Indemnizația de creștere copil, cu 50% mai mare dacă ai gemeni sau dacă naști în concediul de creștere copil

Indemnizația de creștere copil a fost majorată cu 50% pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți, precum și pentru mamele care nasc un copil în timp ce deja sunt în concediu de creștere copil.

Măsura a fost aprobată în Ședința de Guvern de astăzi și se va aplica începând cu ianuarie 2023.

„S-a decis suplimentarea cu 50% a indemnizației lunare pentru copiii născuți din sarcini gemelare, de tripleți sau multipleți, începând cu al doilea copil (deci 50% în plus la indemnizația mamei pentru fiecare copil). Aceeași măsură se va aplica și pentru sarcinile suprapuse, respectiv pentru mamele care nasc în perioada concediului de îngrijire copil”, au anunțat reprezentanții Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, într-un comunicat de presă.

Potrivit acestora, sumele pe care le vor primi mamele nu pot fi mai mici decât 1.314 lei, sumă ce reprezintă valoarea fixă pe care o primesc în prezent mamele de gemeni, tripleti, și cele cu sarcini suprapuse. Această sumă este „obținută ca rezultat al înmulțirii cu 2,5 a valorii ISR – indicatorul social de referință, care în 2022 are valoarea de 525,5 lei. Deci, 2,5 ISR egal 1.314 lei”.

„Noile reglementări se aplică de la 1 ianuarie 2023”, precizează cei de la Ministerul Muncii.

Citește și:

5 fraze pe care copiii au nevoie să le audă pentru a fi încrezători și echilibrați emoțional

Simptomele bronșiolitei. Cum deosebești bronșiolita de o simplă răceală

Gabriela Firea: „Reparăm o nedreptate care se face de ani de zile acestor părinți”

„Am propus și s-a aprobat majorarea cu 50% a indemnizației de creștere a copilului pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți, cu sprijinul miniștrilor Muncii și Finanțelor cărora le mulțumesc. Reparăm, astfel, o nedreptate care se face de ani de zile acestor părinți”, a scris Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, într-o postare pe contul său de Facebook.

Această modificare legislativă adoptată în ședința de astăzi a Guvernului „le va permite mamelor de gemeni, tripleți sau multipleți să primească, începând cu al doilea bebeluș, 50% în plus la indemnizația de creștere a copilului. Aceeași măsură se va aplica și pentru mamele cu sarcini suprapuse, adică în cazul acelor mame care nasc din nou în perioada concediului de îngrijire a copilului”, explică Gabriela Firea.

Ministrul Familiei a propus modificarea OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor și a primit sprijinul lui Marius Constantin Budăi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, și a lui Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, care a alocat bugetul necesar.

Citește și:

Cum să crești încrederea în sine a copilului. 8 pași de la psihologul Gabriela Maalouf

Cum îngrijim pielea bebelușului cu dermatită atopică? Sfaturi de la medicul dermatolog Monica Păun

Câți bani vor primi mamele de gemeni și tripleți

Legislația actuală prevede că mamele primesc, începând cu al doilea copil, doar contravaloarea indemnizației minime, adică 1.314 lei. „O nedreptate, în special în cazul femeilor care, până să devină mame, au fost active pe piața muncii și au avut salarii substanțiale, pentru care au plătit contribuții sociale pe măsură”, consideră Gabriela Firea.

Însă, începând de anul viitor, suma va crește pentru unele mame.

Ministrul Familiei oferă două exemple concrete privind suma pe care o vor primi malele de gemeni și tripleți începând cu 1 ianuarie 2023.

În cazul doamnelor care au indemnizația de 2.628 lei nu apare nicio modificare, ci doar la indemnizațiile peste această sumă, spune Gabriela Firea.

  • De exemplu, mama unor tripleți, care are valoarea indemnizației de 3.000 de lei, va primi pentru fiecare copil, începând cu al doilea, încă 1.500 lei, astfel încât va încasa lunar 6.000 lei.

Suma maximă prevăzută de lege pentru această indemnizație rămâne 8.500 lei.

  • Mama unor gemeni, care are acum o indemnizație de 8.500 lei, va primi 4.250 lei în plus pentru al doilea copil, nu doar 1.314 lei cât încasa până acum. Astfel, suma totală încasată va ajunge la 12.750 lei.

Pentru a acoperi această majorare, statul va plăti în plus aproape 28 de milioane de lei pe an. Aproape 4.700 de copii și familiile lor vor beneficia de această măsură.

„Era, fără îndoială, nevoie urgentă de aceste corecții. E o adevărată gură de oxigen pentru orice familie în care cresc doi sau mai mulți bebeluși în același timp și unde toate cheltuielile sunt duble, triple etc.”, mai spune Gabriela Firea.

Potrivit acesteia, acest model este urmat și de alte state europene, cum ar fi Austria.

Citește și:

Cum administrăm corect supozitoarele cu paracetamol la sugari. „Nu se taie” și „supradozat este foarte toxic”

Psihologul Gáspár György: Comportamentul urât al copilului se schimbă doar după ce ne schimbăm noi

Sursa foto: Edwin Ariel Valladares, Pexels

***

Calendarul de Crăciun pentru părinții cu copii fericiți ediția 2022 este gata să fie descărcat și să îmbogățească viețile părinților și mai ales ale copiilor!

În fiecare an, din 2018 încoace, oferim acest cadou părinților din comunitatea noastră.

Tema în jurul căreia se concentrează Advent Calendarul din acest an este: Cuvintele pe care copilul are nevoie să le audă pentru a se simți liniștit, în siguranță și pentru a se dezvolta armonios și echilibrat.

Te invit să descarci GRATUIT Calendarul apăsând pe butonul de mai jos:

ADVENT CALENDAR 2022 PENTRU PĂRINȚII CU COPII FERICIȚI

 

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

INTRĂ ÎN COMUNITATE

121,173FaniÎmi place
258CititoriConectați-vă
0AbonațiAbonați-vă

Ultimele articole