Importanța continuării studiilor este tot mai mică printre tinerii din România, în special cei care trăiesc la sate. Astfel, peste 40% dintre copiii de gimnaziu din mediul rural nu intenționează să continue studiile la liceu, preferând să se angajeze, să ajute în gospodărie sau să urmeze un curs de calificare, conform raportului „Bunăstarea copiilor din mediul rural 2024” realizat de World Vision România.
În același timp, jumătate dintre liceeni sunt nevoiți să parcurgă zilnic mai mult de o oră dus-întors pentru a ajunge la școală.
Părinții au doar 8 clase și nu îi pot ajuta la teme pe copii
Un alt aspect îngrijorător relevat de studiu este că aproape 20% dintre copiii din mediul rural nu primesc niciodată ajutor la teme. Acest lucru se întâmplă în special în familiile în care adulții au cel mult opt clase absolvite. Totodată, aproape jumătate dintre părinți sunt nemulțumiți de evoluția școlară a copiilor lor în ultimul an.
Pentru a sprijini elevii din comunități vulnerabile, 86 de copii vor beneficia anul acesta de suport educațional prin proiectul „Educație pentru Bunăstare”, derulat de World Vision România în parteneriat cu un lanț de retail european.
Inițiativa face parte din programul „Vreau în clasa a 9-a” și își propune să reducă inegalitățile de acces la educație, oferind elevilor șansa de a-și continua studiile și de a-și atinge potențialul personal și profesional.
În anul școlar 2023-2024, 110 elevi din mediul rural au fost sprijiniți să meargă la liceu, iar alți 40 au beneficiat de oportunități de practică de specialitate. Proiectul „Educație pentru Bunăstare” extinde inițiativele anterioare, adăugând sesiuni individuale de consiliere, ateliere de dezvoltare personală și grupuri de suport pentru sănătatea mentală.
De asemenea, vor fi organizate patru școli de vară, în care elevii, părinții și profesorii vor participa la activități educative menite să îmbunătățească bunăstarea și performanța școlară a copiilor.
Citește și:
Comportamentul urât al copilului este strigătul lui disperat după ajutor. Soluții pentru un comportament mai bun la școală și acasă
Psiholog Mihai Copăceanu: „Sunt copii care refuză școala”. Sfaturi pentru elevi, părinți și profesori
Ministrul Educației, mesaj de forță pentru profesorii din România: „Trebuie să o facem de dragul elevilor”
Fii la curent cu articolele pe care le publicăm abonându-te la canalul nostru de WhatsApp (apasă clopoțelul din dreapta sus):
Canalul Whatsapp Parenting 2.0
Sursa foto: Freepik.com