100 lei deducere în plus la impozitul pe salariu pentru părinții cu copii înscriși într-o unitate de învățământ. Ce trebuie să conțină dosarul

Părinții ai căror copii sunt înscriși la o instituție de învățământ beneficiază, începând din acest an, de o deducere suplimentară din impozitul pe venit de 100 de lei pe lună.

UPDATE 13 ianuarie 21:50:

Reprezentanții Ministerului Finanțelor au explicat că deducerea fiscală suplimentară de 100 de lei pe lună înseamnă un plus la salariul părinților de doar 10%, adică de 10 lei. 

„Înainte să-i aplic impozitul, scad 100 de lei. Efectul este practic 10% aplicat la această deducere de 100 de lei. Deci vorbim de 10 lei pe lună”, a precizat Alin Chițu, secretar de stat la Ministerul Finanțelor.

Mai multe detalii, în acest articol.

ȘTIREA INIȚIALĂ: 

Reglementarea a fost prevăzută în modificările fiscale operate anul trecut, care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

„Părinții care realizează venituri din salarii beneficiază de o deducere personală suplimentară din impozitul pe venit, în valoare de 100 lei pentru fiecare copil pe care îl au, dacă acesta este înscris într-o unitate de învățământ (creșă, grădiniță, școală)”, le reamintește părinților Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților – Edupart, într-un comunicat postat pe contul său de Facebook.

Deducerea suplimentară de 100 lei se acordă lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani înscris într-o unitate de învățământ părintelui care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora.

În acest caz, noțiunea de părinte cuprinde și persoanele care au copii în încredințare în vederea adopției, precum și persoanele care au copii în plasament sau în tutelă.

Citește și:

Indemnizația de creștere copil, cu 50% mai mare dacă ai gemeni sau dacă naști în concediul de creștere copil

Antitermice naturale. 11 moduri să scazi febra copilului dacă nu ai Nurofen sau Panadol

Deducerea se acordă unui singur părinte

Atenție, în cazul în care copilul este întreținut de ambii părinți, deducerea personală suplimentară se acordă unui singur părinte. 

Pentru a beneficia de deducerea personală suplimentară de 100 lei/lună, părintele trebuie să prezinte angajatorului o declarație pe propria răspundere că celălalt părinte nu beneficiază de această deducere. De asemenea, trebuie să prezinte un document care atestă înscrierea copilului la unitatea de învățământ.

În cazul în care părintele beneficiar primește salarii de la mai mulți angajatori, pe lângă documentele menționate, trebuie să depună o declarație că nu beneficiază de astfel de deduceri de la un alt angajator, mai precizează Federația Părinților.

Pentru a beneficia de această facilitate, este nevoie ca fiecare părinte să depună actele necesare la angajatorul său. Dacă dosarul nu este depus, părintele nu va beneficia de deducere.

De aceea, pentru a beneficia chiar de la începutul anului de cei 100 lei în plus la salariu, este important să te grăbești să depui dosarul la angajatorul tău.

Citește și:

De la ce temperatură vorbim de febră la copii? Răspunsul pediatrului Mihai Craiu

Psihologul Diana Stănculeanu prezintă simptomele tulburărilor emoționale la copii și adolescenți

 

 

Sursa foto: Gustavo Fring, Pexels

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

 
 
 
 

Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

Articole similare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

121,280FaniÎmi place
295CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole