A început valul de bronșiolite! 6 sfaturi de la Dr. Mihai Craiu pentru părinții cu copii mici

Valul de bronșiolite din UE este de 3 ori mai mare decât anul trecut și cel mai mare din ultimii 10 ani, iar în România abia a început, afirmă Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie, Conferențiar universitar, Doctor în Științe Medicale.

Medicul scrie, într-o postare publicată pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, că a avertizat, la începutul lunii, că „sezonul de boli virale va fi deosebit de zgomotos anul acesta pentru copiii mici”.

Deși sezonul bolilor virale a început acum mai bine de o lună cu școlarii, „unii s-au plâns… Vai, vai iar spălat mâinile, jos masca, nu mai vrem dictatură medicală etc.”, afirmă Mihai Craiu. El continuă spunând că un val de bronșiolite, „de 3 ori mai mare decât cel de anul trecut și cel mai mare din ultimii 10 ani din UE, a început să măture emisfera nordică”.

Medicul prezintă situația din Statele Unite ale Americii, unde numărul de spitalizări au început mult mai repede anul acesta și au urcat mult mai abrupt.

Citește și:

Simptomele bronșiolitei. Cum deosebești bronșiolita de o simplă răceală

Bronșiolita acută. 7 simptome când trebuie să duci copilul la Urgență

Problema este îngrijorătoare și în Uniunea Europeană.

„Ministrul sănătății din Franța a activat planul de Situații de Urgență în fața acestei creșteri masive de copii mici cu insuficiență respiratorie. Operații amânate, copii gravi plimbați cu elicopterul, criză de paturi la ATI pediatrie”, relatează Mihai Craiu. El precizează că în Luxemburg situația este similară. Iar la noi abia a început.

În continuare, medicul pediatru se arată ironic în raport cu părinții care ignoră aceste informații: „Bun. Asta e… Suntem „deștepți” și nu ne interesează regulile. Sau suntem cu nervii la pământ și nu mai vrem vești proaste… De parcă ar fi perfect în toate componentele vieții cotidiene din România…”

Citește și:

Cum administrăm corect supozitoarele cu paracetamol la sugari. „Nu se taie” și „supradozat este foarte toxic”

Studiu: Starea de spirit a mamei influențează capacitatea bebelușului de a vorbi

Iată 6 sfaturi de la Dr. Mihai Craiu pentru părinții de copii mici în sezonul bolilor virale:

 

1. Mare grijă dacă ai copil mai mic de 6 luni!

Familiile care au un copil mic, mai mic de 6 luni, trebuie să aibă grijă. De exemplu, în SUA, 4 din 1.000 de copii de această vârstă au ajuns spitalizați și ventilați, din luna octombrie până în prezent. „Chiar nu există atâtea ventilatoare de copil în România!”, subliniază medicul.

 

2. Respectarea cu strictețe a regulilor de igienă

Mihai Craiu clarifică ce înseamnă grijă: „tot ce făceam în 2020, la începutul pandemiei – spălat bine mâinile, evitat să atingem fața, ochii, gura sau nasul, în special în spații publice, fără să ne dezinfectăm anterior, respectăm eticheta tusei, acoperind nasul și gura cu cotul sau cu un șervețel de unica folosință”.

 

3. Ține sugarul departe de locurile aglomerate

„Și MAI ALES nu ducem sugarii mici la locuri comune de joacă sau la Mall. Măcar luna noiembrie, căci acum e riscul maxim”, îi sfătuiește specialistul citat pe părinți.

 

4. Separă bebelușul de frații mai mari răciți

Un alt sfat al Dr. Mihai Craiu este separarea de nou-născutului sau a sugarului foarte mic de toți frații mai mari răciți.

„Unii vor spune că nu e posibil. Soluția extremă este ținutul acasă al fratelui mai mare, măcar până la început de decembrie”, este de părere medicul.

 

5. Protecție specială pentru prematurii mai mici de 6 luni

„Riscul maxim este la copiii care sunt foarte mici, sub 6 luni și care au fost prematuri”, spune Mihai Craiu.

 

6. Risc de complicații la sugarii cu boli respiratorii cronice

De asemenea, trebuie să aibă mare grijă părinții care au sugari cu malformații cardiace sau cu boli respiratorii cronice. Aceștia sunt predispuși la complicații grave, mai avertizează medicul pediatru.

Citește și:

Cum îngrijim pielea bebelușului cu dermatită atopică? Sfaturi de la medicul dermatolog Monica Păun

Greșeala uriașă pe care o fac mulți părinți în această perioadă. „Tot mai mulţi aleargă după aşa-zisele tratamente”

 

Sursa foto: Captură YouTube Pagina de Psihologie

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    121,173FaniÎmi place
    258CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole