Întârzierile în dezvoltarea copiilor cauzate de supraexpunerea la ecrane este un fenomen în creștere și care este studiat de medici, psihologi, logopezi și specialiști în neuroștiințe.
Deoarece accesul copiilor la ecrane și la diferite tipuri de conținut a crescut enorm în ultimii ani de când a apărut tableta și smartphone-urile, dar mai ales de la pandemia COVID-19, specialiștii din domeniul sănătății copiilor au observat o creștere uluitoare a numărului de cazuri de copii care manifestă diferite tipuri de întârzieri în dezvoltare.
Un studiu recent efectuat pe 7.097 copii, publicat în august 2023, în revista JAMA Pediatrics, citat de CNN Health, arată că expunerea copiilor de un an la ecrane timp de 1-4 ore pe zi este legată de un risc crescut de întârzieri în dezvoltare în ceea ce privește comunicarea, motricitatea fină, rezolvarea problemelor și abilitățile personale și sociale la vârsta de 2 ani.
Studiul, derulat în Japonia, indică faptul că, la vârsta de 2 ani, copiii care au stat în fața ecranelor până la 4 ore pe zi au, în medie, un risc de 3 ori mai mare de a se confrunta cu întârzieri în dezvoltare.
“Unul dintre domeniile care este relativ prea puțin studiat în întreaga literatură privind timpul în fața ecranelor este cel privind impactul expunerii la ecrane asupra copiilor foarte mici, mai ales atunci când ecranele sunt oferite bebelușilor”, a declarat Dr. John Hutton, profesor asociat de pediatrie generală și comunitară la Centrul Medical al Spitalului de Copii din Cincinnati, Ohio, SUA.
“Este, cu siguranță o preocupare globală și cred că aceste descoperiri ar trebui să se aplice și în alte țări”, a mai spus Dr. John Hutton, care nu a fost implicat în studiu.
Prizonieri în lumea virtuală
Iată ce scrie despre acest fenomen Dr. Anne-Lise Ducanda, specialistă în Protecție Maternală și Infantilă din Franța, membră fondatoare a COSE – Colectivul Supraexpunere la Ecrane, Doctor în Medicină la Universitatea Paris VI, unde deține și Certificat universitar în Sănătatea și Dezvoltarea Copilului, în cartea sa “Copiii în fața ecranelor. Cum îi protejăm”:
“Copilul, prizonier în lumea virtuală, este rupt de ceilalți și de lume. Un timp furat din cel pentru dezvoltarea tuturor tipurilor de inteligență: emoțională, socială, cognitivă, senzorio-motorie. Timp prețios furat copilăriei.
Bombardând copilul cu flash-uri vizuale și sonore extrem de rapide, ecranele emit stimuli necorespunzători, care pot afecta creierul copilului mic. Prins în această furtună senzorială care pentru el nu are sens, iată cum ia naștere anarhia în creierul lui aflat în construcție.
Ecranul împiedică dezvoltarea copilului, indiferent dacă se află în mâinile sale sau în imediata lui apropiere, pornit în fundal sau în mâinile părinților.”
Webinar la Parenting 2.0 despre întârzierile în dezvoltare cauzate de expunerea la ecrane
Pentru a le oferi părinților mai multe explicații și informații direct de la specialiști, vom avea un Webinar dedicat întârzierilor în dezvoltare, dintre care cea mai răspândită este întârzierea de limbaj, cu Psihologul Clinician Andreea Năstase, Logoped, Psihoterapeut Cognitiv Comportamental și președintele Institutului de Logopedie București.
Acest Webinar este gratuit și face parte din campania de conștientizare cu tema „Copiii și ecranele. Cum să creștem copii echilibrați și sănătoși în era tehnologiei”, pe care o desfășurăm în această perioadă.
Iată temele pe care le vom aborda în Live:
- Întârzierile în dezvoltarea copiilor cauzate de supraexpunerea la ecrane
- Întârzierea de limbaj, o problemă în creștere după pandemie
- Cât ecran este prea mult? Timpul de expunere recomandat
- Semne ale întârzierii în dezvoltare. Ce trebuie să urmărească părinții
- Soluții pentru părinții care observă întârzieri în dezvoltarea copiilor
- Cum stimulăm dezvoltarea echilibrată a copilului. Recomandări pentru părinți
Poți participa la Webinar atât pe Zoom, cât și vizionând transmisiunea Live în Grupul de Facebook „Copiii și ecranele”.
Înscriere pentru participarea pe Zoom (vei primi un e-mail cu toate detaliile):
Webinar Gratuit „Întârzieri în dezvoltarea copiilor cauzate de ecrane” cu Psiholog Logoped Andreea Năstase
Webinarul va fi transmis live și în Grupul de Facebook dedicat:
Intră în Grupul de Facebook “Copiii și ecranele”
Sursa foto: Karolina Grabowska, Pexels