De foarte multe ori, se plâng de salariile mici pe care le au, mai ales în comparație cu alte categorii profesionale, cum ar fi medicii. Salariile profesorilor au fost mereu o curiozitate, dar și un subiect de dezbatere în societate, motiv pentru care Daniel David, noul ministru al Educației, a vorbit pe larg despre acest subiect, într-o emisiune difuzată de Digi24 TV.
„Sistemul este nemulțumit și într-un fel înțeleg această nemulțumire. În același timp, încerc să discut și cu sindicatele și cu alți reprezentanți din sistem, pentru a avea o abordare strategică. Am ajuns în zona educației să tot cerem salarii în condițiile în care salariile nu sunt rezonabile din mai multe motive. Societatea efectiv a împins educația în umbră. Cândva, educația era calea principală spre succesul social. În timpul revoluțiilor industriale prin care trecem, în timpul apariției rețelelor sociale, noi am considerat că nu mai avem nevoie de educație în varianta clasică, ne educăm noi si singuri, citind, uitându-te pe nu știu ce rețele de socializare și am împins educația în umbră. În același timp, decența oamenilor din sistem, care de multe ori veneau să ceară lucruri când le-a ajuns cuțitul la os, a fost interpretată prost de către politicieni. De aceea atitudinea mea și discuția pe care o am cu ei este hai să gândim strategic,” a declarat noul ministru al Educației.
Legat de salariile din sistemul de învățământ, ministrul Educației a declarat că sunt foarte mulți absolvenți care pleacă și, în consecință, este o lipsă acută de profesori, mai ales în domeniul științelor.
„Acum noi trebuie să spunem acest lucru. Este o nevoie extraordinar de mare în sistemul educației, pentru că cei mai buni absolvenți din universități încep să nu mai vină în zona preuniversitară. Avem un deficit foarte mare de profesori, mai ales în zona științelor. Deci este o problemă majoră pentru educația pe care o putem oferi copiilor noștri. Trebuie să spunem foarte clar că noi trebuie să ne hotărâm, ca societate, dacă valorizăm statutul de profesor și dacă îl valorizezi și vrei să readuci educația în centrul discursului public, că uite ce a pățit când am marginalizat-o. Atunci trebuie să fie un salariu decent pe măsura rolului social pe care vrei să-l dai acestei profesii,” a spus Daniel David.
Ce salariu ar trebui să aibă un profesor
Ministrul David spune că „în unele discuții, s-a pornit cu ideea că ar trebui să pornim de la profesorul debutant, care ar trebui să aibă măcar salariul mediu brut pe economie”.
„Din câte știu, în acest moment, este undeva în jur de 7.500 și ceva brut, deci, probabil net 4.300-4.400 și ceva. Și de aici, după aceea, lucrurile cresc în funcție de gradul didactic, vechime ș.a.m.d. În același timp, în ceea ce privește salariile pe bază de indicatori de performanță, trebuie să fim foarte cinstiți și direct. Salariul, așa cum este gândit în sistemul public, este un salariu gândit pe alte criterii la toți cei care lucrează în sistemul public, nu doar la profesori și medicii și alți funcționari publici ș.a.m.d. Noi putem gândi indicatori de performanță după un salariu decent. Acei profesori care sunt mai performanți pe baza unor indicatori pe care îi putem stabili să aibă o serie de bonusuri, premii, gradații de merit ș.a.m.d. Nu că salariul de bază ar trebui gândit prin indicatori de performanță, fiindcă asta nu se întâmplă nici în cazul meu, nici în cazul medicului, nici în cazul altor oameni care lucrează în sistemul public. Acolo avem alți indicatori. De exemplu, criterii minimale. Altfel spus, cred că lucrurile dacă le gândim strategic și venim nu să cerem bani, ci venim cu aceste principii, le argumentăm, cred că putem să fim credibili”, susține rectorul UBB.
Citește și:
Copilul e dezinteresat de școală? Cu ce să înlocuiești criticile astfel încât să-ți asculte sfaturile
7 sfaturi cum să faci diminețile înainte de școală sau grădiniță mai ușoare
Copilul începe școala? 5 abilități care îți arată în ce măsură este pregătit
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):
Canalul Whatsapp Parenting 2.0
Sursa foto: Captură video Digi24