Oana Moraru a spus ce înseamnă o școală bună: „Am avut șansa să evaluez rezultatele a sute de copii”

Toți părinții își doresc să-și înscrie copiii la cele mai bune școli, mulți investesc energie, timp și sume considerabile pentru a-și da copiii la o școală bună. Dar, ce înseamnă, de fapt, o școală bună?

Consultantul educațional Oana Moraru a publicat o postare pe contul său de Facebook în care precizat care sunt elementele importante care definesc o școală în care se face performanță.

Oana Moraru este pedagog cu o experiență de predare de peste 30 de ani și autoare de carte. De asemenea, a fondat sistemul privat de educație Helikon, fiind implicată constant în procesul educațional atât la clasă, cât și în tabere școlare.

„Știu deosebirea dintre o școală și alta după diferența pe care o face fiecare în evoluția aceleiași tipologii de elev. De-a lungul celor peste 30 de ani în învățământ, am învățat sa identific cât poate un copil sau altul din punct de vedere cognitiv – adică până unde poți împinge formarea fiecăruia în raport cu media vârstei,” scrie Oana Moraru.

Experta în educație a ținut, de asemenea, să detalieze cum se poate ajunge la diferite rezultate la copii cu aceeași tipologie.

„Pentru că am avut șansa să evaluez rezultatele a sute de copii, provenind din școli de tot felul, de stat sau particulare, am descoperit adesea cum una și aceeași tipologie atinge media de performanță a programei sau trece sensibil peste ea, ori, dimpotrivă, stă sub nivelul competențelor vârstei.

De pildă, am văzut mulți copii din medii familiale comparabile, cu părinți implicați și dezvoltare normală, care arată din punct de vedere cognitiv bine, dar care nu neapărat au fost ridicați până acolo unde mintea lor ar fi putut să ajungă relativ ușor, doar cu ceva presiune subtilă, susținută fair-play.

Nu vorbesc de forțarea copiilor, nici de suprasaturarea lor intelectuală. Ci de pasul acela în plus de care intelectul tău ar fi fost capabil cu ceva mai atentă susținere”, adaugă Oana Moraru.

Oana Moraru: Școlile care duc puțin mai departe mintea copilului nu arată neapărat spectaculos

Probabil că vă întrebați ce anume face diferența la o școală care face, într-adevăr, performanță și, mai ales, cum anume îți poți da seama ce este o școală bună.

„Ideea este că școlile care duc puțin mai departe mintea copilului decât cele care doar o îngrijesc la limita comodității ei, nu arată neapărat spectaculos. Adică nu ar trebui să luam ca garant al unei formări susținute pe acelea care oferă multe extracurriculare, opționale, programe alternative etc.

Puterea unei școli sau a unui profesor de a duce un copil dincolo de limita generică a intelectului lui, arată foarte neinstragramabil pe conturile de promovare a școlii,” spune Oana Moraru.

„Lucrurile excepționale pe care le faci pentru un copil mediu, normal dezvoltat, se întâmplă zilnic, discret, fără nimic spectaculos în aer. Se întâmplă când un profesor conștient, perfect anonim, a venit în clasă cu un plan bine pus la punct, a știut să tragă de copilul tău cu încă o întrebare, l-a tot măsurat și i-a tot cerut să mai facă încă un pas. Care n-a uitat de el a doua zi: l-a tot împuns cu întrebări și repetări, l-a tot urmărit și încurajat, iar măsurat, iar întors în sarcină, cu repetări și recorectări. Vine cu o școală care se ține de reguli, de disciplină, de rigori procedurale. O școală care ajustează planurile de lucru după testări și retestări, care caută strategii în pași mici, repetabili și scalabili pentru toți ceilalți profesori.

Suntem adesea fascinați de formă, de nume spectaculoase de programe, de opționale sau de alternative didactice moderne. Toate sunt bune, dar nici pe departe nu au impactul muncii aceleia din clasă, făcute conștient, încăpățânat, cu susținere a firului gândirii mai departe de întrebări și răspunsuri evidente ori imediat deductibile,” adaugă consultantul educațional Oana Moraru.

Citește și:

Copilul e dezinteresat de școală? Cu ce să înlocuiești criticile astfel încât să-ți asculte sfaturile

7 sfaturi cum să faci diminețile înainte de școală sau grădiniță mai ușoare

Copilul începe școala? 5 abilități care îți arată în ce măsură este pregătit

 

Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):

Canalul Whatsapp Parenting 2.0

 

Sursa foto: Captură YouTube ZUnivers Podcasts

 

 

Vrei să afli ce fel de părinte ești?

Abonează-te gratuit la newsletterul nostru și primești pe email un exercițiu pentru a descoperi ce fel de părinte ești. PLUS articole exclusive, soluții la provocările tale și invitații la evenimente gratuite de parenting!

    Avem grijă de datele tale personale! Te poți dezabona oricând.

    Parenting 2.0
    Parenting 2.0
    Parenting 2.0 este o comunitate dedicată părinților conștienți, responsabili și dornici să-și educe copiii cu iubire necondiționată, cu blândețe și cu limite sănătoase, astfel încât să devină adulți echilibrați emoțional, încrezători și puternici, capabili să se adapteze și să aibă succes în lumea de mâine. Site-ul a fost înființat în 2014, funcționând inițial sub brandul Centrul de Parenting.

    Articole similare

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    INTRĂ ÎN COMUNITATE

    122,847FaniÎmi place
    295CititoriConectați-vă
    0AbonațiAbonați-vă

    Ultimele articole