Ajută-l de mic să scrie corect. 10 activități distractive pentru învățarea gramaticii

Persoanele care cunosc regulile gramaticale și, în special, ortografia, pot beneficia de numeroase avantaje pe parcursul vieții. Gramatica este importantă, deoarece, în condițiile în care numeroase persoane întâmpină dificultăți legate de a scrie corect cuvintele, cei care știu să scrie corect au un avantaj. Asta poate însemna o notă mai mare la școală sau chiar de un job mai bun sau mai bine plătit, la maturitate.

Știind că este important să-l învățăm pe copil sa scrie corect gramatical, putem desfășura cu el de mic diferite activități care să-l ajute să învețe ortografia. Abilitatea de a scrie corect cuvintele se învață și poate fi dezvoltată.

Dacă poți începe acest proces când copilul este mic, este cu atât mai bine. Copiii trec prin mai multe perioade sensibile pentru scris și citit și adoră să-și petreacă timpul cu jocuri cu litere și cuvinte.

Pentru a antrena regulile de scriere a cuvintelor, este necesar să fie activate 3 centre ale corpului copilului:

  1. Ochii: Să vadă cuvântul scris sau tipărit și sa-l memoreze vizual
  2. Urechile: Să audă cum sună cuvântul, să-l pronunțe și să audă cum sună pronunția sa
  3. Mâna: Să scrie cuvântul și să-l memoreze

Într-un mediu familial în care copilul vorbește permanent în limba maternă și își dezvoltă abilitățile ortografice, cel mic va învăța în mod natural să scrie corect. Descoperă mai jos câteva modalități eficiente care te vor ajuta în acest scop.

 

10 jocuri și activități plăcute care îi ajută pe copii să scrie corect:

 

1. Lectura

Nu este niciodată prea devreme să începi să-i citești copilului. Pe măsură ce ascultă poezii și povesti, micuțul aude și copiază sunetele limbii materne. Iar citind un abecedar cu imagini mari și colorate, copilașii încep să facă asocieri vizuale și pot numi sunetele de la începutul cuvintelor. Apoi, pe măsură ce copilul începe să citească singur, își mărește bagajul de cuvinte, vede cum se scriu corect cuvintele și rețin acest lucru în mod firesc. Astfel, un copil care citește suficient de mult, în viitor, pentru a se asigura dacă a scris corect din punct de vedere ortografic, va fi suficient să închidă ochii ca să-și imagineze cum arată acel cuvânt scris pe hârtie. Din acest motiv, are sens să-i oferi cărți copilului tău/copiilor tăi.

 

2. Cuvinte încrucișate

Pentru început, oferă-i cuvinte încrucișate din revistele pentru copii, unde, indicațiile sunt imagini cu numere. Nu este nicio problemă dacă cel mic face greșeli. Poți să-i oferi un creion cu radieră pentru a face modificări în caz de nevoie.

 

3. Jocuri de cuvinte

Atunci când sunteți pe drum, când așteptați la o coadă sau în orice alt context de așteptare, poți scoate din mânecă jocurile de cuvinte. Acestea nu sunt doar o modalitate plăcută de a scurta timpul de așteptare, ci și un antrenament pentru vorbire și scriere.

Iată câteva exemple de jocuri de cuvinte:

  • Rimele
  • Cuvinte (de exemplu, jocul „de-a orașele”)
  • Numește un cuvânt care începe cu silaba „pa”, „lo”, „ma” etc.
  • Compune o propoziție din cuvinte care încep cu una și aceeași literă, cum ar fi: „Alina atinge avionul albastru” sau „Vulpea vede veverița.”

 

4. Multă comunicare

Modul în care vorbesc părinții este principala sursă de informare a copiilor privind regulile gramaticale ale limbii materne. Astfel, depinde de adulți în ce măsură copilul va ști să pronunțe și să scrie corect cuvintele, precum și să pună corect accentele. Atunci când observi că cel mic face o anumită greșeală în mod repetat, corectează-l cu grijă folosind cuvântul respectiv într-o frază pe care i-o spui. Dacă în familia voastră se vorbește mult pe diverse teme, nu ai motive de îngrijorare, deoarece copilul nu va prelua greșelile de vorbire și scriere ale altor persoane.

 

5. Jocuri de cuvinte pe hârtie

Atunci când contextul este potrivit, îi poți propune copilului jocuri de cuvinte pe hârtie. Iată câteva exemple:

  • Șarpele. Scrie un lanț cât mai lung de cuvinte, în care cuvântul următor începe cu ultima literă a cuvântului precedent
  • Desenează un număr de căsuțe aferent numărului de litere din cuvânt și oferă-i copilului un indiciu despre cuvântul ascuns. Copilul trebuie să ghicească cuvântul ghicind fiecare literă
  • Alege fișe cu literele unui cuvânt apoi amestecă-le și roagă-l pe copil să compună cuvântul din acele litere
  • Găsește un cuvânt lung și roagă-l pe copil să compună mai multe cuvinte scurte din acel cuvânt

 

6. Activități distractive cu litere

Utilizează literele și cuvintele în jocurile cu copiii:

  • Desenează mici benzi desenate pe subiectul care îl interesează cel mai mult pe copil în acest moment (dinozauri, lego, prințese etc.). În acest fel, copilul va fi foarte stimulat să citească singur.
  • Propune-i copilului sa inventați și să scrieți o cărticică interesantă cu desene și o scurtă povestioară
  • Faceți colaje cu cuvinte tăiate din titluri din ziare și reviste
  • Creați împreună brățari din mărgele cu litere
  • Creați un obiect decorativ cu un cuvânt care descrie familia voastră. De exemplu, puteți scrie literele pe pietre de mare deosebite

 

7. Posterele și imaginile agățate pe perete

În multe familii, părinții pun pe perete un poster cu alfabetul pentru a-i ajuta pe copii să învețe literele. În același mod, îl poți ajuta pe copil să învețe și alte cuvinte. Poți găsi sau poți realiza mici postere pe diverse teme: flori, animale, dinozauri, mijloace de transport, sporturi, forme geometrice etc. Astfel, copilul are ocazia să asocieze cuvântul cu imaginea obiectului și va reține ușor cum se scrie corect.

 

8. Scrabble

Scrabble este un joc foarte cunoscut pe mapamond pentru dezvoltarea logicii lingvistice. Scrabble poate fi jucat cu cel puțin doi jucători.

 

9. Mnemotehnicile

Copiilor nu le place să învețe reguli. În schimb, sunt încântați de jocuri și glume. Mnemotehnica propune moduri mai ușoare de a învăța diverse reguli cu ajutorul rimelor, asocierilor și creând imagini vizuale și auditive. Tot la acest capitol intră și acronimele, ceea presupune a reține un cuvânt format din primele litere ale mai multor cuvinte.

 

10. Dicționarele

Este important ca fiecare școlar să aibă un dicționar ortografic. Însă, pe lângă acest dicționar, este foarte util ca cel mic să aibă și un mic dicționar personal cu cuvintele pe care le consideră dificile. Având 7-10 asemenea cuvinte adunate, copiii pot:

  • scrie mici dictări
  • să compună cuvinte încrucișate cu ele
  • să scrie cuvântul dificil în culorile curcubeului
  • să se joace de-a „găsește greșeala” sau „pune litera lipsă”

La școală, copiii vor face foarte multe exerciții pentru scrierea corectă, pentru învățarea morfologiei și foneticii. Acasă, părinții pot contribui eficient la acest proces de învățare a limbii corecte menținând o atmosferă relaxată și plăcută în care lectura, discuțiile despre cărți și jocurile de cuvinte fac parte din cotidian, în mod natural.

 

Care dintre aceste jocuri ți-a plăcut cel mai mult și le vei pune în practică?

 

Sursa foto: Pixabay

 

Abonează-te GRATUIT

la newsletterul nostru și primești articole exclusive, soluții la provocările părinților, invitații la evenimente gratuite și reduceri la cursurile noastre

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

     

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,734FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole