În procesul de educație, vine un moment când nevoia de independență a adolescentului începe să intre în conflict cu nevoia părintelui de a continua educația.
Ce e de făcut în acest caz? Dr. Corina Lupău oferă câteva sugestii de care e important să țină cont toți părinții de adolescenți.
Corina Lupău este psiholog clinician, psihoterapeut, Doctor în Medicină care lucrează cu copii, adolescenți și adulți în Oradea, la Spitalul Județean și la cabinetul său de psihologie.
„Dacă ești părinte, te poți simți prins între două nevoi aparent opuse, cea a adolescentului de independență și nevoia ta de a continua educația acestuia. Să le armonizezi, poate fi o provocare”, scrie Dr. Corina Lupău, într-o postare pe contul de Facebook.
Iată 5 sfaturi de la Dr. Corina Lupău pentru a armoniza nevoia de independență a adolescentului cu nevoia ta de a continua educația lui:
1. Ascultă înainte să corectezi!
„Mulți părinți sar direct în modul de corectare, fără să asculte cu adevărat ce transmite adolescentul. Chiar dacă ți se pare că exagerează, se victimizează sau nu are dreptate, primul pas este să validezi emoția. Atenție! A valida emoția nu înseamnă să fii de acord cu comportamentul. “Înțeleg că e greu ce simți” poate deschide mai multe uși decât un „De ce ești așa dramatic?”. Adolescenții nu se deschid față de părinții care îi judecă, ci față de cei care îi ascultă”, afirmă specialista citată.
2. Fii sincer, nu perfect!
Conform psihologului, „un părinte abil nu este cel care se preface că știe tot sau că nu greșește niciodată. Din contră, asumarea vulnerabilității este un model puternic de educație. Dacă ai reacționat disproporționat, poți spune „Îmi pare rău că am ridicat tonul. Încerc și eu să învăț.” Asta nu te slăbește în ochii copilului, te umanizează și îți crește credibilitatea.”
3. Setează limite clare, dar explică-le!
„Adolescenții nu au nevoie de părinți permisivi, ci de părinți predictibili. Nu înseamnă să fii părintele care acceptă orice, ci unul care explică “de ce-ul” din spatele regulilor. „Nu îți dau voie să pleci la petrecerea aceea pentru că nu sunt adulți acolo și nu am garanția că e un mediu sigur, nu pentru că nu am încredere în tine.” Când oferi context și argumente, limitele pot fi percepute ca forme de grijă, nu de control”, sugerează Corina Lupău.
4. Intră în lumea lui, fără să o invadezi!
„Fii prezent în realitatea lui, ce muzică ascultă, ce seriale urmărește, ce aplicații folosește. Nu trebuie să devii influencer pe TikTok, dar e important să înțelegi ce înseamnă, de pildă, lumea digitală pentru el. Pune întrebări cu interes real, nu cu ton de anchetator “Ce îți place la jocul ăsta?” sau „Ce te face să-l urmărești pe influencerul ăsta?”, ne spune specialista citată.
5. Nu încerca să fii prietenul adolescentului tău cu orice preț!
Potrivit acesteia, „adolescenții au deja prieteni. Tu ești ancora, nu camaradul. Poți avea o relație caldă, relaxată, plină de umor și deschidere dar fără să renunți la autoritate.”
La finalul postării sale, Dr. Corina Lupău ne îndeamnă să nu renunțăm la reguli în perioada de adolescență a copiilor noștri.
„Așadar, te îndemn ca, în adolescență, să nu renunți la reguli sau la autoritate. Ci să le împachetezi într-o relație bazată pe respect, dialog și empatie. Pe lângă independență, adolescenții vor să știe că cineva îi înțelege, îi ghidează și îi iubește necondiționat, chiar și atunci când sunt dificili”, conchide psihologul citat.
Citește și:
Dr. Cristian Andrei: Instrucțiuni pentru părinții speriați de festival
Admitere liceu 2025. Cum să completezi opțiunile ca să prinzi loc la liceul dorit
De ce adolescenții își sfidează părinții și vor să facă doar ce au chef? 8 soluții de la psihologul Diana Stănculeanu pentru părinții de adolescenți
Sursa foto: Freepik.com
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):
Canalul Whatsapp Parenting 2.0