Bebe nu vrea să facă baie? 10 soluții de la părinții care au rezolvat problema

Cei mai mulți bebeluși se simt foarte bine în apă. Însă, nu este cazul tuturor. Ce faci atunci când bebe nu vrea să facă baie?

Te invit să descoperi, în acest articol, mai multe soluții aplicate de părinții care s-au confruntat cu aceeași situație și care au găsit o rezolvare. Unele dintre ideile pe care le vei citi mai jos pot funcționa și pentru micuțul tău. 

Pentru a lua maximum din acest articol, mai întâi citește-l până la final, după care alege câteva idei pe care să le pui în aplicare începând de astăzi, până când reușești să-ți ajuți bebelușul să adore băița!

De fapt, scopul băiței bebelușului nu este doar spălarea pentru a păstra corpul curat. Un alt scop important este să creăm un ritual de seară plăcut și liniștitor. 

Sunt, însă, unii bebeluși care încep să țipe atunci când aud, văd sau simt apa de baie. Așadar, dacă și micuțul tău are asemenea reacții la vederea băiței, nu ești singurul părinte aflat în această situație. 

Îți vin în ajutor alte mame și tați care s-au confruntat cu această provocare și care au împărtășit experiența lor reușită, într-un articol pe Babycenter.com.

 

Bebe nu vrea să facă baie. 10 soluții care au funcționat pentru alți părinți:

 

1. Fă-i baie micuțului doar atunci când este hrănit și odihnit

“Ceea ce a funcționat pentru noi a fost să ne asigurăm că bebelușul nostru nu este obosit sau flămând la ora de baie”.

 

 

2. Încearcă o pernă de baie

“Fiul meu are 8 luni și ura să facă baie până când i-am dat o pernă de baie grozavă. Este o perniță care se menține la fel de caldă ca apa din cadă. Cea pe care o avem este din material textil în loc de cauciuc, așa că este foarte confortabilă. Picioarele îi atârnă și poate stropi apa cu ele. Stă acolo cât poate sau până când îi spăl părul. Apoi, distracția se termină.”

Descoperă o varietate mare de perne de baie pentru bebeluși pe emag.ro.

 

3. Pune-l treptat în cada pentru bebeluși

”Îl puneam pe fiul nostru în cada pentru bebeluși fără apă în ea și umpleam o altă cădiță cu apă caldă. Începeam prin a-i turna apă cu o cană pe degetele de la picioare și apoi mergeam în sus. Asta oprea cea mai mare parte a plânsului, deoarece nu era prea multă apă. Dacă auzeam niște scâncete, îi cântam. Întotdeauna aveam un încălzitor aprins în baie pentru a o face plăcută și confortabilă. Fiul meu ura și sunetul apei curgătoare, așa că pregăteam totul înainte de a intra în baie. Acum are 8 luni și stă în picioare pe podeaua cabinei de duș în timp ce facem duș.”

***

“Și fiica mea ura băița. Apoi, mi-am dat seama că ceea ce ura de fapt era scufundarea în apă. Acum, o punem în cădița ei și apoi o umplem cu apă. Asta pare să o ajute să îi fie mai ușor. Am scăpat complet de țipete și de lacrimi.”

***

“Fiica mea a urât ora de baie până aproape de 8 luni. Totuși, ea a fost întotdeauna fascinată de apa curgătoare, așa că, în cele din urmă, am așezat-o în poală în timp ce lăsam apa să curgă în cadă, după care am lăsat-o să se joace cu mâinile în apă și să stropească. Ne-am jucat așa câteva minute, apoi am așezat-o în apă. În continuare se agăța de mine, dar am reușit să trecem de ora de baie fără țipete.”

 

4. Uită de cadă pentru moment

“Până când fiul meu a împlinit 2 luni și jumătate, el făcea o “contra baie”. Întindeam un prosop. Aveam pregătite o găleată plină cu apă caldă în chiuvetă, un săpun pentru copii și un prosop. Îl spălam foarte bine cu prosopul stropit cu săpun pe care îl rulam peste trupul lui mic. Foloseam doar puțin săpun, așa că nu era nevoie să-l scufund în apă. Aveam pregătit un prosop uscat pentru a-l înveli, astfel încât să-i fie cald și confortabil după aceea. Când, în sfârșit, l-am băgat în cadă, nu avea nicio problemă cu ea atâta timp cât apa era caldă.”

***

“I-am făcut baie cu laveta textilă de baie până când s-a simțit confortabil într-o cadă. Stropeam puțin produs pentru spălarea bebelușului pe lavetă și îl spălam. Era rapid, nu țipa și mirosea mereu bine. Unele lupte nu merită să fie avute. În cele din urmă, i-au plăcut băile.”

 

5. Cântă-i și discută cu el

“Încă de la prima baie a fiului meu, am vorbit cu el și i-am spus ce fac (“Mai întâi, îți spălăm ochiul stâng, apoi îți spălăm ochiul drept…”), iar între acțiuni îi cânt cântece. Nu s-a agitat niciodată în timpul băii datorită divertismentului constant.”

***

„După primele țipete, am lăsat-o pe bebe în scutec, în timp ce o spălam cu buretele cântându-i încetișor, iar ea a încetat să țipe. Acum, mă pregătesc pentru băița ei în timp ce o țin în brațe, îi explic lucrurile în timp ce le pregătesc, apoi ea se uită cum umplu cada. Pe măsură ce am dezvoltat o rutină, adăugând jucării de baie și cântând în timp ce o spălam, ea s-a relaxat treptat, iar acum îi place baia.”

***

“La început, copilului meu nu îi plăcea baia. Așa că am început să cânt muzică, să vorbesc cu el în timpul băii și să stropesc cu apă în jurul lui, iar acum, la 3 luni și jumătate, îi place.”

 

6. Atenție la temperatura aerului și a apei

“Pregătesc o baie caldă și plăcută. Îl țin în brațe pe fiul meu și îl șterg cu un prosop udat cu apa din cadă, astfel încât să simtă temperatura apei. Apoi, încep prin a-i introduce piciorușele în cadă. Odată intrat în cadă, e bine, dând din picioare în apă. Dar, dacă apa îi stropește fața, trebuie să mă grăbesc să-l scot din apă, deoarece nu mai poate sta liniștit după aceea.”

***

“Bebelușul meu țipa când îl băgam în apă, până când, în sfârșit, mi-am dat seama că era neplăcut surprins de temperatura apei. Am început să o fac abia călduță și, uneori, adăugam apă mai caldă mai târziu, după ce intra în cadă și se oprea din plâns.”

***

“Încearcă să modifici temperatura în cameră. Am încercat totul, până când m-am gândit să aduc acolo un mini-încălzitor și să-l aștept până se fac aproape 80 de grade (n.r. – este vorba de grade Fahrenheit, echivalente cu 26,6 grade Celsius). A funcționat!”

***

„Asigură-te că baia și zona de uscare sunt plăcute și calde. Folosesc un mic încălzitor cu ușa închisă câteva minute înainte de a pune bebelușul în cadă. Am și unul care încălzește în dormitorul lui unde îl usuc și îl îmbrac.”

 

 

7. Încearcă dușul

“Fac duș cu fiul meu de 2 luni într-un sling pentru copii făcut special pentru a intra cu el în apă. Îi place foarte mult să facă duș.”

***

“Tocmai am trecut de la baie la duș cu bebelușul nostru de 10 luni. Avem un covoraș antiderapant în cadă și folosim para de duș care pulverizează apa. Acum, ora de baie este întru totul distractivă, în loc de plânsul pe care obișnuiam să îl auzim.”

 

8. Întreține o rutină

“Am păstrat o rutină strictă de a-i face baie fiului meu la aceeași oră sau aproximativ la aceeași oră în fiecare seară. Avem jucării în cadă pentru a-i distrage atenția, iar când termină cu baia, își “ia zborul”. Îl înfășor bine într-un prosop și îl conduc în zbor prin baie și dormitor, oprindu-mă la oglindă pentru a se privi și la jucării cărora să le dea pupici. Acum, este obișnuit cu rutina și chiar devine puțin frustrat dacă băița nu începe la timp.”

 

9. Învelit pentru căldură

“Înmuiam prosopul de baie cu glugă al bebelușului meu în apa caldă de baie, îl așezam pe scaunul lui de baie și îl înveleam. Descoperind și acoperind fiecare părticică din corpul lui mic, din cap până în picioare, până era curat. Rămânea cald și fericit fără a fi scufundat în apă până la vârsta de aproximativ 4 luni, când a fost gata pentru prima baie într-o cadă pentru bebeluși.”

***

“Când copilul meu era foarte mic, plângea mult la baie. Îl înfășuram într-o păturică după ce îi scoteam hainele și scutecul. Apoi, îmi strecuram mâna pe ici, pe colo să-l dau cu săpun și apoi îl puneam în apa caldă, înfășurat în păturica lui.”

***

“O idee care ar putea ajuta este ceea ce a făcut asistenta pentru fiul meu în timpul primei băi la spital. L-a înfășurat într-o pătură și l-a scufundat ușor în apa caldă din cadă. Apoi, a dat la o parte pătura ușor, cu grijă, pe măsură ce îi spăla fiecare parte a corpului. El era bine și nu plângea. Am făcut același lucru și acasă, în primele două săptămâni, până când a început să îi placă baia, apoi am încetat să mai folosim pătura.”

 

10. Faceți baie împreună

“Fiica mea nu are probleme acum cu baia deoarece fac baie cu ea. Ea are confortul și siguranța pielii mele și căldura corpului meu. Iar atunci când apa se răcește, simt și eu, așa că pot regla temperatura.”

***

“Ceea ce a funcționat, în cele din urmă, pentru noi a fost să-mi întind fiul pe o pernă de baie cu soțul meu în cadă vorbind cu el, în timp ce eu stăteam în afara căzii și îl spălam. De asemenea, trebuia să avem apa destul de caldă.”

***

“Baia l-a speriat pe unul dintre băieții mei, așa că am făcut baie cu el. Începeam să-l alăptez pe măsură ce intram, apoi îl țineam aproape tot timpul cât stăteam acolo. Am făcut poate patru sau cinci băi cu el. După aceea, s-a simțit bine cu baia.”

 

Pe care dintre aceste idei ai vrea să le încerci cu bebelușul tău? 🙂

 

La final, îți las câteva recomandări de cărticele de baie pentru bebeluși cu coperți moi care pot ajuta nu doar la liniștirea copilului, ci și la transformarea băiței într-un moment educativ:

 

Cărticele de baie pe Libris.ro:

 

 

Cărticele de baie pe emag.ro:

 

 

Sursa foto: Pixabay

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

121,292FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole