Cum administrăm corect supozitoarele cu paracetamol la sugari. „Nu se taie” și „supradozat este foarte toxic”

Părinții care au bebeluși mai mici de 6 luni sau cu o greutate mai mică de 7 kilograme trebuie să aibă foarte mare grijă să administreze corect paracetamolul, avertizează doi medici cunoscuți, medicul de familie din Sibiu Egri Eduard și cunoscutul pediatru Mihai Craiu.

Circulă recomandarea ca supozitoarele cu paracetamol să fie înjumătățite sau tăiate pentru copiii mai mici de 6 luni sau care au sub 7 kilograme greutate.

Iată câteva precizări pe care le-a făcut dr. Egri Eduard, pe contul său de Facebook, despre administrarea corectă a supozitoarelor cu paracetamol:

1. Supozitoarele cu paracetamol nu se taie, deoarece „nimeni nu vă garantează că înjumătățiți și substanța activă”. Astfel, apare riscul „ori să supradozați, ori să administrați o cantitate mult prea mică de paracetamol la copilul mai mic de 6 luni, dar și mai important, la cei sub 7 kilograme greutate”, spune specialistul.

2. La aceste vârste mici, sunt indicate forme farmaceutice adaptate și care pot fi dozate mult mai corect în funcție de kilograme, cum este siropul de paracetamol.

3. Într-adevăr există și supozitoare adaptate, cu concentrația de 75 mg. Însă, aceste tipuri de medicamente nu se găsesc în România, precizează Egri Eduard.

4. Concluzia medicului este tranșantă: „Nu administrați supozitoare de paracetamol tăiate nici pe lungime, nici pe lățime și nici oblic la copii mai mici de 6 luni sau cu greutate mai mică de 7 kg!!! În schimb, puteți folosi o formă farmaceutică adaptată cum este siropul!”

Citește și:

Greșeala uriașă pe care o fac mulți părinți în această perioadă. „Tot mai mulţi aleargă după aşa-zisele tratamente”

Secretul care te ajută să adormi rapid un bebeluș

Mihai Craiu: „Paracetamolul supradozat este foarte toxic!”

La rândul său, pediatrul Mihai Craiu, Doctor în Științe Medicale și fondatorul paginii Spitalul Virtual pentru Copii, susține această atenționare pertinentă.

Potrivit acestuia, la sugarul mic în special și copiilor în general, paracetamolul trebuie dat corect, fiind esențiale atât doza, cât și modul de administrare.

„Nici paracetamolul și nici alt medicament destinat combaterii febrei nu vindecă boala acută ce produce febră. Deci administrarea preventivă a paracetamolului la un copil răcit, dar afebril, nu are nici un efect pozitiv ci doar posibile efecte toxice”, scrie Mihai Craiu, pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.

Mai mult, medicul pediatru avertizează:

„Paracetamolul supradozat este foarte toxic! În Australia sunt cam 50 de decese anual din această cauză. Fiți atenți la doza corectă de paracetamol!!”

Mihai Craiu le recomandă părinților să administreze paracetamolul doar la „copilul cu febră mare care are și ALTCEVA (stare proastă, dureri de cap, dureri de mușchi, stare de greață, orice alt disconfort semnificativ).”

La o febră mică, acest medicament nu este necesar, afirmă medicul. „Un copil cu febră mică, în jur de 38 C, care se joacă și este reactiv ca înainte de răceală, NU are nevoie de antitermice”, precizează Mihai Craiu.

Citește și:

Capul turtit la bebeluși, un risc frecvent. Cum prevenim plagiocefalia și torticolisul muscular

Bebe nu vrea să facă baie? 10 soluții de la părinții care au rezolvat problema

Sursa foto: PublicDomainPictures, Pixabay 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,208FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole