Bronșiolita acută, o boală a sistemului respirator care afectează copiii mici, se extinde rapid în SUA și în Europa. În România, 80% dintre paturile din spitalele de pediatrie sunt deja ocupate. Mulți părinți sunt îngrijorați din cauză că micuții lor prezintă simptome de răceală și nu știu foarte clar când este cazul să meargă la un spital de urgență.
Bronșiolita este o infecție virală sezonieră, caracterizată prin inflamația bronșiolelor (cele mai mici căi respiratorii care duc aerul spre plămâni), care afectează copiii de până la 2 ani, în mod special pe bebelușii sub 6 luni.
Ce trebuie să știe părinții de copii mai mici de 2 ani este că primele simptome ale bronșiolitei sunt identice cu cele ale unei răceli obișnuite, drept pentru care părinții nu se gândesc să ia măsuri speciale. Copilului îi curge nasul, poate avea febră ușoară și o tuse ușoară.
Citește mai detaliat aici:
Simptomele bronșiolitei. Cum deosebești bronșiolita de o simplă răceală
A început valul de bronșiolite! 6 sfaturi de la Dr. Mihai Craiu pentru părinții cu copii mici
În acest context, este foarte important ca părinții să știe care sunt simptomele care indică apariția bronșiolitei acute care necesită unui consult de urgență de către un medic pediatru.
Copilul trebuie consultat de urgență de un medic în cazul în care manifestă următoarele simptome ale bronșiolitei acute:
- Stare generală alterată cu febră mare, apatie și somnolență
- Crize de apnee – oprirea respirației pentru scurte perioade de timp
- Cianoza – pielea capătă o culoare albăstruie în jurul gurii copilului sau la nivelul extremităților, la unghii și la vârfurile degetelor, indicând o insuficență de oxigen în sânge
- Respirație foarte dificilă, de multe ori apare respirația șuierătoare (wheezing)
- Dificultăți la expirație din cauză că cel mic nu reușește să scoată aerul afară
- Respirație mai rapidă decât este normalul vârstei, adică mai repede de 60-80 de respirații pe minut
- Deshidratare – este o consecință periculoasă a dificultății sugarului mic de a înghiți lichidele cauzată de febră și tusea puternică. Știi că cel mic este deshidratat atunci când plânge fără lacrimi, când mucoasa orală este uscată și când cantitatea de urină este extrem de redusă.
Urgența unui consult medical este maximă dacă simptomele apar la un sugar mai mic de 3 luni, dacă bebelușul a fost născut prematur sau dacă are și alte afecțiuni (malformații congenitale ale inimii, deficite imunologice, boli cronice cardiace sau pulmonare).
În caz de insuficiență respiratorie sau de alte simptome severe, copilașul va trebui internat în spital pentru a i se administra un tratament adecvat sub supraveghere medicală.
Cum se ia bronșiolita
În majoritatea cazurilor, bronșiolita este o infecție virală produsă de Virusul Sincițial Respirator (VSR).
Totuși, în ciuda faptului că este o boală cu manifestări respiratorii, pericolul cel mai mare nu vine pe calea aerului, a avertizat medicul pediatru Mihai Craiu, într-o postare pe contul de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.
Potrivit acestuia, „virusul este transportat prin picături relativ mari de salivă [peste 5 microni] care sunt răspândite până la o distanță de doar 2 metri de un copil cu infecție VSR și care tușește. Dar boala merge mult mai departe decât acești 2 metri”.
Dr. Mihai Craiu afirmă că, cel mai adesea, cauza infectării cu VSR a sugarilor ce dezvoltă bronșiolită acută o reprezintă mâinile nespălate. „Virusul poate trăi zeci de minute pe aceste mâini murdare”, explică specialistul.
Citește și:
Copilul aruncă lucruri? Afla o metodă simplă de a-l dezvăța de acest obicei
Cum îngrijim pielea bebelușului cu dermatită atopică? Sfaturi de la medicul dermatolog Monica Păun
3 sfaturi practice pentru părinți de la pediatrul Mihai Craiu:
- În această perioadă, toamna și iarna, la orice ieșire cu copilul în spațiul public, aveți grijă la mâini: „spălăm și dezinfectăm bine!!”, spune medicul.
- În cazul în care copilul trebuie să fie internat în spital pentru orice altă boală, „grija trebuie să fie MULT mai mare [nu permitem nimănui contact cu copilul FĂRĂ a se spăla/dezinfecta pe mâini!]”.
- Dacă este nevoie să mergi cu un copil mai mic de 2 ani sănătos, într-un loc unde se află și persoane bolnave, cum ar fi un consult la spital sau vizita la medicul de familie, „este OBLIGATORIU să utilizăm o mască de protecție” pentru copiii pentru care există un risc major de complicații. Aceștia sunt: copiii foarte mici care au fost prematuri sau care au displazie bronho-pulmonară, copiii cu boli cardiace sau cu deficite imunologice din naștere, nou-născuții mamelor care au nivele scăzute de anticorpi în sângele matern.
În medie, bronșiolita poate să se vindece într-un interval de 3-4 zile și până la 10-14 zile, spune medicul pediatru Irina Costache, pe blogul său Pediatricblog.info.
„Reactivitatea individuală și statusul imun al pacientului fac diferența. Sugari tratați identic evoluează diferit. De aceea și vorba populară: există bolnavi și nu boli! Așadar, bronșiolita este o boală vindecabilă, tratată la timp, doar de către medicul pediatru!”, mai scrie Dr. Irina Costache.
Așadar, în această perioadă, este foarte important să urmărești starea de sănătate a copilului tău, mai ales dacă este mic și prezintă semne de răceală. Atunci când ai îndoieli sau când copilul manifestă simptomele descrise în acest articol, contactează de urgență medicul pediatru care cunoaște starea copilului sau, dacă este cazul, mergi cu copilul la camera de gardă a celui mai apropiat spital de urgență pentru un consult de specialitate.
Multă sănătate tuturor copilașilor! Și multă sănătate și răbdare tuturor părinților și bunicilor care se ocupă de cei mici!
Citește și:
Cum administrăm corect supozitoarele cu paracetamol la sugari. „Nu se taie” și „supradozat este foarte toxic”
Studiu: Starea de spirit a mamei influențează capacitatea bebelușului de a vorbi
Sursa foto: Pavel Danilyuk, Pexels