită pentru diverse nevoi și, în acest context, riscăm să neglijăm familia. Astfel, în măsura în care situația ți-o permite, poți refuza să lucrezi în weekend și să stai peste program la job.

Citește și:

Oana Moraru: Pare misticism să transformi relația copilului cu lumea doar lucrând cu tine. Dar funcționează de fiecare dată

8 semne ale unei relații bune tată-fiică

Coaching emoțional în parenting. Psihologul Gáspár György prezintă o soluție eficientă din 5 pași

Pe măsură ce pui în aplicare aceste 10 idei prezentate mai sus, vei observa cum relațiile din familie se îmbunătățesc și te vei simți și tu mai relaxată și mai sigură pe tine. Pentru a vedea un progres rapid, poți începe cu îmbunătățirea comunicării: elimină reproșurile și atacurile la persoană și înlocuiește-le cu aprecieri la adresa celorlalți. Vorbește mai mult, mai calm și încearcă să-i înțelegi cu adevărat pe ceilalți.

Care dintre cele 10 idei din articol simți că te ajută cel mai mult să ai relații frumoase în familie?

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Ricardo Maruri, Unsplash

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    121,421FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole